Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Graube: Ar raķešu pārbaudēm Krievija grib izrādīties

Krievijas iecere virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā veikt raķešu šaušanas pārbaudes liecina par vēlmi izrādīties, bet patiesi stipriem to darīt nevajadzētu, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Graube norādīja, ka Krievijas rīkojas līdzīgi kā cilvēki, kad grib pārliecināt par savu pārākumu. Viņaprāt, šāda varenības demonstrēšana patiesībā ir vājuma pazīme. "Viņi visu laiku grib izrādīties, pievērst sev uzmanību, bet tam, kurš patiesi ir stiprs, to darīt nevajag," pauda bijušais NBS komandieris.

Viņaprāt, šīs pārbaudes arī nevajag vērtēt kā atsevišķu gadījumu, bet gan kā kopēju Krievijas reakciju uz pēdējā laika notikumiem, piemēram, Lielbritānijā cietušā bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa lietu.

"Varenības apliecināšana prasa par to visu laiku atgādināt. Tas ir vērtējams kā draudu signāls, pilnīgi droši, jo raķetes izmēģināt varēja vest arī uz Kaļiņingradas pusi," teica Graube.

"Mums ir jāņem vērā, ka Krievijas rīcība var būt draudīga un neprognozējama, jo mums šādas mācības nav bijušas. Mēs esam testējuši sauszemes ieročus, maksimums pārdesmit tankus, taču raķetes ir raķetes," piebilda Graube, uzsverot, ka panikai nav pamata. Pareizākā Latvijas taktika "būtu mierīgi vērot notiekošo", jo to "pilnīgi noteikti darīs arī pārējās NATO valstis", uzsvēra Graube.

Kā vēstīts, Krievijas Galvenais gaisa satiksmes vadības centrs ir informējis Latviju, ka Krievijas Jūras spēki laika posmā no 4.aprīļa līdz 6.aprīlim virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā plānot veikt raķešu šaušanas pārbaudi.

Pārbaudes minētajās dienās notiks no plkst.6 līdz 18. Krievijas puse aicinājusi Latviju šajā laika posmā slēgt gaisa telpu 18 kilometru augstumā raķešu šaušanai paredzētajā zonā aptuveni 40 kilometrus no Latvijas krasta līnijas.

Aizsardzības ministrija (AM) ir izsaukusi Krievijas militāro, gaisa un jūras spēku atašeju Latvijā pulkvedi Andreju Lobovu un paudusi neapmierinātību par esošo situāciju, norādot, ka neraugoties uz to, ka starptautiskie līgumi Krievijai neliedz šajā teritorijā rīkot šādas mācības, tās rīcība ir izaicinoša un drīzāk uzskatāma par spēka demonstrēšanu. Tāpat šādas mācības var apdraudēt civilo kuģu un gaisa kuģu satiksmi virs Baltijas jūras.

AM ir informējusi Krievijas militāro atašeju, ka Baltijas jūrai ir būtiska nozīme komerciālo darbību veikšanai. Noteiktas teritorijas ierobežošana vismaz 36 stundu garumā ne tikai kaitētu ekonomisko aktivitāšu veikšanai, bet arī palielinātu negadījumu risku.

Nacionālie bruņotie spēki sekos līdzi šo mācību norisei un arī turpmāk veiks pastiprinātu valsts robežu novērošanu.

Civilās aviācijas aģentūra (CAA), atsaucoties Krievijas aicinājumam, ir piekritusi slēgt Latvijas gaisa telpu raķešu šaušanai paredzētajā zonā, aģentūrai LETA apstiprināja CAA direktors Māris Gorodcovs.

Top komentāri

Bijušais zemessargs
B
Krievu cūkas provokācijas visaugstākā līmenī putlera-hitlera valdīšanas laikā pie Latvijas robežām.
reptilis
r
Nu,ko ...jārīko mācības Krievijas ekonomiskajā zonā pie Sanktpēterburgas vai Prūsijas.....
lomiks
l
Mūsejie arī uzbliezīs ar savām humpalu berdankām
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē