Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Mākslinieciskie Šauļi

Māksla mīl Šauļus, bet Šauļu iedzīvotāji – mākslu... Atbrauciet, priecājieties, fotografējieties un novērtējiet! Zīmējumi uz sienām, mākslas objekti un akcenti, vides reklāma, skulptūras un strūklakas – interesanti un noskaņu pilni darbi padara skaistāku Šauļu pilsētu, tajā radot īpašu atmosfēru.

 

Ielu māksla

Šauļu dzīvīgās un krāsainās sienas piesaista garāmgājēju uzmanību, aicina apstāties, piesēst un pasapņot. Viens no jaunākajiem un izteiksmīgākajiem grafiti – zinātnieka un atklājēja Nikolaja Kopernika attēls (autors EttoJa), kuru tieši tāpat kā daudzus citus darbus atradīsiet pilsētas centrālajā daļā. Šī ielas mākslas iniciatīva ““Erasmus+” SIENA: ieraugi iespēju” aicina pacelt acis uz debesīm un pamanīt savas pilnveidošanās iespējas. Cits simbolisks zīmējums – 80 krāsaini tauriņi – greznojas uz Šauļu drāmas teātra sienas (autori: R. Ogintiene, A. Ogints). Nebrīnieties, ka tad, kad slēpjoties no lietus, stāvēsiet zem senajiem bulvāra balkoniem un netīšām pacelsieties acis – šeit pat ieraudzīsiet mākslinieku darbus, kas stāsta dažādus stāstus. Šauļos ne reizi vien organizētie publisko telpu mākslas plenēri “Saules nolaupīšana” pilsētu ir padarījuši skaistāku un atstājuši interesantas, krāsainas noslēpumainas mākslinieku pēdas.

Mākslas objekti un akcenti

Sapņaini staigājot pa vienu no vecākajiem bulvāriem, jāspēj tikai lūkoties apkārt – vienam mākslas objektam gribas pieskarties un piesēst, citur – nofotografēties. Jaunākais mākslinieciskais objekts “Saules spogulis” (skulptori: K. Bimba, E. Gaubs, komp. G. Dapkevičs un inž. A. Šileika) ir ne tikai debesu ķermenis, bet arī Saules pilsētu simbolizējošs darbs, kurš, sajutis cilvēka pieskārienu, izgaismojas un skan. Bet Šauļu Saules objektu taktilā karte (skulptors A. Sakalausks, dizainers V. Bernots) ir īpaša iespēja pieskarties pilsētai svarīgām vietām. Pulkstenis “Gailis” (autors V. Purons), kas ir kļuvis par pilsētas iedzīvotāju populāru tikšanās vietu, ne tikai skaita laiku, bet arī sasveicinās ar garāmgājējiem dažādās valodās. “Manas kurpes” (autors. M. Gaubs), kas meklē saimnieku, cerībā mirdzošs “Mīlas zvans” (autors D. Augulis), “Kaķi uz jumta”, kam patīk baldriāns (autors V. Purons) – arī šie un citi mākslinieciskie akcenti piešķir īpašu noskaņu un rotaļīgumu.

Vides reklāma

Kurpe, bezdelīgas, grāmatas, čūska, vēzis – tie ir augstu stabos apmetušies senie Šauļu bulvāra iemītnieki, kuri šeit mīt jau gandrīz pusi gadsimta un ir kļuvuši par īpašām pilsētas zīmēm. Čūska, apvijusies kausam; vēzis, kas sagrābis cigarešu paciņu, – galvenā šo darbu funkcija bija brīdināt par kaitīgo ieradumu nodarīto ļaunumu cilvēkam; tās bija pirmās antireklāmas toreizējā Austrumeiropā. Mīļi saglaudušās bezdelīgas tolaik aicināja garāmgājējus iegriezties jaunlaulāto salonā, bet milzīgas grāmatas mudināja pirkt un lasīt nevis vienkārši kaut ko, bet attiecīga satura izdevumus. Idejas autors, tā laika galvenais pilsētas mākslinieks Viļus Purons priecājas, ka šie darbi, kas kādreiz bija efektīvas reklāmas vai antireklāmas un izdaiļoja pilsētu, tagad ir kļuvuši par pilsētas folkloru un zināmu vērtību kodiem – neatņemamu Šauļu pilsētas tēla un vēstures daļu.

Skulptūras un strūklakas

Gandrīz uz katra stūra jūs gaida skulptūra vai strūklaka. “Lasītājs” (autors H. Orakausks), “Vectētiņš ar mazbērniem”, “Trīs rūķīši”, “Pelikāni”, (skulptore B. Kasperavičiene), “Putni” (skulptors K. Kasperavičs), “Dzelzs lapsa” (autors V. Purons) – mākslas darbi, kuri jau sen ieguvuši garāmgājēju simpātijas un sentimentāli lūkojas no pilsētas atklātnītēm un magnētiņiem. Vēl vairāk interesantu, krāsainu un pievilcīgu skulptūru un strūklaku atklāsiet Šauļos – saules, saldumu un neparastu muzeju pilsētā!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dabas aizsardzības panākumus atzīmējot

Dabas aizsardzības pārvalde un saistītās organizācijas šogad atzīmē 20 gadus, kopš Latvija iestājās Eiropas Savienībā un pievienojās Natura 2000 aizsargājamo teritoriju tīklam.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena