Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Izvērtēs dabas aizsardzības plānu saturu

Viena no būtiskākajām problēmām, ar kurām sastopas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju (ĪADT) īpašnieki, ir neziņa, ar kādiem saimnieciskās darbības ierobežojumiem viņiem šajās teritorijās var nākties saskarties, jo daudzām ĪADT nav izstrādāti dabas aizsardzības plāni. Pašlaik Latvijā ir 683 ĪADT, bet dabas aizsardzības plāni izstrādāti tikai 186 teritorijām.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Telpiskās plānošanas departamenta direktore Inguna Urtāne kā piemēru, kas raksturo pašreizējo situāciju, min zemes īpašniekus dabas parkā Daugavas loki, kas ir ĪADT. Zemes īpašnieki tūristiem sniedz laivošanas pakalpojumus un vēlētos arī uzlikt laipas, taču šai teritorijai nav izstrādāts dabas aizsardzības plāns, un viņi nezina, kur un kā to drīkst darīt. Vēl viena problēma, Urtānes vārdiem runājot, ir tā, ka pašlaik dabas aizsardzības plāni un pašvaldību vietējo teritoriju plānojumi ir divas atsevišķas karaļvalstis, un ĪADT īpašnieks ir starp tām.

Lai situāciju mainītu, VARAM sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi (DAP) uzsākusi darbu pie koncepcijas izstrādes, kas paredz, kā dabas aizsardzības plānus iekļaut pašvaldību vietējos teritoriju plānojumos. "Lai izvērtētu situāciju ar pašreizējo ĪADT apsaimniekošanu, plānojam izsludināt iepirkumu, kurā tiktu izvērtēts, kādi ir pašreizējie šo teritoriju dabas aizsardzības plāni un kādiem vajadzētu būt jaunajiem. Iespējams, aizsargājamo ainavu un dabas parku dabas aizsardzības plāniem nav jābūt ar vienādu saturu. Ir stingrāk aizsargājamas teritorijas, piemēram, rezervāti un dabas liegumi, un teritorijas, kur šī aizsardzība nav tik stingra. Iepirkuma ietvaros speciālisti izvērtēs, vai dabas plānu saturam jābūt vienādam visām ĪADT. Kad izvērtēšana būs noslēgusies, zināsim, ar kādu saturu jābūt dabas aizsardzības plānam katrai konkrētai ĪADT grupai," skaidro Urtāne. Iepirkuma uzvarētajiem savs izvērtējuma darbs būs jāpaveic līdz nākamā gada martam, un tas izmaksās 38 000 eiro, kas tiks finansēti no Norvēģijas Finanšu instrumenta. Pēc tam, kā stāsta Urtāne, VARAM varēs vērsties valdībā ar konkrētiem aprēķiniem, cik naudas nepieciešams dabas aizsardzības plānu izstrādei visām ĪADT.

VARAM pārstāve arī stāsta, ka paralēli notiek pilotprojekts, kurā sadarbībā ar speciālistiem jau tiek izstrādāti jauni dabas aizsardzības plāni 15 ĪADT, tajā skaitā gan dabas parkam Abavas senleja, gan aizsargājamo ainavu apvidum Vecpiebalga, gan dabas liegumam Ziemupe.

DAP speciāliste Inese Pabērza bilst, ka "dabas aizsardzības plāna izstrāde izmaksā no 11 000 līdz 40 000 eiro. Plānu izstrādē obligāti jāpiedalās sugu un biotopu aizsardzības jomas ekspertiem – jo daudzveidīgākas un mazāk izpētītas ir dabas vērtības konkrētajā ĪADT, jo plāna izstrāde sarežģītāka un dārgāka".



Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena