Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prioritātes mainījušās

Jauniešiem darba vide nav tik svarīga kā darba laiks.

Par to, ka darba vidē ir svarīga brīva un draudzīga atmosfēra, ir vienisprātis gan jaunieši, kas darba tirgū ienākuši salīdzinoši nesen, gan darba devēji, savukārt attiecībā uz citiem darbā svarīgiem faktoriem jauno profesionāļu un darba devēju domas atšķiras. To atklāj uzņēmuma Bite un personāla atlases kompānijas CV-Online Latvia veikta aptauja. 

Jauniešiem līdz 25 gadu vecumam, līdzīgi kā strādājošajiem citās vecuma grupās, ir būtisks elastīgs darba laiks un iespēja to pielāgot privātām vajadzībām, rāda aptauja. Tikmēr attiecībā uz darba vidi darba devēji ir pārliecināti, ka jaunie speciālisti sagaida modernu un mūsdienīgu darba vidi ar jaunāko tehnoloģiju izmantošanas iespējām, savukārt jaunieši norāda, ka šie aspekti ir mazāk svarīgi. 

Jaunieši arī atzīst, ka pievilcīgi finanšu nosacījumi – atalgojums un prēmijas – kā kritērijs, ko sagaidīt no darba devēja, viņiem ir svarīgāks par profesionālām pilnveides iespējām (mentorings, apmācības, profesijai nepieciešami kursi). Tā novērojuši un uzskata arī darba devēji. Tajā pašā laikā uzņēmumu pārstāvji pārsteidzīgi domā, ka darba attiecību sākumā jaunieši sagaida straujas karjeras izaugsmes iespējas un noteiktu statusu. Kā atklāj aptauja, darba ņēmējiem līdz 25 gadiem šis faktors svarīguma ziņā ierindojas tikai aiz tādiem aspektiem kā darba devēja vērtības un to sakritība ar paša jaunieša attieksmi pret dzīvi, kā arī iespējas līdzsvarot darba un privāto dzīvi. 

"Aizvadītajos gados darba tirgus un veids, kā tiek dibinātas attiecības starp darba devēju un ņēmēju un kā tiek veidota organizāciju kultūra, ir ļoti mainījies. Vēl pirms kāda laika to varēja skaidrot ar paaudžu atšķirībām, darba tirgus prasībām, savukārt šobrīd savu ietekmi ir atstājusi arī Covid-19 pieredze," saka uzņēmuma Bite klimata kontroles vadītāja Endija Kaševska un stāsta, ka aptaujas mērķis bija noskaidrot, kas darba ņēmēju prioritāšu sarakstā patlaban kļuvis sekundārs un kas – izšķirošs. "Piemēram, prasība pēc elastīga darba laika, otrajā plānā noliekot darba vietu kā vidi, kur būt un strādāt, ir likumsakarīga tendence, jo šodien ikvienam ir jāspēj elastīgi pielāgot darbu dažādiem apstākļiem," viņa norāda. 

Tikmēr CV-Online Latvia mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa vērtē: "Ne darba devēji, ne darba ņēmēji nenoliedz atalgojuma būtiskumu. Vienlaikus, kā rāda aptaujas rezultāti, darba devēji mentoringam jeb atbalsta sniegšanai tomēr piešķir mazāku nozīmi, nekā to sagaida jaunie darba ņēmēji. Domājot par jauno darbinieku piesaisti un veiksmīgu iekļaušanu uzņēmumā, liela nozīme ir gan tam, kā jaunais darbinieks tiek integrēts uzņēmuma kultūrā, gan arī tam, kāds profesionāls atbalsts jaunā speciālista attīstībā tiek sniegts." 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses