Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Apstrādes rūpniecības izaugsmes tempi atkopjas samērā lēni

Izaugsmes tempi apstrādes rūpniecībā pēc straujā tempu palēninājuma martā turpina atkopties, bet samērā lēni. Ražošanas apjomi maijā gada laikā auguši par 2.9%. Tādējādi 2018. gada pirmajos piecos mēnešos apstrādes rūpnieki apjomus kāpinājuši par vidēji 3.9%, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn. Tikmēr Latvijas apstrādes rūpniecības uzņēmumu noskaņojums pēdējos trīs mēnešos nostabilizējies. Pašreizējo kopējo pasūtījumu novērtējuma, gatavās produkcijas krājumu un nākotnes ražošanas gaidu stabilizēšanās apstādinājuši noskaņojuma lejupslīdi, ko varēja novērot gada pirmajos mēnešos.

Tomēr ir rādītāji, kas vēsta nedaudz citu, mazāk iepriecinošu, ainu. Jau kopš gada sākuma uzņēmēji bijuši diezgan pesimistiski par produkcijas realizācijas cenām nākamo trīs mēnešu griezumā, uzskatot, ka tās samazināsies. Šobrīd uzņēmumu novērtējumā nekas nav mainījies. Proti, tie joprojām sagaida, ka cenu tendence būs lejupejoša, kas ir viens no potenciālajiem signāliem par turpmāku samērā lēnu apstrādes rūpniecības attīstību. Tāpat, lai gan uzņēmēju novērtējums par kopējiem pasūtījumiem nostabilizējies, vērtējums par pasūtījumiem eksportā noplacis. Proti, vairāk uzņēmumu, nekā iepriekš, uzskata, ka eksporta pasūtījumi pēc saražotā ir nepietiekami. Tātad pieprasījuma vietējā tirgū nozīme kopējos pasūtījumos pieaug.

Tas ir likumsakarīgi – Eiropas valstu ekonomikas aug, bet lēnāk, pieauguši ar tirdzniecību saistītie riski un nenoteiktība, savukārt dažas vietējās nozares, kā būvniecība, strauji virzās uz priekšu.

To arī redzam datos gan par nozaru, gan realizācijas virzienu izaugsmes tempiem. Labāk veicas ar būvniecību saistītām nozarēm, piemēram, nemetālisko minerālu un metālizstrādājumu ražošanai un kokrūpniecībai, kā arī apgrozījuma izaugsmes tempi vietējā tirgū pārsniedz tempus eksportā. Tomēr bez eksporta nodrošināt noturīgu izaugsmi ilgtermiņā būs grūti.

Starp aptauju datiem rādītājs, kurš pārliecinoši rāda augšupeju un pozitīvu tendenci, ir nodarbinātības gaidas. Proti, uzņēmumi sagaida, ka palielinās strādājošo skaitu. Tas noteikti ir nepieciešams uzņēmumu izaugsmei, un nebūt nav pārsteigums, ņemot vērā augsto jaudu noslodzi. Tomēr algot jaunus darbiniekus nebūs lēti. Valsts ieņēmumu dienesta dati rāda, ka gada pirmajos piecos mēnešos vidējie darba ienākumi uz nodarbināto auguši par straujiem 9% gada laikā. Līdz ar to ražīguma kāpināšanas un investīciju jautājums kļūst vēl aktuālāks konkurētspējas saglabāšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses