Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

UPB grupas konsolidētais apgrozījums pērn – 212 miljoni eiro

Pērn būvniecības un ražošanas uzņēmumu UPB grupas konsolidētais apgrozījums sasniedza 212 miljonus eiro. Kopš 2015. gada apgrozījums ir pieaudzis gandrīz par 100 miljoniem eiro, informē uzņēmumu grupas pārstāvji.

"UPB var lepoties ar realizētiem vairākiem nozīmīgiem Design&Build objektiem. Lielākais no tiem ir Boeing 747-8 angārs Baku lidostā, Azerbaidžānā, ar kopējo platību 8046 m2. Projektēšanā bija jāņem vērā seismiskā aktivitāte, lielā vēja slodze (41 m/s) un specifiskās ugunsdrošības prasības. Savukārt tepat Latvijā ekspluatācijā tika nodota Liepājas Olimpiskā centra Tenisa halle. Pērn UPB noslēdza līgumu un uzsāka tirdzniecības centra Sāga projektēšanu un būvniecību, un šobrīd tas ir UPB vēsturē lielākais objekts Latvijā ar kopējo platību 59 000 m2," teikts UPB grupas pārstāvju izplatītajā paziņojumā medijiem.

Pagājušajā gadā UPB pabeidza projektēšanas darbus un noslēdza arī līgumu par multifunkcionāla ēku kompleksa būvniecību Ķīpsalā. Tajā tiks izmantotas modernākās betona, stikla un koka tehnoloģijas, piemēram, stikla nesošās kolonnas, automātiski vadāms paceļams centrālās daļas jumts, bezrāmju pašnesošās stikla fasādes un zaļais jumts ar saules baterijām.

Eksporta tirgū tika realizēti gan apjomīgi karkasa, gan iespaidīgi fasādes projekti, tāpat arī 3K projekti, kas apvieno stikla, metāla un betona konstrukcijas. Lielākie nodotie būvniecības projekti pagājušajā gadā bija alus ražotāja Carlsberg galvenā biroja ēka Dānijā, kurai UPB projektēja, ražoja, piegādāja un montēja ar tīru varu un vara kompozītu pārklātu fasādi, tāpat arī 13 stāvu biroja ēka Princeton Zviedrijā un 16 stāvu biroju ēka Parallell Norvēģijā. Iespaidīgs 3K projekts ir sabiedriskā ēka Fargskrappan Zviedrijā. Tā ir 15 stāvu ēka, tās karkasu veido 760 t metāla un 4090 m3 betona, savukārt fasādi veido stikla konstrukcijas 12 krāsās (vienā elementā izmantoti līdz sešiem dažādiem krāsu toņiem).

Šogad turpinās darbs arī pie citiem lieliem projektiem – biroju ēkas Farringdon West Londonā, kas tiek celta uz jaunās metro līnijas ēkas un padara to par īpaši sarežģītu un atbildīgu projektu visās stadijās, biroju ēkas Platinan Zviedrijā, augstceltnes Garda Vesta Zviedrijā, kur jānodrošina augstas ugunsdrošības un sprādzienizturības prasības. Tāpat UPB grupa strādā pie 37 stāvus augstas biroju ēkas City gate Zviedrijā, kurā UPB veic metāla un dzelzsbetona konstrukciju projektēšanu, ražošanu un montāžu – 144 m augstā ēka kļūs par augstāko biroju ēku Ziemeļvalstīs.

UPB grupa pērn aktīvi iesaistījās dažādu projektu agrīnajā stadijā, tādējādi daloties zināšanās un konsultējot klientu par vislabāko risinājumu būvniecībai vēl pirms tika sākta projektēšana. Vairāk projektu ir ar augstas apstrādes līmeņa sienu elementiem – ražotnē iemontēti logi, ķieģeļu apdare, flīžu apdare, terracotta apdare, pigmentētais betons, liektās virsmas, GRC risinājumi u. c. 

Lai nodrošinātu turpmāku UPB grupas attīstību, pagājušajā gadā veiktas ievērojamas investīcijas gandrīz visās uzņēmējdarbības struktūrās. Liepājā uzbūvēta jauna transportbetona ražotne, tāpat grupa turpina investēt transportbetona tīkla modernizēšanā un autoparka attīstībā. 

Betona pētījumu centrs atklāja jaunu akreditētu laboratoriju Daugavpilī, tika sākts darbs pie jaunu telpu iekārtošanas arī Rīgas laboratorijai. Vienlaikus veikti dažādi izpētes projekti jauniem betona produktiem – izstrādāts jauns risinājums stikla šķiedras cementa kompozīta apšuvumam (GRC), izstrādāti sarežģīti betona sastāvi augstas stiprības un pašblīvējošam betonam.

Saliekamā dzelzsbetona ražotnēs veikta plaša digitalizācijas programma, kā arī uzsākti projektēšanas darbi Liepājas saliekamā dzelzsbetona ražotnes paplašināšanai un modernizācijai. Kopumā ražotnes paplašināšanā tiks ieguldīti vairāk nekā 10 miljoni eiro un būvdarbi tiks uzsākti šogad.

Stiklu centrs paplašinājis ražošanas platību par 50%, tāpat investēts arī tehnoloģiju attīstībā – ieviesta jauna stikla pakešu ražošanas līnija, uzstādīts lamināta stikla griešanas galds, stikla malu slīpējamā iekārta u. c.

Mašīnbūves saražoto konstrukciju apjoms tonnās pieaudzis par 26%, salīdzinot ar 2018. gadu, par 21% pieaudzis arī apjoms Somijas tirgū. Tāpat investēts iekārtu un programmatūru iegādē, lai paaugstinātu darba efektivitāti. Lielākie projekti bija komplektējošās sastāvdaļas iekārtām Norvēģijas akmens lauztuvēm, lauksaimniecības iekārtas Somijas tirgum, specializēta cauruļvadu locīšanas iekārta, kā arī lielizmēra beramkravas kauss ar 14 000 l ietilpību.

Enerģētikas sfērā pērn Bāzeles slimnīcā Šveicē tika uzstādīta Liepājā ražota koģenerācijas stacija ar jaudu 600 kW un augstu vides prasībām atbilstošu skaņas izolāciju. Užavas alus ražotnē uzstādīta 50 kWe koģenerācijas stacija, ražotnes elektroenerģijas pašpatēriņa nodrošināšanai. Stacija tiek darbināta ar sašķidrināto dabas gāzi, tādējādi padarot iespējamu stacijas uzstādīšanu un izmantošanu vietā, kurā nav pieejama centralizēta dabas gāzes piegāde. Pērn tika noslēgti vairāki līgumi par inovatīvu tehnoloģisko sistēmu izbūvi – siltumtrases izbūve Baložu un Titurgas siltumapgādes sistēmu savienošanai un siltuma akumulācijas sistēmas izveidošana AS Latvenergo ražotnē TEC-2.

UPB grupas uzņēmums Alto 4.0 sadarbībā ar būvniecības nozares ekspertiem izstrādājis uzņēmumu resursu plānošanas sistēmu – Alto ERP, kas nodrošina centralizētu, pilnu uzņēmējdarbības procesa cikla optimizāciju un būtiski samazina manuālo darbību skaitu, sniedzot lietotājam iespēju realizēt projektus ar augstāku pievienoto vērtību. Sistēma paredzēta dzelzsbetona, elementfasāžu un tērauda konstrukciju ražotājiem, kā arī ģenerāluzņēmējiem.

Pērn, UPB grupai sadarbojoties ar Latvijas izglītības iestādēm, veikti vairāki pētniecības projekti, piemēram, sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti izstrādātas inovatīvas metodes betona salizturības nodrošināšanai un kontrolei, iegūstot vērtīgas zināšanas par vietējo materiālu izmantošanas potenciālu ilgmūžīga un salizturīga betona izstrādei un ražošanai. 

Lielākās UPB uzņēmumu grupas ir MB Betons grupa, RK Metāls grupa, Aile grupa, UPB Energy grupa un UPB nams grupa. UPB pašlaik strādā vairāk nekā 1800 darbinieku. UPB ir pārstāvniecības 10 valstīs – Latvijā, Lietuvā, Zviedrijā, Lielbritānijā, Norvēģijā, Dānijā, Šveicē, Vācijā, Baltkrievijā un Azerbaidžānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses