Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

papildināta (20:02) - Degvielas cenas pieaugušas vēl par santīmu; nākamo cenu kāpumu prognozē īslaicīgu

Trešdienas pēcpusdienā vēl par santīmu pieaugušas 95. un 98.markas degvielas cenas.

Latvijas lielākā degvielas mazumtirgotāja Latvija Statoil degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīns maksā 1,029 latus (vēl no rīta maksāja 1,019 latus), bet 98.markas degviela - 1,059 latus litrā.

Dīzeļdegvielas cena joprojām ir 99,9 santīmi. Šis ir jauns degvielas cenu rekords Latvijā.

Arī Lukoil un Neste ir paaugstinājuši 95.markas benzīna cenu, un tagad tas maksā attiecīgi 1,012 latus un 1,017 latus litrā.

Lukoil degvielas uzpildes stacijās 98.markas benzīns maksā 1,042 latus, bet dīzeļdegviela - 99,2 santīmus litrā, savukārt Neste stacijās - attiecīgi 1,047 latus un 98,7 santīmus litrā.

Latvija Statoil Degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns uzsvēra, ka kārtējais cenu kāpums skaidrojams ar degvielas cenu kāpumu pasaulē. Turklāt Latvija Statoil kādu laiku cenu nav kāpinājusi, lai netiktu pārkāpta viena lata robeža, cerot, ka situācija pasaules tirgos uzlabosies, taču tā neesot noticis. Patlaban cena atbilstot iepirkuma reālajai cenai.

Atbildot uz jautājumu, vai cena kāps vēl, Skrābāns skaidroja, ka to ir neiespējami prognozēt, jo viss ir atkarīgs no tā, kāda būs situācija globālajos tirgos.

AS SEB banka makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozē, ka, lai arī uz ielām auto joprojām netrūkst, augstās degvielas cenas atsauksies patēriņa apjomos un varētu saglabāties pērnā gada tendence, kad nopirkto degvielas litru daudzums samazinās, bet izdevumi pieaug. Vienlaikus tālāks degvielas cenu kāpums ir iespējams, bet ne būtisks, turklāt īslaicīgs.

Gašpuitis norāda, ka pārvietošanās izmaksu kāpums, visticamāk, tiek kompensēts citu tēriņu ierobežojumos. Pašreizējais naftas cenu kāpums esot radījis nopietnus draudus pasaules ekonomikai, tādēļ sagaidāms, ka pie šī jautājuma risināšanas tuvākajā laikā tiks nopietni strādāts.

Saūda Arābija jau esot paziņojusi, ka palielina ieguves apjomus, lai apturētu cenas pieauguma tendenci. Tādēļ tālāks degvielas cenu kāpums esot iespējams, bet ne būtisks, turklāt īslaicīgs. Tuvākajos mēnešos to noteiks Irānas un Rietumvalstu sarunas un tas, vai ES sankcijas pret Irānu stāsies spēkā. Visdrīzāk, ka Irāna nepieļaušot šo sankciju stāšanos spēkā. Uz to laiku varētu būt rasts risinājums arī Sīrijas jautājumā.

"Tādēļ varētu sagaidīt, ka gada vidū pastāvošā ģeopolitiskā ietekme uz laiku noplaks, ļaujot naftas un attiecīgi degvielas cenām normalizēties, tas ir, paslīdēt zem lata. Tomēr, ja konflikts tiks risināts militārā ceļā, par realitāti kļūs jauni degvielas cenu rekordi un, iespējams, arī recesija," uzsver eksperts.

(papildināts virsraksts un pievienots SEB bankas makroekonomikas eksperta komentārs)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses