Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Portrets

Skeletona jaunā maiņa © DIENA

Latvija nav teikusi savu pēdējo vārdu skeletonā un mums vēl būs olimpiskās godalgas, pārliecināta Marta Andžāne (14). Viņa ir starp deviņiem jaunajiem sportistiem, kuri ar skeletonu nodarbojas otro sezonu, un jau izmēģinājusi savus spēkus arī starptautiskajā apritē, uzrādot daudzsološus rezultātus. Milzu ātrums un adrenalīns siguldieti nebaida un pat sniedz papildu azartu.

Basketbola novators © DIENA

Basketbola apritē Tālivaldis Pētersons bija kopš 13 gadu vecuma, kad kļuva par jaunāko licencēto sportistu Latvijas Basketbola savienības sacensībās. Astoņus gadus savas dzīves pavadījis izsūtījumā, pēc atgriešanās mājās viņš spēja kļūt par vienu no vadošajiem jaunatnes sporta treneriem un basketbola dzīves organizatoriem, ieviešot novitātes, kas atstāja nozīmīgas pēdas vēstures lapaspusēs.

Nepārspēta rekordiste © DIENA

Jau 35 gadus neviena Latvijas skrējēja nav spējusi pārspēt Vinetai Ikauniecei-Ozoliņai piederošos valsts rekordus 200 un 400 metru sprinta distancēs, bet rezultātu karaliskajos 100 metros vien pirms dažiem gadiem par vienu sekundes simtdaļu uzlaboja Sindija Bukša. Leģendārā sprintere šomēnes atzīmē savu 60. jubileju un ir pesimistiski noskaņota, vai tuvākajā nākotnē kādai sportistei izdosies viņas rekordus labot. Savukārt ar prieku viņa stāsta par savu šī brīža galveno hobiju – dārza darbiem.

Ar Karija metienu un Ērvinga driblu © DIENA

Nokļuvusi basketbolā, pateicoties klases biedrenei, saspēles vadītāja Šarlote Skrebele (13) pašlaik ir viena no talantīgākajām Latvijas jaunajām spēlētājām un nākotnē cer spēlēt ne tikai valsts izlasē, bet arī Sieviešu Nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA). Lai to paveiktu, viņa trenējas katru dienu, turklāt nesen ar mērķi uzlabot fizisko sagatavotību sākusi nodarboties arī ar vieglatlētiku. Vairāk stāsta pati jaunā sportiste!

Draudzīgākais sporta veids © DIENA

Savulaik vairākus gadus pēc kārtas par Latvijas populārāko sporta veidu tika atzīta orientēšanās, un arī šobrīd vai ik vakaru kādā no mūsu valsts mežiem simtiem entuziastu satiekas uz sacensībām. Kā saka talantīgā jaunā orientieriste Lauma Jānelsiņa (14), viena no šī sporta veida lielākajām priekšrocībām ir ļoti draudzīgā gaisotne , turklāt iespējams baudīt arī Latvijas darbu. Vairāk stāsta pati jaunā sportiste!

Ar skriešanu sirdī © DIENA

Sporta karalienes vieglatlētikas svīta Latvijā pēdējos gados kļuvusi arvien plānāka, tādēļ vēl jo īpaši lielāks ir prieks, cik spilgti uz starptautiskās skatuves sevi pieteikusi vidējo un garo distanču skrējēja Agate Caune. Valmieriete augusta sākumā tālajā Kolumbijā sarūpēja sev izcilu dāvanu astoņpadsmitajā dzimšanas dienā, izcīnot ceturto vietu pasaules čempionātā vecuma grupā līdz 20 gadiem. Sarunā ar Sporta Avīzi Agate ne reizi vien atgādina, ka skrien ātri, bet ne notikumiem pa priekšu - pirms kalt plānus par lielo sportu, vispirms jātiek galā ar tuvākajiem pārbaudījumiem, tostarp vidusskolas absolvēšanu.

Ar boksa cimdiem un šaha dēlīti © DIENA

Jau ilgus gadus nodarbojos ar šahu un boksu – diviem it kā diametrāli pretējiem sporta veidiem, bet abos ļoti svarīga ir domāšana. Vēl pirms gada, diviem man bija lieli plāni boksā, bet pēdējā laikā esmu ļoti strauji progresējis šahā un nesen pārstāvēju Latviju pasaules šaha olimpiādē. Esmu sev uzstādījis mērķi šaha dzīves lielākajā notikumā piedalīties vēl daudz reižu.

Pasaules stiprākais vīrs © DIENA

Tiek uzskatīts, ka īsts latvietis sākas no 100 kilogramiem. Tādā gadījumā par īstu latvieti noteikti varam saukt mūsu valstī dzimušo, bet ASV uzaugušo Mārtiņu Līci, kurš uzvarējis trijās prestižākajās spēkavīru sacensībās un ieguvis lielako naudas prēmiju šī sporta veida vēsturē. Lai labāk uzturētu sportisko formu, viņš piecas reizes dienā ēd kā divi cilvēki un atzīst, ka, kļūstot vecākam, arvien vairāk iemīl savu dzimteni, ko plāno apmeklēt biežāk.

Lokanības karaliene © DIENA

Vingrošana lielākajai daļai cilvēku asociējas ar apbrīnojamu sportistu lokanību, ko paši skatītāji nekad nebūs spējīgi paveikt. Jaunā un talantīgā mākslas vingrotāja Nikola Gavare jau 13 gadu vecumā iekļuvusi Latvijas junioru izlasē un pauž - ja treniņi sākti agri, tas viss padodas ļoti viegli. Turklāt sporta veids palīdz saglabāt lielisku sportisko formu.

Grīziņkalna titulētākais Gailis © DIENA

Sasniedzis unikālu rekordu, vienā Latvijas čempionātā vieglatlētikā izcīnot astoņas zelta medaļas, bet kopā tiekot pie 32 Latvijas meistara un republikas čempiona tituliem, kā arī 16 reižu labojot Latvijas rekordus, pēc 15 gadu ilgās sportista karjeras Imants Gailis (1918. gada 19. septembris - 1985. gada 12. marts) kļuva par vienu no mūsu valsts spožākajiem treneriem, vairāku viņa audzēkņu Latvijas rekordi nav pārspēti vēl šobaltdien.