Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vējonis: Jāizbeidz padomju seku tiražēšana

"26 gadus Latvija ir neatkarīga valsts, bet mēs joprojām baidāmies no bērniem, kuri vēl dzims un par vēlētājiem kļūs ne ātrāk kā 18 gadus pēc šī priekšlikuma spēkā stāšanās," intervijā uzsver Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Fragments no intervijas:

Jūs iesniedzāt Saeimā likumdošanas iniciatīvu par automātisku pilsonības atzīšanu Latvijā dzīvojošo nepilsoņu bērniem...

Par nepilsoņu statusa piešķiršanas izbeigšanu.

Labi, var arī tā formulēt. Taču raisījusies asa pretreakcija no politiķu puses. To negaidījāt vai ar to rēķinājāties?

Par jebkuru iniciatīvu – un nav starpības, vai to iesniedz prezidents vai kāds no pašu vidus, – notiek diskusijas. Šajā gadījumā, protams, diskusija ir asāka, jo ir aizskarts pilsonības/nepilsonības jautājums. Bet es jau ar to rēķinājos, ka diskusija būs. Mani priecē, ka sākusies aktīva viedokļu apmaiņa.

Tomēr, ja nākat ar likumdošanas iniciatīvu, jums ar diskusiju vien būtu par maz – jāsasniedz iecerētais rezultāts.

Ļoti ceru, ka deputāti izvērtēs šī priekšlikuma būtību un nobalsos tā, kā viņiem liekas pareizi.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja izteikusies – pilnīgi iespējams, ka šo jautājumu nāksies vērtēt Satversmes tiesā. Arī ar to rēķināties?

Jau priekšlikumu sagatavošanas laikā rēķinājos, ka kāds varētu izteikt kaut kādus iebildumus. Tāpēc tika rūpīgi vērtēta priekšlikumu atbilstība Satversmei. Ir dažādu ekspertu slēdzieni, ka priekšlikums nav pretrunā Latvijas Satversmei.

Tomēr daudzi jau ceļ paniku – esot parādījies risks, ka strauji pieaugs valstij nelojālu pilsoņu skaits.

Cik ilgi mēs baidīsimies par sevi? 26 gadus Latvija ir neatkarīga valsts, bet mēs joprojām baidāmies no bērniem. 

Jo patiesībā šeit ir runa par bērniem, kuri vēl dzims un par vēlētājiem kļūs ne ātrāk kā 18 gadu pēc šī priekšlikuma spēkā stāšanās. Tas būs trīsdesmito gadu beigās. Joprojām baidīties no cilvēkiem, kas piedzims Latvijā, manuprāt, ir pilnīgi nepareizi. Ir vienreiz jāizbeidz padomju seku tiražēšana, jo patiesībā šis nepilsoņa statuss taču ir padomju okupācijas sekas, kas joprojām tiek politiski uzturētas valstī. Ir pienācis laiks politiski izšķirties par to, lai vairs nepiešķirtu šādu nepilsoņa statusu. Jāņem taču vērā, ka nepilsoņa statuss bija pagaidu variants pārejas posmā no padomju okupācijas uz brīvu, neatkarīgu valsti.


Protams, te nav runa par pilsoņu loka būtisku paplašināšanu – priekšlikums attiecas uz Pilsonības likumā jau noteiktiem stingriem kritērijiem, saskaņā ar kuriem pilsonība atzīstama.

Visu interviju lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 21.septembra, numurā!

Top komentāri

Paldies tev
P
Tavas domas neiztur kritiku. Vai tavi padomdevēji ir no kādas skolas? Sapņo tālāk un gaidi savu pensiju.
Vai
V
prezidents uzskata, ka šī ir Latvijas lielākā problēma, ja tieši šobrīd nepieciešams šo jautājumu aktualizēt? 25 gadus piedāvājām kļūt par Latvijas pilsoņiem, neizdevās! Nu tad sviedīsim pakaļ šo pilsoņa statusu lētāk, kā uzlīmes lielveikalos! Galvenais- statusa nebūs. Bet vai nebūs problēmas? Kopš kura laika, Vējoņa kungs, Jums Latvija ir otrās šķiras prece? Pieprasiet sakārtot likumdošanu un izmēziet tiesu sistēmas Augeja staļļus, sākot ar ģenerālprokuroru un mazspējas tieslietu ministru, un beidzot ar tiesu izpildītājiem un visiem citiem šīs cunftes brāļiem, un Latvijā ienāks investīcijas, varbūt vēlētāji beidzot apjēgs, ka radikāli jāmaina Saeimas sastāvs, varbūt manam kaimiņam Koļam izdosies visiem bērniem nodrošināt maizi un izglītību, ne sliktāku, kā deputātu bērniem, tad nepilsoņu problēma atrisināsies pati, bez Jūsu palīdzības!
Kudinī
K
Lai arī cik laba būtu biologa izglītība, tomēr arvien skaidrāk izpaužas, ka valsts prezidenta amatam ar to vien ir par maz.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē