Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Meļņiks: Pils mūris ar svečturi?

Valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotāju izteikumi, ka Rīgas pils vēsturiskā apkārtmūra Daugavas pusē restaurācija pēc svecīšu dedzināšanas Lāčplēša dienā izmaksājusi vairāk nekā 20 tūkstošu eiro, un tam sekojoši aicinājumi šogad piemiņas gaismeklīšus uz mūra 11. novembrī neizvietot, ir, maigi sakot, mulsinoši. Tas raisa vainas sajūtu un vienlaikus neskaidrību, kas notiks ar šo sirsnīgo tradīciju tālāk - aizliegs? Pārcels uz citu mazāku kaitējumu radošu vietu?

Ka svecītes krietni vien apkvēpināja vēsturisko mūri, ka tā tīrīšana un labošana nevar būt bez izdevumiem, labi saprotams arī ilggadējiem 11. novembra pasākuma apmeklētājiem, taču, ja ir šāda problēma, būtu tikai loģiski, ja gaismeklīšu novietošanai tiktu piedāvāta atbilstoša alternatīva. Tiek gan vēstīts, ka būšot speciāli ierādītas vietas - uz pils mūra apaļās sienas sešās rindās izvietošot kopumā 200 plauktu vai paliktņu, vēl varēs svecītes novietot arī uz pils mūra malas un zālāja taisnajā daļā, kas sniedzas līdz Vanšu tiltam, bet vai tas ir par jēdzīgu uzskatāms risinājums?

Pirmkārt, skaidrs, ka paliktņu neizbēgami būs par maz, pat ja to skaitu dubultos. Ja vieni - kas atnāks pirmie - savus gaismeklīšus varēs uz tiem uzlikt, otri novietos uz mūra malas, savukārt tie, kam tur nepietiks vietas, - zālienā, nekādu vienota veseluma sajūtu tas neradīs. Turklāt arī šajā gadījumā varam paredzēt krietnas izmaksas, par ko gan jau mums vēlāk kāds atgādinās, - plauktu izgatavošana, stiprināšana pie sienas, noņemšana, caurumu mūra šuvju vietās aizdarināšana, transports, noliktava uz gadu... Nemaz jau nerunājot par to, ka uz vietas būs vajadzīgi arī sargi, lai kāds neiedomājas apskādēt nule par dārgu naudu rekonstruēto mūri, vēlāk teritorijas jāsakopj (ko pērn, piemēram, sagaidījām tikai pēc nedēļas), jāatjauno izbradātais zāliens.

Ir redzams, ka šis ir pasākums, kur viss palaists pašplūsmā, - pašvaldību tas maz interesē, par pils mūri atbildīgie uztver kā apgrūtinājumu... Ja nu tauta pati pulcējas, galvenais, lai nenodara lielu postu.

Kāda būtu labāka alternatīva? Manuprāt, ja nav vairs iespējas izmantot mūri, jāpārceļas uz citu plakni. Nav ko lāpīties ar visādiem svečturiem un gaismeklīšu likšanu kur pagadās. Pēc analoģijas ar ziedu paklājiem būtu jāveido gaismas paklājs tieši uz brauktuves turpat pretī Rīgas pilij 11. novembra krastmalā. Visiem būtu iespēja sastāties ap to, tas augtu ar katru dalībnieku, visas gaismiņas veidotu vienotu veselumu un izstarotā gaisma būtu redzama jau pa lielu gabalu. Būtu radīta daudz lielāka svinīguma sajūta nekā versijā, ko mums tagad piedāvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē