Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lauksaimnieki: Palīgēku aplikšana ar nodokli laukus grūdīs lielākā postā

Lauksaimnieki plānoto palīgēku aplikšanu ar 02,%-0,6% nekustamā īpašuma nodokli vērtē kā soli, kas sekmēs lauku izmiršanu un valsts masveida pamešanu, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji.

Kā ziņots, likumā par Nekustamā īpašuma nodokli paredzēts, ka no 2012.gada 1.janvāra ar nodokli tiks apliktas arī tās palīgēkas, kas ir lielākas par 25 kvadrātmetriem, ar nosacījumu, ka pašvaldība, kurā atrodas šī palīgēka, ir pieņēmusi saistošos noteikumus. Paredzēts, ka palīgēkām tiks pielietota tāda pati nodokļa likme kā dzīvojamām mājām - 0,2% līdz 0,6% no īpašumu kadastrālās vērtības.

"Visvairāk cietīs lauku iedzīvotāji, kuru viensētās ir visvairāk šādu palīgēku - dažādu šķūnīšu un piebūvju. Jau tā laucinieki mēģina izdzīvot zem valsts un Eiropas Savienības nevienlīdzīgās konkurences nosacījumu sloga. Valstij jāsadzird iedzīvotāju sāpe un sašutums par netaisnīgu attieksmi un nemitīgi augošo nodokļu slogu, kas tikai un vienīgi stimulē lauku izmiršanu un valsts masveida pamešanu," norādīja LOSP biroja vadītāja Krista Garkalne.

Viņa akcentēja, ka turpmākais atkarīgs no pašvaldību izpratnes un uzstādījuma, vai tās nolems šo nodokli ieviest.

"Viss atkarīgs no pašvaldību izpratnes. Ņemot vērā to, ka jau tagad lielākajai daļai iedzīvotāju ir grūti samaksāt pašreizējos nodokļus un sakrājies parādu slogs, šāds nodoklis par palīgēkām tikai grūdīs vēl lielākos parādos," sacīja Garkalne.

Arī zemnieks Dainis Reinsons no Ventspils novada Vārves pagasta norādīja, ka jābūt visiem vienādiem spēles noteikumiem.

"Mani šis nodoklis skars personīgi, to maksāšu no savas kabatas, tādēļ uzskatu, ka jābūt vienlīdzībai. Nevis būs tā, ka atkal kāds izvairīsies un staigās dziedādams, bet daļa maksās. Nevienlīdzību ietekmēs arī tas, ka par nodokļa piemērošanu lems pašvaldības - tas nozīmē, ka vieniem būs jāmaksā, otriem nebūs," sacīja zemnieks.

Savukārt zemnieku saimniecības un divu tirdzniecības kooperācijas Aibe veikalu īpašniece Ineta Kalnmale Mežotnes pagasta Bauskas novadā norādīja, ka plānotais nodoklis nedošot jūtamu pienesumu budžetā.

"Nodokļu slogs jau tā ir ļoti liels. Atvelk no darba algas, nodokļus maksāju arī kā pašnodarbinātā. Maksājam pievienotās vērtības nodokli, uzņēmuma nodokli, nodokļus par darbiniekiem, par transportu, nekustamo īpašumu un tā tālāk. Ja tā naudiņa aizietu vietējai pašvaldībai kādām sociālām vajadzībām, tad vēl būtu ar mieru, tomēr patlaban ideju vērtēju negatīvi. Turklāt esmu skeptiska par tās praktisko realizāciju - jezga un izdevumi noteikti būs lielāki par ienākumiem budžetā," sacīja uzņēmēja.

LOSP apvieno 43 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk nekā 10 500 ražojošo lauksaimnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses