Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Baltais nams mudina Hamās izlemt par uguns pārtraukšanu Gazas joslā

Baltais nams pirmdien mudinājis palestīniešu teroristu grupējumu Hamās izlemt jautājumā par uguns pārtraukšanu Gazas joslā, norādot, ka sarunvedēji ir iesnieguši priekšlikumu par pamieru un ķīlnieku atbrīvošanu, taču lēmums ir Hamās ziņā.

Sarunas, kurās nedēļas nogalē Kairā piedalījās Savienoto Valstu Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss, Izraēla, "Hamās" un Katara, bija nopietnas, bet vēl ir pāragri spriest, vai tās dos rezultātus, paziņoja Baltais nams.

"Pašlaik mēs esam nonākuši situācijā, kad "Hamās" ir iesniegts priekšlikums, un mēs gaidām "Hamās" atbildi," žurnālistiem sacīja Baltā nama nacionālās drošības jautājumu pārstāvis sakariem ar presi Džons Kērbijs. Viņš atteicās sīkāk apspriest priekšlikumu, piebilstot, ka "tas būtu viens no drošākajiem veidiem, kā to torpedēt".

Šis ir pirmais oficiālais ASV apstiprinājums tam, ka Bērnss bija devies uz Ēģiptes galvaspilsētu uz šīm sarunām.

ASV prezidents Džo Baidens nosūtīja Bērnsu uz Kairu dažas dienas pēc telefonsarunas ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kuru viņš brīdināja par iespējamu ASV politikas maiņu, ja Izraēla vairāk nerūpēsies par Gazas civiliedzīvotāju aizsardzību.

Telefonsarunā Baidens arī izdarīja spiedienu uz Netanjahu pamiera jautājumā, mudinot viņu "pilnvarot savus sarunu dalībniekus nekavējoties noslēgt vienošanos, lai ķīlniekus nogādātu mājās", paziņoja Baltais nams.

Izraēla tagad veic aktīvākus pasākumus, lai nodrošinātu palīdzības piegādi Gazai, kā to pieprasīja Baidens, sacīja Kērbijs, norādot, ka "vakar Gazā iebrauca vairāk nekā 300 kravas automašīnu, un tas ir progress". "Bet acīmredzot mums ir jāpanāk, lai šis skaits pieaugtu un lai tas būtu noturīgs, lai patiešām risinātu smago humāno situāciju Gazā," viņš piebilda.

Izraēlas amatpersonas tuvākajās dienās apmeklēs Balto namu, lai uzklausītu ASV bažas par Izraēlas plānoto ofensīvu Rafahā.

Kērbijs sacīja, ka nekas neliecina, ka Izraēlas paziņojums nedēļas nogalē par karaspēka izvešanu no Hānjūnisas, kas arī atrodas Gazas joslas dienvidos, liecinātu par to, ka tiek gatavota operācija Rafahā.

"Mēs neatbalstām lielu sauszemes operāciju Rafahā. Mēs arī neredzam nekādas pazīmes, kas liecinātu, ka šāda liela sauszemes operācija tūlīt sāksies," paziņoja Kērbijs.

Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants iepriekš gan paziņoja, ka karavīri ir devušies prom, "lai sagatavotos turpmākām misijām, tai skaitā (..) Rafahā".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē