Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Var atstāt mantojumā

Līdz 2021. gada beigām pensiju otrajā līmenī bija uzkrāti seši miljardi eiro, kas ir par 18% vairāk nekā 2020. gada beigās. Pieaugumu izskaidro nevis pensijas krājēju skaita pieaugums (tas pērn saruka), bet gan iemaksu apjoma kāpums un labāks vidējais ienesīgums, ekonomikai atkopjoties pēc Covid-19 uzliesmojumiem.

Īpaši tas attiecas uz aktīvo plānu ienesīgumu, kas nodrošināja vidējo ienesīgumu 12,3% apmērā.

Karš Ukrainā, inflācija un ekonomikas sabremzēšanās, protams, atstās ietekmi arī uz pensiju uzkrājumu ienesīgumu. Tomēr ir būtiski atcerēties, ka pensiju mēs krājam vairāku desmitgažu garumā, un šādā laika nogrieznī ekonomikas attīstība vienmēr uzrāda pozitīvu tendenci, ieguldījumiem jūtami apsteidzot inflāciju. Tāpēc krīzes brīžos svarīgi ir nesabīties, bet paļauties uz pensijas pārvaldnieku pieredzi finanšu tirgos. Mūsu kopīgais galamērķis ir pēc iespējas lielāka atdeve no ieguldītā kapitāla, sabalansējot to ar drošu ieguldīšanas stratēģiju. Katra pensijas krājēja ziņā ir savlaicīgi pieņemt pārdomātus lēmumus, lai finanšu profesionāļi var paveikt visu pārējo. Valdības ziņā ir attīstīt un uzturēt ilgtspējīgu pensiju sistēmu, kam sabiedrība uzticas un uz ko paļaujas. Tās stabilitāte ir būtiska arī nacionālās drošības kontekstā.

Pensija nav sarunām pateicīga tēma. Statistika rāda, ka cilvēki par savu pensiju neinteresējas, jo tā lielākoties asociējas ar tālu nākotni un cilvēkam neizprotamu aprēķinu metodiku, kas nosaka pensijas ikmēneša apmēru seniora gados neatkarīgi no mūsu šīsdienas izvēlēm. Patiesībā viss ir vienkārši – nākotnes pensija katru dienu pamazām "aug", un tā ir atkarīga no diviem galvenajiem lielumiem: mūsu nomaksāto nodokļu apjoma un tā, cik daudz šī nākotnei "uzkrātā" nauda spēs nopelnīt papildus, jo daļa no mūsu pensijas tiek ieguldīta akcijās un vērtspapīros, kas ļauj ne tikai apsteigt inflāciju, bet arī ilgtermiņā nodrošināt kapitāla pieaugumu un līdz ar to jūtami lielāku pensiju. 

Turklāt pensijas otrā līmeņa dalībniekiem ir pieejama būtiska izvēle – iespēja atstāt savu uzkrājumu mantojumā. Tas paveicams ļoti vienkārši – savā internetbankā var atrast līgumu par pensijas pārvaldīšanu, kur var izraudzīties vienu no trim iespējām: pievienot uzkrāto kapitālu dalībnieka norādītās personas pensiju otrā līmeņa kapitālam, nodot uzkrāto naudu mantošanā Civillikumā noteiktajā kārtībā (mantotais kapitāls saskaņā ar mantinieka izvēli tiks pieskaitīts vai nu mantinieka pensiju otrā līmeņa kapitālam, vai tiks pārskaitīts uz mantinieka norēķinu kontu) vai ieskaitīt uzkrāto kapitālu valsts pensiju speciālajā budžetā.

Te arī atzīmējama vēl viena būtiska nianse – no šī gada 1. jūlija bērna kopšanas periodā valsts veic sociālās iemaksas vecāku pensijas kapitālā, kas līdz šim netika darīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses