Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Arī tiem, kas strādā

Jau pirms kāda laika Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sāka piedāvāt bezdarbniekiem iespējas iegūt jaunas zināšanas vai pilnveidot esošās, mācoties starptautisko atvērto tiešsaistes kursu platformās. Tagad, līdz ar jaunu mācību pilotprojektu Nākotnes prasmju iniciatīva, ko NVA īsteno sadarbībā ar Labklājības ministriju un Ekonomikas ministriju, šāda iespēja pavērusies arī darba meklētājiem un nodarbinātajiem, kuriem nepieciešams papildināt savas profesionālās prasmes un iemaņas.

Atvērtie tiešsaistes kursi, kas pieejami tādās mācību platformās kā, piemēram, Coursera, EdX, Futurelearn, MiriadaX un citās, mūsdienās ir populārs e-mācību virziens, kas nodrošina iespēju iegūt neformālu izglītību starptautiski atzītās universitātēs un mācību organizācijās no visas pasaules neatkarīgi no to atrašanās vietas.

Plānots, ka jaunā pilotprojekta ietvaros mācībās atvērto tiešsaistes kursu platformās tiks iesaistīti līdz pusotram tūkstotim Latvijas darba meklētāju un nodarbināto, lēš NVA. Nākotnes prasmju iniciatīva nodrošinās iespēju iegūt vai uzlabot gan digitālās prasmes, zināšanas un profesionālās iemaņas tādās mācību jomās kā uzņēmējdarbība, datorzinības, datu zinātne, informācijas tehnoloģijas, profesionālās ievirzes svešvalodu apguve, gan tā saucamās caurviju prasmes (soft skills) komunikāciju un sadarbību darba vidē, mācīšanās spējas un metodes, pašorganizēšanos un laika plānošanu, radošumu un inovācijas profesionālajā vidē, kā arī pārvaldības prasmes. Atvērto tiešsaistes kursu platformu un mācību programmas varēs izvēlēties patstāvīgi vai ar NVA atbalstu no platformu un programmu saraksta. Ņemot vērā darba meklētāja vai nodarbinātā iepriekšējo izglītību, pieredzi un vēlmes, sadarbībā ar NVA karjeras konsultantu tiks sagatavots piemērotākais mācību piedāvājums jeb "mācību portfelis". Divu gadu laikā viens cilvēks varēs iesaistīties sešu mācību programmu apguvē, un izvēlētās mācības var sastāvēt no vienas vai vairākām mācību jomām. 

Pilotprojekta dalībnieki varēs saņemt mācību maksas kompensāciju, kas kopumā būs līdz 500 eiro, un būs iespēja saņemt avansa maksājumu 50% apmērā par katru no izvēlētajām mācību programmām. Mācību izdevumi tiks kompensēti 15 dienu laikā no kursa apguvi apliecinoša dokumenta un maksājumu apliecinoša dokumenta saņemšanas, savukārt avansa izmaksas kārtība tiks noteikta līgumā par dalību mācībās. Bezdarbniekiem par mācībām atvērto tiešsaistes kursu platformās tiks maksāta stipendija – 5 eiro par mācību dienu. Pieteikšanās mācībām un sīkāka informācija atrodama www.nva.gov.lv. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses