Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Avots NATO: ASV izdevies aliansei uzspiest mērenu nostāju pret Krieviju

Par laimi, ASV ir izdevies NATO uzturēt mērenu izturēšanos pret Krieviju, neskatoties uz dažu dalībvalstu aicinājumiem uz radikālāku rīcību, sarunā ar mediju tīklu EURACTIV izteicies kāds avots NATO.

Vairākas NATO dalībvalstis ir paudušas bažas par sakariem starp NATO Militārās komitejas priekšsēdētāju admirāli Robu Baueru un viņa Krievijas kolēģi ģenerāli Valēriju Gerasimovu, EURACTIV norādījis anonīmais avots NATO.

Kara sākumā ASV un Krievija izveidoja īpašu telefona līniju politiski militārā līmenī, lai izvairītos no jebkādām bīstamām militārām darbībām gaisā vai jūrā.

Bauers un Gerasimovs nesen vienojušies ievērot piesardzību, sevišķi attiecībā uz kuģiem Melnajā jūrā, lai izvairītos no negadījumiem, atklājis avots.

Vairākas NATO Austrumeiropas valstis paudušas neizpratni par šādu sakaru uzturēšanu ar Krieviju, taču citas alianses dalībvalstis norādījušas, ka Baueram esot tiesības uz šādu sakaru kanālu.

Polijas pārstāvis EURACTIV izteicies, ka Varšava neesot ierosinājusi šo jautājumu, kamēr Baltijas valstis atteikušās to komentēt vai nav neatbildējušas uz EURACTIV lūgumu sniegt komentārus.

NATO avots piebildis, ka pēdējā laikā Krievija bijusi ļoti piesardzīga, sevišķi Melnajā jūrā, cenšoties izvairīties no negadījumiem.

Avots norādījis, ka grupa Austrumeiropas un Skandināvijas valstu, Lielbritānija un bijušās Dienvidslāvijas valstis atbalstot stingru nostāju pret Krieviju, bet ASV, Francija, Turcija, Itālija un Grieķija esot mērenāk noskaņotas.

Avots uzsvēris, ka, par laimi, Vašingtona ir uzņēmusies vadību NATO un tādēļ līdz šim dominējusi mērenāka nostāja. No otras puses, Lielbritānija ir pietuvojusies Austrumeiropas valstu nostājai, un avots pieļāvis, ka Londona meklē sev piemērotu lomu, jo īpaši pēc breksita.

Runājot par Vāciju, avots izteicies, ka šīs valsts pēdējos divus gadus faktiski NATO "neeksistē".

"Vācieši maksā, dod un nerunā," norādījis avots, paužot cerību, ka Berlīne drīzumā kļūs aktīvāka.

"Krievi cer uz Rietumu nogurumu," sacījis avots, piebilstot, ka NATO ir vienota savā atbalstā Ukrainai.

"Mēs visi piekrītam sniegt Ukrainai palīdzību, (..) kamēr netiks ietekmēta mūsu nacionālā drošība," skaidrojis avots.

NATO avots arī uzskata, ka Turcija, visticamāk, turpinās bloķēt Somijas un Zviedrijas pievienošanos aliansei līdz vēlēšanām nākamā gada jūnijā.

Tikmēr "Ungārija pakļausies spēcīgajam ASV spiedienam," prognozējis avots.

Turcija un Ungārija ir pēdējās divas no 30 NATO dalībvalstīm, kas vēl nav ratificējušas uzņemšanas protokolus, lai Somija un Zviedrija varētu pievienoties aliansei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē