Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dzjadko: Doždj nekad neapšaubīs, ka Krievija karā ar Ukrainu ir agresors

Krievijas neatkarīgā programma Doždj (Дождь/TV Rain) nekad neapšaubīs, ka Krievija karā ar Ukrainu ir agresors, piektdien preses konferencē uzsvēra medija galvenais redaktors Tihons Dzjadko.

Viņš akcentēja, ka medijs iestājas pret Krievijas īstenoto karu un cer, ka viņu darbs patiesības izplatīšanā palīdzēs vismaz kādā mērā pietuvināt tā ātrākas beigas. ""Doždj" un Latvijas žurnālistu kopiena, un politiķi atrodas vienā pusē - gaismas un labā pusē," vērtēja Dzjadko.

Jautāts, vai, viņaprāt, tā dēvētās Krievijas liberālās opozīcijas pēdējo dienu negatīvie izteikumi pret Latviju nerada "lāča pakalpojumu" "Doždj" turpmākajam darbam, Dzjadko norādīja, ka nevēlētos iesaistīties diskusijās par atsevišķu cilvēku komentāriem, taču uzsvēra, ka, pateicoties Latvijai, vairāk nekā 200 žurnālisti, kuri atbēguši uz šejieni, var dzīvot un strādāt drošībā.

Tāpat viņš akcentēja, ka sociālajos medijos pēdējās dienās situācija ap "Doždj" "apauga" ar pilnīgi liekām diskusijām un apvainojumiem.

"Kāds izvelk kaut kādus 2014.gada tvītus, tos apgriež kājām gaisā. Tas viss ir bezjēdzīga gaisa tricināšana - te es runāju par krievu sociālo tīklu segmentu. Es būtu priecīgs, ja mēs visi - krievu sociālo tīklu segments - ar tādiem pašiem spēkiem veiktu izmeklēšanas, reportāžas, intervijas un izplatītu patiesu informāciju par notiekošo pasaulē, lai arvien vairāk cilvēkiem pastāstītu patiesību," teica Dzjadko.

Viņš uzsvēra, ka "Doždj" komanda ir ļoti pateicīga Latvijas valdībai, kas šādā sarežģītā situācijā, kādā martā nokļuva "Doždj", pasniedza medijam palīdzīgu roku. "Mūsu pozīcija un pateicība arī tagad nav palikusi mazāka pēc pēdējās nedēļas notikumiem," piekodināja viņš.

"Esmu pārliecināts, ka "Doždj" Latvijai nerada nacionālās drošības un sabiedriskās kārtības draudus, un atsevišķi tā darbinieki arī nerada draudus Latvijai. Man liekas, ka "Doždj" un Latvija, un pilsoņi atrodas vienā pusē šajā karā. "Doždj" nekad neapšaubīs, kas šajā karā ir upuris un kurš ir agresors. Krievija ir agresors," uzsvēra Dzjadko.

Medijs ir pateicīgs Latvijas Žurnālistu asociācijai par šajās dienās publicēto viedokli, akcentējot, ka kolēģu atbalsts vienmēr ir svarīgs, turklāt tas parādot, ka žurnālistu iesktā "Doždj" nav "propagandas rupors".

"Doždj" darbinieki labprāt paliktu Latvijā, ja tāda iespēja būs, norādīja medija galvenais redaktors.

"Es ļoti mīlu Latviju. Līdz tam brīdim, kā pārvācāmies te, es Latvijā biju ļoti daudz reizes. Mēs visi "Doždj" darbinieki kopš marta līdz jūlijam nomainījām vairākas valstis - es biju Stambulā, daudzos dzīvokļos Gruzijā. Atbraucot te, ieguvām kaut kādu stabilitāti, atradām mājvietas, izglītības iestādes bērniem. Cilvēki grib, lai šī stabilitāte saglabātos. Un mums, protams, negribas ceturto reizi izraut bērnus no esošās vides un pārnest no vietas uz vietu. Mums ir svarīgi te legāli atrasties, dzīvot un strādāt," uzsvēra Dzjadko.

"The Fix Media foundation" valdes locekle un "Media Hub Riga" ārkārtas atbalsta koordinatore Sabīne Sīle preses konferencē pastāstīja, ka uz Latviju atbraukušiem cilvēkiem tiek izsniegtas D tipa vīzas humāniem apsvērumiem.

"Neviens no mums neparedzēja, ka karš ievilksies, tāpēc sākumā tika rasts risinājums ar C vīzām, kas ir īstermiņa risinājums. Līdz ar Imigrācijas likuma grozījumiem vairs nedrīkst izsniegt termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, kā arī nedrīkst izsniegt darba vīzas," skaidroja Sīle.

Viņa atgādināja, ka TUA var izsniegt iekšlietu ministrs, taču tam vajadzīgs politisks lēmums. Esošajos apstākļos būtiski ir meklēt stabilus ilgtermiņa risinājumus, jo cilvēks ar D tipa vīzu nevar plānot savu dzīvi.

Sīle akcentēja, ka "Doždj" komanda nepretendē uz bēgļu statusu, lai arī šāds statuss ļautu saņemt arī dažādus pabalstus. "Viņi grib strādāt un dot pienesumu, un mums tas jāļauj. Mums nav viņi jāmīl," pauda Sīle, atklājot, ka žurnālistiem patlaban ir D kategorijas vīzas.

Jau vēstīts, ka NEPLP nolēma anulēt apraides atļauju "Doždj". Lēmums stājās spēkā naktī uz ceturtdienu, kad "Doždj" bija jāpārtrauc raidīšana Latvijas teritorijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē