Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pļavu tilbīte - 2018. gada putns Latvijā

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) par 2018. gada putnu izvēlējusies pļavu tilbīti (tringa totanus). LOB arī mudinās cilvēkus ziņot par novērotiem šīs sugas eksemplāriem, rakstot portālam Dabasdati.lv, lai apzinātu šī putna izplatību Latvijā.

Pļavu tilbīte ir viena no vairākām putnu sugām, kas apdzīvo mitrus zālājus. Kopā ar pļavu tilbīti mitras vietas labprāt apdzīvo arī citi pļavu bridējputni – ķīvīte, mērkaziņa, gugatnis un melnā puskuitala, kā arī dziedātājputni – pļavu čipste, dzeltenā cielava un lukstu čakstīte.

"Pļavu tilbīte kļuvusi par Eiropas Savienībā apdraudētu putnu sugu. Būtiskākie draudi šai sugai ir lauksaimniecības intensificēšana un mitrāju nosusināšana. Zemnieki, kas rod iespēju savās pļavās saglabāt kādu slapjāku vietu, kur apmesties pļavu tilbītei un citiem putniem, būtu pelnījuši ne tikai pateicību, bet arī atbilstošu finansiālu atbalstu," uzskata LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Gada putna akcijas ietvaros šogad notiks arī zīmējumu un foto konkursi. Konkursu nolikumi tiks publicēti LOB interneta vietnē. Zīmējumu konkursā varēs piedalīties ikviens, iesniedzot darbu LOB līdz 31. maijam. Galvenā balva, ko saņems vismaz trīs labāko zīmējumu autori, būs īpaša putnu vērošanas ekskursija.

Savukārt fotokonkursā Pļavu putni aicināti piedalīties LOB biedri, iesniedzot darbus līdz 1. novembrim. Par LOB biedru var kļūt ikviens interesents, aizpildot anketu biedrības mājaslapā un samaksājot biedra naudu.

Gada putna akciju LOB rīko jau 23. reizi. Iepriekš par gada putniem izvēlēti: grieze (1996), vakarlēpis (1997), zaļā vārna (1998), mazais ērglis (1999), ķīvīte (2000), ūpis (2001), lielais ķīris (2002), rubenis (2003), baltais stārķis (2004), ziemeļu gulbis (2005), lauka piekūns (2006), melnā dzilna (2007), melnais stārķis (2008), jūraskrauklis (2009), mednis (2010), meža pūce (2011), jūras ērglis (2012), kākaulis (2013), pupuķis (2014), dzeltenais tārtiņš (2015), dižraibais dzenis (2016) un dzeltenā cielava (2017).


 

Top komentāri

dzeltenā cielava
d
Apsveicu, apsveicu !!!
lucky
l
Vai jūs meklējat, kā iegūt jebkāda veida aizdevumu ar zemu procentu likmi? Šeit ir iespēja saņemt aizdevumu, lai tas atbilstu jums un padarītu jūsu sapni. Es atzinīgi vērtēju jūs Miera aizdevējiem. Privāts uzņēmums, kas piedāvā aizdevumu ar 2% likmi. Mēs sniedzam biznesa aizdevumu, mājokļa aizdevumu, studentu aizdevumu, sliktu kredītu aizdevumu, personīgo aizdevumu, celtniecības aizdevumu, aizdevuma dienas naudas aizdevumu, studentu aizdevumu un tā tālāk. Mūsu pakalpojumi ir ļoti lēti un padarīs jūs smaidu. Ja jūs interesē saņemt aizdevumu no mums, lūdzu, sazinieties ar mums pa e-pastu
Sīlis
S
Tāaada skaistule !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena