Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ko atvest ciemkukulī no Umbrijas

Umbrijas auglīgie ozolkoku meži, kristāldzidrie strauti un auglīgā zeme dāvā daudzas delikateses. Tāpēc tikpat daudz gardumu, ko nobaudīt uz vietas, no Umbrijas var atvest arī mājās.

Pirmkārt, trifeles. Umbrija ir vienīgais reģions, izņemot Pjemontu, kur Itālijā aug tik daudz trifeļu. Norča ir melno trifeļu galvaspilsēta – trifeļu pastu un eļļu tur pārdod ikvienā pārtikas veikalā. Burciņa trifeļu pastas vai pudele olīveļļas, kas aromatizēta ar trifelēm, būs lielisks ciemakukulis.


Umbrijas olīveļļa spēj sacensties ar Toskānā iegūto. Augstu vērtētie Norčas gaļas konservi un asie kalnu sieri arī noteikti ir tā vērti, lai tos atvestu mājiniekiem.

Nelielajā Norčas pilsētiņā, ko dēvē par Umbrijas gardēžu centru, top arī izcils vītinātais šķiņķis, kas tiek uzskatīts par otru labāko aiz slavenā Parmas šķiņķa. Tur gatavo arī dažādas desiņas, lielu daļu no meža dzīvnieku gaļas. Izvēle ir milzīga: desiņas ar garšvielām un garšaugiem, desiņas ar šeriju un grapu, desiņas ar dārzeņiem, desiņas ar sēnēm, ar riekstiem, sieru, kā arī ogām.

Umbrija lepojas ar izciliem sieriem, kaut gan man šķiet, ka jebkurā Itālijas nostūrī top brīnišķīgi sieri, kuru daudzveidība katru reizi pārsteidz no jauna. Taču umbrieši uzskata, ka viņu rikota – gan svaigā, gan nobriedinātā – ir labākā visā valstī. Nogaršošanai mājiniekiem var atvest sierus ar dažādām piedevām. Piedevu ir tik daudz, ka nav vērts uzskaitīt. Ir jāskatās un jāpērk!

Vēl lielisks ciemakukulis būs gatavie lēcu, zirņu, pupiņu maisījumi ar garšvielām; risoto rīsu maisījumi. Izvēle šajā ziņā ir milzīga. Der zināt, ka Umbrijā aug labākās lēcas Itālijā – Kastellučo lēcas, tāpēc lēcu, kā arī zirņu un pupiņu ēdieni ir ļoti iecienīti. Pavisam vienkārši, taču ar visvisādām garšvielām, kas katram ēdienam piešķir individualitāti. Arī populārajam risoto ir tik daudz variāciju, pateicoties tieši garšvielām un citām piedevām.

Itāļi pamanās burciņās ielikt visu iespējamo un neiespējamo, tāpēc burciņu plaukti mazajos veikaliņos un tirgos burtiski fascinē. Interesantākais ir tas, ka var nopirkt jebkuru burciņu, pat īsti nezinot, kas tajā ir iekšā, bet rezultātā tik un tā sanāks kaut kas garšīgs. Manuprāt, visideālākais suvenīrs, ko uzdāvināt gan sev, gan mājiniekiem.

Izrādās, Umbrija lepojas ar ļoti labu safrānu, kas, kā zināms, ir dārgākā garšviela pasaulē. Par viskvalitatīvāko tiek uzskatīts Kašas safrāns – šīs pilsētiņas apkaimē aug gana daudz īpašo safrāna krokusu. Umbrijā ar safrānu uzlabo pastas, risoto un meža dzīvnieku gaļas ēdienus, to pievieno arī sieriem, piemēram, slavenajam pekorīno un rikotai.

Vairākus labi pazīstamus vīnus no Tordžāno un Montefalko vīna dārziem arī gatavo Umbrijā. Vēl var mājiniekiem atvest grapu. Ja patīk netradicionālas lietas, ir iespēja izvēlēties grapu ar piedevām, sākot no augļiem un ogām un beidzot ar trifelēm.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena