Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Pat labi sastādīts līgums nesargā no pārpratumiem ar celtniekiem

Ne visi biznesi sākas gludi, un ne vienmēr viss iet kā smērēts, sevišķi jau ar celtniecības darbiem. Celtnieku algošana un atrašana ir varen smalka padarīšana, un pat labi sastādīts līgums nenodrošina pret dažādiem pārsteigumiem. Ar šādām grūtībām saskārusies arī Elīna Pļaveniece (25) - Dienas un Altum projekta Dienas starts 2014 dalībniece, kas apņēmusies izveidot un atvērt savu privāto bērnudārzu.

Ideja - jau kopš bērnības

«Ar bērniem aizraujos jau kopš laika, kad pati biju maziņa. Pieskatīju, izglītoju, vienkārši pavadīju kopā laiku ar mazajiem, nodarbojos ar to kopš kādu desmit gadu vecuma. Tā pamazām izveidojās sapnis radīt pašai savu privāto pirmsskolas izglītības iestādi un darīt to, kas sirdij tuvs. Šī ideja un vēlme projektu realizēt pastāv jau vairākus gadus, un beidzot tā soli pa solim tiek realizēta,» stāsta Elīna. Viņas uzņēmums SIA Dudi šobrīd ir saņēmis aizdevumu Latvijas Attīstības finanšu institūcijā Altum un noslēdzis līgumu par pirmā stāva telpu nomu jaunā daudzdzīvokļu ēkā Teikā. Šobrīd šīs telpas tiek remontētas un pielāgotas bērnudārza vajadzībām. «Man patīk, ka uz visām pusēm ir lieli logi, telpu konfigurācija ir ļoti piemērota bērnudārza iekārtošanai,» vērtē jaunā uzņēmēja.

Pieskatīs arī vakaros

Elīnas bērnudārzā paredzētas četras grupiņas ar diviem darbiniekiem katrā, kopā plānotas desmit darbavietu un 57 vietas bērniem. Tiesa gan, sākotnējie plāni nav bijuši tik vērienīgi.

«Sākotnēji plānoju izveidot vienkārši tādu nelielu bērnu pieskatīšanas vietu - noīrēt divus blakus dzīvokļus tepat Mežciemā, apvienot tos... Tomēr beigās viens dzīvokļa īpašnieks pārdomāja, turklāt nesen arī ir mainījušās prasības, kas tagad bērnu novietnēm ir tādas pašas kā bērnudārziem. Līdz ar to sapratu, ka jāveido kārtīgs bērnudārzs,» nonākšanu līdz īstenojamajam biznesa mērogam skaidro uzņēmēja.

Kā papildu pakalpojums Elīnas bērnudārzā tikšot piedāvātas arī dažādas radošas nodarbības vakaros un iespēja atvest bērnu pieskatīšanai, piemēram, kad vecāki grib vakarā aiziet uz teātri. Lai nav jāmeklē auklīte.

Klusums būvlaukumā

Tomēr Elīnas topošā bērnudārza būvlaukumā šodien valda klusums. Šeit neviena nav. Tiesa, stikloto pirmo stāvu jaunajā dzīvokļu nama projektā par pavisam īstu būvlaukumu būtu grūti nodēvēt - grīdas un griesti jau ir, vēl tikai jāuzbūvē nepieciešamās starpsienas un jāsavelk elektrības vadi. Tomēr klusums šeit gan ir īsts. To pārtrauc vien Dienas fotogrāfa Kristapa Kalna tēvišķie norādījumi, kā Elīnai pozēt blakus sienu karkasa profiliem vai ģipškartona lokšņu krāvumam. Klik-klik. Mirklis notverts.

Mazliet šantāžas

Klusuma iemesls ir stipri vienkāršs. Elīnas nolīgtie celtnieki, kas bija sarunāti telpu iekārtošanas darbiem, ir kaut kur pačibējuši. Sienu karkasi līdz pusei uzbūvēti, šur tur pieskrūvēts arī ģipškartons, vienā stūrī stāv izolācijas vates rituļi, citur - rīģipša lokšņu grēda. Mētājas pa kādam darba cimdam vai instrumentam. Celtnieku nav. Nav rādījušies jau pāris dienu.

Plānotais remontdarbu beigu termiņš ir 1. jūnijs. Līdz šim datumam visam jābūt pabeigtam - tātad ir atlikušas 15 darbadienu.

«Pagājšnedēļ viņi solīja, ka šonedēļ jau varēs krāsot sienas, tomēr redzams, ka līdz krāsošanai te vēl tālu,» jaunā uzņēmēja ir neizpratnē. Brigadieris it kā esot saslimis, pārējie kaut kur pazuduši, aizklīduši.

Elīna stāsta, ka beidzot ir sastapusies ar skarbo realitāti, kuras dēļ celtniecības un dažādu remontdarbu meistari regulāri tiek lamāti «ārā no panckām».

«Es to uztveru kā šantāžu. Lai gan līgumā ir noteikts, ka es nopērku materiālus, bet par darbu man jāmaksā tikai tad, kad remonts pabeigts, tagad saņēmu mājienus un nu jau arī īsziņu, ka celtnieki vēlas priekšapmaksu, avansu. Tas dīvaini sakrita ar strādnieku pazušanu no telpām,» Elīna atklāj.

781 kvadrātmetrs ģipškartona

Kopumā plānotie remontdarbi ir visai apjomīgi - 400 kvadrātmetru lielais ēkas pirmais stāvs ir jāsadala vairākās grupiņu un nodarbību telpās, nepieciešams arī medpunkts, telpa uzkopšanas piederumiem un kabinets pašai Elīnai. Tāme nav maza - remonta izmaksas ir aptuveni 18 000 eiro. «Šobrīd esmu nopirkusi 781 kvadrātmetru ģipškartona, vairākus simtus metru tērauda profilu, milzīgu kalnu celtniecības vates skaņas izolācijai un simtiem metru elektrības vadu. Bet uz avansiņiem lai necer - sliktākajā gadījumā meklēšu citus būvniekus,» jaunā uzņēmēja solās būt stingra.

Labiekārtošanas darbi ir nepieciešami arī āra teritorijai, jāuzstāda smilšu kaste, slidkalniņš, turklāt arī tam visam ir nepieciešams saskaņojums būvvaldē.

Ēdināšana - ārpakalpojums

Īpaša uzmanība tiks pievērsta arī telpu ventilācijai, savukārt ēdināšana bērnudārzā tiks pirkta kā ārpakalpojums.

«Pretējā gadījumā man šeit būtu jāorganizē arī virtuve, un tas visu nevajadzīgi sarežģītu un sadārdzinātu - būtu jāpērk ne tikai iekārtas un katli, bet jāalgo arī pavāri, vārdu sakot, tā būtu riskanta un nevajadzīga ņemšanās. Ir vairāki uzņēmumi, kas specializējušies tieši ēdienu piegādēs skolām un bērnudārziem. Efektīvi, droši un ar visiem sertifikātiem,» Elīna saka.

Iezvanās viņas tālrunis - kaut kas atbraukšot pakaļ rezerves atslēgām, lai celtnieki varētu tikt iekšā. Iespējams, šīs nedēļas streiks ir tikai misēklis. Cerēsim, ka tā.

Gints Zīverts, restorāna Kotai īpašnieks, Dienas starta 2012 dalībnieks:

«Celtniekiem ir jāskatās uz rokām! Lai gan es, veidojot savu restorānu, tā telpu remontdarbus uzticēju pazīstamiem cilvēkiem – tēva drauga firmai –, pats vienalga katru dienu pavadīju objektā, palīdzēju un reizē arī pieskatīju celtniekus. Pats ar būvdarbiem gan esmu pazīstams jau no bērnības, līdz ar to zinu, kas un ar ko ir jāšpaktelē un ka jāgruntē ir vienreiz, nevis vairākkārt. Meitenei bez pieredzes šajā jomā, domājams, būs grūtāk, tomēr jebkurā gadījumā – celtnieki ir jāpieskata visu laiku, pretējā gadījumā sadarīs pa roku galam, vilks laiku vai aizstieps kaut ko uz mājām.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi jaunie uzņēmēji

Kristiāna Kalniņa, Rīgas DJ skola

Svētdien Rīgas DJ skolā ar meistarklasi producēšanā uzstāsies viens no Apvienotās Karalistes vadošajiem Ghetto Funk/Funky Breaks producentiem Stīvs Džefrijs jeb PIMPSOUL. Drīzumā skolā būs arī DJ aparatūras un aksesuāru demonstrācijas telpa, būs iespēja iegādāties preces.

Edgars Dzalbe, dzintara pavedienu tekstila ražotājs, SIA Ambline

Uzņēmējs turpina strādāt pie sporta tērpiem, šonedēļ būs gatavs piedāvājums un cena, lai tos varētu pasūtīt un iegādāties. «Tāpat gatavojamies Muzeju naktij 17. maijā, tās devīze ir Sārtā krāsa - dzintars, un mūsu produkciju varēs apskatīt Lapmežciema muzejā un Ventspilī,» stāsta Edgars.

Indulis Uškāns, ekskluzīvu mēbeļu ražotājs, SIA Imelh

Uzņēmējs atkopjas pēc rokas operācijas. «Bija saspiests nervs, nācās taisīt vaļā un remontēt.» Darbnīcas labiekārtošana tikmēr ir gandrīz pabeigta, un nākamnedēļ jau tiks atvesti pirmie darbgaldi. Pirmais iedarbinājums varētu notikt pēc divām nedēļām, bet nopietns darbs varētu sākties pēc mēneša.

Zane Ruģēna-Bojāre, bērnu apģērbu zīmols Liepa un ozols

Kamēr top krekliņi pirmajai kolekcijai - drēbēm, kuru apdrukas bērni varēs izkrāsot paši -, Zanes komanda strādā pie dizaina koncepta Rīga sapņo. «Tā būs kolekcija par sapņiem, kurus Liepa un ozols sadarbībā ar Latvijas māksliniekiem izsapņojuši kopā ar pilsētu, ticot, ka miegā vai nomodā Rīgas sapnis ir par pilsētu tās iedzīvotājiem. Par ērtu, drošu, mājīgu, varbūt mazliet brīnumainu pilsētu.»

Diāna Ozoliņa, IK RTO auto, autonoma

Jauniepirktā mašīna iegadījās, kā amerikāņi mēdz teikt, «citrons». Uzņēmēja bija nolūkojusi dīlercentrā mazlietotu Hyundai H1, tomēr, kad nauda bija pārskaitīta un atslēgas rokā, pie apkopes izrādījās, ka mašīnai ir... salauzts dzinējs. Un vēl šis tas. Remonts - gandrīz auto cenā. Kā šis stāsts beigsies, sekosim līdzi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses