Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Kā interesēs šī panika

Klintones "fanukluba" Latvijā interneta domapmaiņas vietnēs saceltā histērija nebeidz rimties. Vēstījumu formāts līdzīgs jau vietēja mēroga vēlēšanās piedzīvotajam – ja amerikāņi prezidenta amatā iebalsos Trampu, krieviem atkal būšot teikšana ne vien pār Baltiju, bet arī citviet pasaulē. Tātad – iestāsies vispārēja katastrofa. Tāpēc esot jāmobilizējas Hilarijas pusē, kaut ne mums ir balsis, ne teikšana, lai lielajā aizokeāna valstī ko ietekmētu.

Varētu pasmieties par šādu hokeja vai futbola vērotāja cienīgu azartu, ja vien šāda putu kulšana nenovērstu uzmanību no patiesi būtiskā. Ļoti precīzi to raksturojis analītiķis Jānis Hermanis: "Latvijā spriež, kurš būtu "labais"/"sliktais" ASV prezidents. Bet LV šīs vēlēšanas neietekmēs. Būtu jāspriež par LV ārpolitiku divos variantos." Ļoti ceru, ka Latvijas ārlietu resors uz notiekošo raugās vēsāku prātu un tiešām ir izstrādājis atšķirīgus uzvedības scenārijus gan gadījumam, ja uzvar Klintone, gan tad, ja elektoru vairākuma balsis iegūst Tramps. Bēdīgāk, ka publiskā līmenī ministrija un politiķi par to pagaidām klusē, tā ļaujot vaļu dažādām emocionālām spekulācijām. Un tās savukārt arī plašākā sabiedrībā veido visai greizu skatījumu uz pasauli. Nepietiek ar to, ka pie mums jau ievazāts kaimiņvalsts propagandas radītais vārdu salikums "Putina Krievija" un tā ietekmē jau bieži dzirdam, ka mūsu valsts galvaspilsētu kāds nodēvē par "Nila Rīgu", arī ASV gatavi saukt par Trampa Ameriku, it kā kāda netīkama politiķa uzvara vēlēšanās, tā apliecinot pašu favorīta vājumu, ir kas valsts privatizācijas aktam pielīdzināms? Protams, līdera personībai ir milzīga nozīme, taču vismaz demokrātiskā sabiedrībā visa vara nekad nav viena cilvēka rokās. Pat Krievijā neviens līderis pats par sevi neko neiespētu, ja ap viņu nebūtu milzīgs pulks domubiedru, ko vieno iespēja pašrealizēties, pašiem pārvaldot lielākas vai mazākas varas sviras.

Bet līdz ar to attieksmes, ka viss nākotnē atkarīgs tieši no vienas vai otras personības, vairošana ir nekas cits kā nedemokrātiskas varas sistēmas popularizēšana "cara tētiņa" pielūgsmes garā. Par amerikāņiem šajā kontekstā nav liela satraukuma – tur prezidenta varu līdzsvaro parlaments (ja ievēlēs Trampu, arī paši republikāņi tādējādi varēs iestāties pret "sava" prezidenta aplamiem gājieniem), tāpat nav tālu arī nākamās vēlēšanas. Pamats satraukties ir par mūsu sabiedrībā vērojamo attieksmi, kur kaut vai fakts, ka Rīgā pie varas ir Saskaņa, tiek uztverts teju vai kā mūžīga nolemtība, ko kritizēt gan labprāt atļaujas daudzi, taču alternatīvu piedāvājumu vēlētājiem sagatavot gan neviens tā īpaši nesasparojas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē