Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Portrets

Karš uz galdiņa © DIENA

Jau pērn debitējusi Latvijas sieviešu izlases sastāvā pasaules olimpiādē, kur punktu skaita ziņā bija labākā no mūsējām, jaunā šaha spēlētāja Agnesa Stepania Ter-Avetisjana (15) turpina pierādīt savu talantu un nesen kļuva par Eiropas čempioni U16 vecuma grupā. Tā mūsu valstij bija pirmā medaļa kontinenta meistarsacīkstēs kopš nu jau tālā 2000. gada, kad bronzu izcīnīja jaunietes pašreizējā trenere Ilze Bērziņa. Tālāk stāsta pati jaunā sportiste.

Cīņa ar sevi © DIENA

Izmēģinājis dažādus sporta veidus, bet, pēc nejaušas satikšanās veikalā nokļūdams stenda šaušanā, Raiens Lukass Kukutis (16) to ļoti iemīlējis. Ar bisi šaujot pa ātri lidojošiem šķīvīšiem, sportistiem lielākā cīņa notiek pašiem ar sevi, un par labākajiem kļūst tie, kuri procesa laikā spēj pilnībā atslēgt domas. Kāds, lai izdotos labāk koncentrēties, dzied, bet iecavniekam prieku rada paša konkurentu uzmundrināšana.

Neatlaidības paraugstunda © DIENA

Lielākais starptautiskais sporta notikums septembrī un oktobrī būs Pasaules kauss regbijā. Viens no Latvijas talantīgākajiem jaunajiem šī sporta veida pārstāvjiem ir Reinis Keiselis (16), kurš regbijam pievērsies tikai pirms diviem gadiem, bet to ļoti iemīlējis. Šis nav viegls sporta veids, tomēr māca neatlaidību un audzina gribasspēku. Tie sportistam īpaši noderēs jau nākamajā vasarā, kad kopā ar Latvijas U18 izlasi būs jāsacenšas Eiropas 12 spēcīgāko komandu vidū, jo šogad mūsējie pirmoreiz vēsturē iekļuva kontinenta meistarsacīkšu augstākajā divīzijā.

Cerību stariņš dāmu basketbola debesīs © DIENA

Latvijas sieviešu basketbolam 2023. gads bijis un vēl būs svarīgs, lai pēc neliela krīzes perioda tuvotos iepriekš sasniegtajiem augstumiem. Vispirms valstsvienība Gundara Vētras vadībā šovasar pēc četru gadu pārtraukuma izgāja uz Eiropas čempionāta skatuves, kur gan nācās piedzīvot vilšanos un izstāšanos jau grupas turnīra fāzē. Pēc šāda rezultāta kļuva skaidrs, ka, lai atkal nostiprinātos finālturnīra dalībnieču pulkā, komandā nepieciešamas jaunas asinis, tāpēc īpašs priekš bija par Latvijas U20 sieviešu izlases iekļūšanu sava vecuma grupas Eiropas meistarsacīkšu finālā. Godalgas jaunatnes čempionātos latvietes nebija ieguvušas divpadsmit gadu. Tāpat vietējām spēlētājām ir svarīgi ikdienā tikt pie iespējas spēlēt augstākajā līmenī klubu basketbolā. Ilgu laiku to nodrošināja valsts čempionvienība TTT Rīga, kas pēc sezonas pārtraukuma šoruden lūkos atgriezties FIBA Eirolīgas turnīrā. Visas šīs komandas vieno vien divdesmit gadu vecā Vanesa Jasa – U20 izlases kapteine jau kopš piecpadsmit gadu vecuma rūdās TTT Rīga sastāvā un tuvākajos gados varētu arvien lielāku lomu spēlēt arī valstsvienībā.

Misters Basketbols © DIENA

Par Dzelzs vīru basketbolistu Maigoni Valdmani (1933–1999) sauca vēl daudzas desmitgades pirms tam, kad šī iesauka pelnīti tika hokejistam Kārlim Skrastiņam. Laikraksts Ultima Hora tā Valdmani nodēvēja 1959. gadā Santjago pēc tam, kad trešajās pasaules meistarsacīkstēs vietējie līdzjutēji latvietim piešķīruši titulu Misters Basketbols. Toreiz Čīlē PSRS izlase apspēlēja visus favorītus, bet politiskās vadības rīkojuma dēļ neizgāja laukumā mačā ar Taivānu un saņēma sodu. Valdmanis savā karjerā kļuva par trīskārtēju Eiropas čempionu un trīskārtēju olimpisko spēļu sudraba ieguvēju. Dēvēts par vienu no Latvijas basketbola pirmās simtgades tehniskākajiem spēlētājiem un arī vienu no XX gadsimta piecdesmito un sešdesmito gadu mijas labākajiem saspēles vadītājiem pasaulē.

Karaliskā kluba uzmanības lokā © DIENA

Kļuvis par Latvijas Jaunatnes Basketbola līgas sava vecuma grupas vērtīgāko spēlētāju un jau bijis parādīties slavenajam Spānijas klubam Madrides Real, Markuss Jahovičs (13), tāpat kā visi viņa vienaudži, sapņo par augstiem mērķiem. Viņš ir basketbolists otrajā paaudzē un apņēmies, ka jau nākamgad cīņā viens pret vienu būs labāks par savu tēti.

Unikāla un talantīga © DIENA

Viņu kaitina salīdzinājums ar divkārtējo olimpisko čempionu Māri Štrombergu, jo viņa ir Veronika – unikāla un īpaša. BMX riteņbraucēja Veronika Monika Stūriška (17) strauji uzziedēja pērnvasar, kad, būdama pirmā gada juniore, dažās sacensībās brauca pat ātrāk nekā olimpiskā sporta veida elites grupas dāmas. Jaunā sportiste atzīst, ka mācīties vēl nepieciešams daudz, tomēr viņas apņēmība, spīdošās acis un attieksme ļauj cerēt, ka ar trenera Ģirta Kātiņa rokām var tikt noslīpēts spožs dimants.

Ātriešanas sapņotājs un vientuļnieks © DIENA

Karjeras pirmsākumos palicis aiz Jāņa Daliņa un Adalberta Bubenko muguras, ar trakiem soļošanas tempiem pazīstamais Ādolfs Liepaskalns pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu beigās jau kļuva ātrāks par pasaules rekordistu Daliņu un pats uzrādīja labākus rezultātus par pasaules rekorda laikiem. Dvēselē būdams mākslinieks, viņš sportā pavadīja 25 sezonas, atstājot spilgtus ierakstus Latvijas soļošanas vēsturē.

Uz dienestu pēc disciplīnas © DIENA

No 1. jūlija Ādažu bāzē esmu uzsācis 11 mēnešu ilgas apmācības Valsts aizsardzības dienesta pirmajā iesaukumā. Šādu lēmumu pieņēmu, jo vēlos paaugstināt savu disciplinētības līmeni un apgūt jaunas prasmes. Nieka nedēļu pirms tam Šveicē aizvadīju otro cīņu profesionālajā boksa karjerā, kurā diemžēl nācās piedzīvot zaudējumu. Mani karjeras mērķi gan ar to nav mainījušies – ceru kādudien iegūt pasaules čempiona jostu.

Gribasspēka pārbaudījums © DIENA

Pērn izcīnījusi otro vietu Baltijas čempionātā, Marta Gustiņa (11) ir viena no daudzsološākajām jaunās paaudzes Latvijas triatlonistēm. Kaut gan viņas sporta klubs jau pirms diviem gadiem beidza pastāvēt, pateicoties milzīgam gribasspēkam, sportiste turpina trenēties un izbauda, ka var apvienot trīs tik dažādas disciplīnas.