Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

2019. gada tendences biznesā - latviski runājoši čatboti un mākslīgais intelekts

2018. gadā biznesa vidē izkristalizējās vairākas nozīmīgas IKT tendences. Viena no redzamākajām ir mākoņpakalpojumu kļūšana par efektīvas uzņēmējdarbības sastāvdaļu. Gada nogalē jauno mākoņkapalpojumu lietotāju skaita pieaugums palēninājās, un to var skaidrot ar faktu, ka šobrīd svarīgus datus ārpus uzņēmuma infrastruktūras glabā jau lielākā daļa komersantu.

Izrāviens šajā jomā bija vērojams pavasarī, gatavojoties Vispārīgās datu aizsardzības regulas ieviešanai, kura stājās spēkā 25. maijā. No mūsu veiktās vadītāju aptaujas izriet, ka tā sagādāja grūtības 21,2% uzņēmumu. Uzņēmēji ātri atskārta, ka var samazināt datu pārraudzības slogu, daļēji pārliekot to uz mākoņpakalpojumu sniedzēju pleciem.

Otra nozīmīga tendence ir aizvien mobilāks darba stils. Cīnoties par darbaspēku un arī cenšoties efektīvāk izmantot resursus, uzņēmumi kļūst pielaidīgāki darba pienākumu veikšanas vietas jautājumos. Darba devējiem vairs nav kritiski svarīgi, lai darbinieki vienmēr atrastos birojā, jo uzņēmuma sistēmām un datiem var piekļūt no jebkuras vietas. To lielā mērā veicina tehnoloģiskās iespējas. Arī paši uzņēmēji aizvien vairāk izmanto mobilitātes priekšrocības. Aptaujā «Vadītāja digitālais portrets» noskaidrojām, ka šogad jau 52% Latvijas uzņēmumu vadītāju informāciju biznesa lēmumu pieņemšanai iegūst, pieslēdzoties uzņēmuma vadības sistēmām no viedtālruņa vai planšetdatora. Pērn tā rīkojās 43%. Līdz ar to pieaug pieprasījums pēc dažādu programmu mobilajām lietotnēm un iespējas datus ērti pārskatīt viedierīcēs, kā arī uzņēmēju prasmes tehnoloģiju lietošanā. Aptauja rāda, ka nu jau gandrīz četri no pieciem vadītājiem zina, kā droši pieslēgties uzņēmuma sistēmām no ārpuses un nekļūt par krāpnieku upuriem.

Nākamā gada aktuālākā tendence biznesa pasaulē varētu būt latviešu valodā runājošu virtuālo asistentu un tērzēšanas botu iedzīvināšana. Attīstības dinamika ļauj domāt, ka runājošās mašīnas būs kļuvušas gana gudras, lai tām vairs nebūtu nepieciešams tik liels cilvēku atbalsts kā līdz šim. Tādējādi tērzēšanas botu izstrādātāji varēs piedāvāt šos risinājumus citiem uzņēmumiem un nākamgad noteikti būs aizvien vairāk uzņēmumu, kuros uz klientu jautājumiem vispirms atbildēs mākslīgā intelekta risinājumi, kas attīstīsies pašmācības ceļā. Sagaidāms, ka nākamo trīs gadu laikā tērzēšanas boti uzņēmējdarbībā ieņems tikpat stabilu vietu kā šodien mākoņpakalpojumi.

Otra nozīmīgā tendence būs mākslīgā intelekta dziļāka integrēšana ikdienas uzņēmējdarbības operācijās, galvenokārt datu analīzes un prognožu rīkos. Mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās tehnoloģijas jau ir sasniegušas tādu attīstības līmeni, ka spēs veikt dažādus skaitļošanas un datu apkopošanas uzdevumus bez tiešas cilvēku iesaistes.

Tas, cik ātri katra jaunā tendence iedzīvosies biznesa vidē, lielā mērā būs atkarīgs no uzņēmumu vadītāju entuziasma. Aptaujas "Vadītāja digitālais portrets" rezultāti liecina, ka digitālais entuziasms ir raksturīgs 49% Latvijas uzņēmumu vadītāju un aptuveni tikpat lielā daļā uzņēmumu regulāri tiek ieviestas dažādas darba efektivitāti uzlabojošas datorsistēmas. Tā kā digitālo entuziastu īpatsvaram ir tendence gadu no gada pieaugt, varam piesardzīgi prognozēt, ka jaunāko tehnoloģiju ieviešana biznesā turpmāk noritēs straujāk.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
Raksts ir taada tufta, nu kur tik zems liimenis.. "biznesa vidē izkristalizējās vairākas nozīmīgas IKT tendences" - kas ir IKT? kas tas par pretiigu stilu spiideet ar kautkaadiem saiisinaajumiem itkaa lasiitaajam tas ir jaazin? Raksts ir pilniigs uudens. Latviski teerzeejoshi chatboti, wow.. Nu tik buus! Tak visiem riebjas tie chatboti, kaada starpiiba kaadaa valodaa tie runaa! Skaitļošanas un datu apkopošanas uzdevumiem nav nepiecieshams maaksliigais intelekts, taa saucaas viebkaarshi programatuura. Nevajag te rakstu paarsaatinaat ar visaadiem moderniem jaunvaardinjiem, izdomaajushi tagad Digitaalo Entuziasmu. Pieliekam priekshaa vaardinju "digitaals" un izklausaas tik gudri. Luudzu nevajag shaadus jeelus nevajadziigus spriedeleejumus, kas knapi pavelk uz 3nieku kaa 5 klases sacereejums. Un nee - uznjeemeeji neatskaarta tikai tagad, ka datus var uzglabaat maakoni, to var jau sen, tikai daudz kur sheerslis bija integraacijas iespeeju truukums un pakalpojumu ierobezhotiiba. Utt..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē