Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Zelenskis: Krievija iznīcinājusi pusi no Ukrainas elektroenerģijas ražošanas jaudas

Mēnešiem ilgie Krievijas triecieni Ukrainas enerģētikas objektiem iznīcinājuši pusi no Ukrainas elektroenerģijas ražošanas jaudas, otrdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Krievijas uzbrukumi izraisījuši nopietnu elektroenerģijas trūkumu Ukrainā, tādēļ nācies ieplānot elektroenerģijas padeves pārtraukumus.

"Krievijas raķešu un bezpilota lidaparātu triecienu rezultātā jau iznīcināta jauda deviņu gigavatu apmērā. Pagājušajā ziemā elektroenerģijas patēriņa maksimums bija 18 gigavati. Tātad puse tagad vairs nepastāv," starptautiskā konferencē par Ukrainas atjaunošanu Berlīnē sacīja Zelenskis.

Ukrainas prezidents aicināja sabiedrotos piegādāt vairāk pretgaisa aizsardzības sistēmu. "Tas ir raķešu un bumbu terors, kas palīdz Krievijas karaspēkam virzīties uz priekšu uz zemes," norādīja Zelenskis. "Risinājums ir pretgaisa aizsardzība," viņš uzsvēra.

Ukrainas valsts uzņēmums "Ukrenergo" paziņoja, ka patēriņa pieauguma dēļ pagarinās plānotos elektroenerģijas padeves pārtraukumus. "Ukrainas elektrostacijas plašo bojājumu dēļ nevar saražot tik daudz elektroenerģijas kā pirms uzbrukumiem," norādīja uzņēmums.

Zelenskis sacīja, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins acīmredzot cenšas "pilnveidot praksi iznīcināt enerģētikas objektus", tostarp savienojumus starp Ukrainas un Eiropas energosistēmām.

"Ukrenergo" vadība pagājušajā nedēļā atzina, ka varētu paiet gadi, līdz Ukraina atjaunos pilnu ražošanas jaudu. "Mums ir darīšana ar absolūti nepieredzēta mēroga iznīcināšanu," sacīja uzņēmuma priekšsēdētājs Volodimirs Kudrickis, piebilstot, ka termoelektrostaciju jauda ir vēsturiski zemākā līmenī un "praktiski nav nevienas hidroelektrostacijas, kas nebūtu bojāta".

"Ir tehniski neiespējami ātri atjaunot šīs bojātās spēkstacijas. Tas prasīs laiku: nedēļas, bieži mēnešus, dažreiz gadus," norādīja priekšsēdētājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēriens politiķiem

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs vakar Saeimas pavasara sesijas noslēguma sēdē sacīja salīdzinoši īsu, tomēr, manuprāt, ar skaidriem vēstījumiem piepildītu uzrunu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē