Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ražošana

Vietējo resursu loma pieaug © DIENA

Pēdējos gados atjaunojamo energoresursu izmantošana strauji pieaug visā pasaulē, un tehnoloģijas to izmantošanai ir daudz konkurētspējīgākas nekā iepriekš, turklāt pieaug to izdevīgums salīdzinājumā ar tradicionālajiem resursiem enerģijas ražošanā.

Stenders plāno paplašināt ražotni Latvijā(3)

Kosmētikas ražotājas SIA Stenders jaunieceltās vadības primārais uzdevums būs uzņēmuma finanšu situācijas sakārtošana, taču plānots arī paplašināt ražotni Latvijā, aģentūrai LETA pastāstīja Stenders valdes loceklis Jans Gans.

Datortehnikas tirgus līkloči © DIENA

Piesātinātā tirgus dēļ datoru pārdošana pasaulē sarūk, un atsevišķos tirgus segmentos, kā, piemēram, planšetdatori, šis sarukums iepretī vēl pirms pāris gadiem piedzīvotajam straujajam kāpumam jūtams ļoti izteikti. Šīs tendences vērojamas joprojām kāpjošā viedtālruņu pieprasījuma ēnā.

Pārtikas nozare kāpina apjomu © DIENA(1)

Situācija Latvijas pārtikas rūpniecībā pēdējos gados piedzīvojusi kardinālas izmaiņas. Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā un kaimiņvalstij noteiktajām ekonomiskajām sankcijām pārtikas ražošana Latvijā bija uz viļņa, kas Krievijas un Rietumu savstarpējo sankciju rezultātā strauji zaudēja apmērus, tomēr šobrīd situācija atkal mainījusies pozitīvā virzienā.

Ar jaunu Rīgas Melnā balzama garšu plāno iekarot eksporta tirgus(1)

Papildinot Rīgas Melnā balzama dzērienu līniju, AS Latvijas balzams sāk ražot jaunu - ķiršu balzama versiju, portālu Diena.lv informēja uzņēmums. Sākotnēji paredzēts, ka ķiršu balzams tiks ražots ierobežotā apjomā, un ar to uzņēmums plāno kāpināt dzēriena pārdošanas apjomus kā pašmāju, tā arī eksporta tirgos, tai skaitā tuvākajos gados būtiski augt ASV un Lielbritānijas tirgos.

Saules gaismas perspektīvas © DIENA

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta Donalda Trampa paziņojums, ka ASV, lai arī ar vairākām atrunām, taču pametīs Parīzes klimata vienošanos, radījis satraukumu kā klimata izmaiņu pretinieku un vides aizstāvju vidū, tā uzņēmumos, kuri savu nākotni saista ar atjaunojamo enerģiju.

Latvijas graudkopji stabili konkurē pasaulē © DIENA

"Viss vēl uz lauka ir zaļš, tāpēc skatīsimies vēlāk, kāda būs raža. Katrā ziņā potenciāls šobrīd ir labs. Pavasaris šogad bija lēns un vēss, labība sadīgusi un aug labi. Taču, visticamāk, šogad Latvijā nevaram gaidīt graudu rekordražu, tomēr pagājušā gada rādītājus varētu sasniegt. Runājot par konkrētām prognozēm, jāskatās, kādi laikapstākļi būs īsi pirms un labības kulšanas laikā – vai nepiedzīvosim stiprus lietus un vējus, kas daļu labības var sagāzt veldrē," norāda lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības Latraps ģenerāldirektors Edgars Ruža.

Rāvis: Tā kā cilvēki no Latvijas aizbrauc, citiem jāatbrauc © DIENA(21)

"Ja mūsu valsts politika ir tāda, ka no Latvijas aizbraukuši un turpina braukt prom cilvēki lielā skaitā, tad citiem cilvēkiem aizbraukušo vietā jānāk. Uzņēmēji nevar iztikt bez darbinieku resursiem," intervijā Magdai Riekstiņai norāda būvuzņēmējs, Skonto Group līderis Guntis Rāvis.

Skonto Prefab iegādājas jaudīgu ražošanas iekārtu

Skonto Group uzņēmums Skonto Prefab ir iegādājies un savā ražotnē Rīgā uzstādījis šobrīd Baltijā modernāko un apjomīgāko iekārtu dzelzsbetona sienu ražošanai — Battery Mold, kas ir vertikālo vienslāņa dzelzsbetona sienu ražošanas kasetes. Iekārta palielinās optimālo ražošanas jaudu sienu cehā par 35 % un dos iespēju ražot vairāk nekā 10 000 kvadrātmetru dzelzsbetona sienu paneļu mēnesī, portālu Diena.lv informēja Skonto Group pārstāvji.

Mazajos brūžos saražo 26% no Latvijā darītā alus(1)

Šogad pirmajā ceturksnī mazajās alus darītavās saražoti 5,23 miljoni litru alus, kas ir 26% no valstī kopumā saražotā alus daudzuma, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

Bez investīcijām tehnoloģijās uzņēmums pastāvēt nevar © DIENA(1)

"Ar stipri nolietotām ražošanas iekārtām uzņēmums nevar attaisnot investīcijas un līdz ar to nevar pastāvēt. Tāpēc jāriskē un jāinvestē. Tiesa, visgrūtāk ir saprast precīzi, tieši ko vajag, un uzminēt, kādās tehnoloģijās investēt, jo tās mainās strauji. Tāpat svarīgi zināt, kam produkts tiks tirgots. Mums paveicies, bet varēja būt arī citādi. Veiksmes formulas nav," uzskata Kuldīgas uzņēmuma SIA Stiga RM vadītājs Andris Ramoliņš.