Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ražošana

Ražotājiem atkal mīnusi © DIENA

Covid-19 izraisītās pasaules ekonomikas krīzes apstākļos salīdzinoši labu atkopšanos demonstrējusi Latvijas apstrādes rūpniecība. Tai šā gada jūlijā salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn pat izdevās uzrādīt kopējai situācijai samērā labi vērtējamu 1,8% vērtu izaugsmi. Diemžēl augustā pie kāpuma vairs neizdevās noturēties. Tomēr arī par dramatisku situācijas pavērsienu runāt būtu nevietā.

Skrējiens pēc piektās pakāpes transportlīdzekļiem © DIENA

Jau vairāk par desmitgadi regulāri pieminētie bezpilota automobiļi, kurus daudzi eksperti uzskata par tikpat nozīmīgām tehnoloģijām kā internets un skārienjutīgie viedtālruņi, vairākumā gadījumu gan nozīmē nevis jaunus transporta līdzekļus, bet jebkuru sērijveida mašīnu, kura tiek aprīkota ar bezpilota braukšanai nepieciešamo aprīkojumu.

Aviācija ar apgrieztiem spārniem © DIENA

Līdz šā gada septembra vidum globālais aviopārvadājumu tirgus bija daļēji atjaunojies, sasniedzot 85% no gada sākuma apmēriem. Par to liecina lidojumu nozares servisa Flightradar24 apkopotie dati.

Deflācijas bremzēšanās ražošanā ir pozitīvs signāls ekonomikai © DIENA(1)

Realizācijas cenu kritums apstrādes rūpniecībā sākās jau krietnu laikus pirms Covid-19 izplatības un uzskatāmi liecināja par to, ka pasaules rūpniecība draud ieslīgt krīzē. Tas, ka ražotāju cenas krīt, norāda uz to, ka tirgus pieprasījums vairs nav spējīgs absorbēt piedāvājumu, konkurence starp uzņēmumiem pieaug, bet uzņēmumi pārdošanas apjomu veicināšanai sāk meklēt ceļus, kā samazināt cenas, kas, protams, var nest līdzi arī ieņēmumu samazināšanos.

Ražotāju viltības ar mentolu? © DIENA(1)

Lai gan atbilstoši Eiropas Savienības (ES) direktīvai no šā gada 20. maija visās ES dalībvalstīs ir aizliegts tirgot ar mentolu aromatizētas cigaretes, indikācijas tirgū liecina, ka atsevišķi ražotāji ir atraduši veidu, kā, iespējams, puslegāli šo aizliegumu apiet. Tāpat sagaidāms, ka mentola cigaretes papildinās jau tā gana plašo tabakas izstrādājumu kontrabandas klāstu.

Nobremzēto konveijeru laiks © DIENA(1)

Aprīlis bija pirmais mēnesis, kad mūsu valsts ekonomika jau pilnībā atradās ar Covid-19 izplatību saistīto ierobežojumu ietekmē. Nesen tika apkopotas sulu mēneša norises mazumtirdzniecības sektorā, un bija redzami likumsakarīgi slikti dati, kuri vēstīja, ka salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn tirgotājiem ir izdevies realizēt par 9% mazāk preču.

Saka striktu "nē!" ķīmijai un pārtikas piedevām © DIENA(1)

"Tā saucamais putu laiks, kad visi tiecas un reklamē greznību, nav īstā dzīve. Īstā dzīve ir šeit, pie zemes. Un koronavīruss visus tagad noliek atpakaļ savās vietās. Domāju, tagad sabiedrība novērtēs ārstus, skolotājus un zemniekus," teic uzņēmuma Very Berry vadītāja Gundega Sauškina. Very Berry atrodas Apes novadā, Gaujienas pagasta Dārzciemā.

Rūpniecībai jācenšas turēties pretī krīzei © DIENA

Pēdējā laikā bieži izskan viedoklis, ka tā joma, kas mūsu valsts ekonomikai palīdzēs pārvarēt Covid-19 krīzes radītās grūtības, būs rūpniecība, jo vismaz līdz šim brīdim šajā Covid-19 izplatības risku izraisītajā krīzē daudzi rūpniecības segmenti ir cietuši ievērojami mazāk nekā, piemēram, tūrisms, starptautiskie pasažieru pārvadājumi, kultūras un izklaides industrija, kā arī visa pakalpojumu joma kopumā.

Koka mājas kļūst aizvien pieprasītākas arī Latvijā © DIENA

Būvējot jaunas ēkas vai iegādājoties jaunus mājokļus, Latvijā un citur pasaulē cilvēkiem arvien būtiskāki kļūst to energoefektivitātes rādītāji. Tāpat pakāpeniski aug pieprasījums pēc koka moduļu mājām, kuras tiek būvētas no ekoloģiski tīriem materiāliem, ir drošas un izturīgas, turklāt šī tehnoloģija tiek uzskatīta par ekonomiskāko un arīdzan ātrāko privātmāju būvniecības procesā.

Vajadzīgs gan radošums, gan drosme eksperimentēt © DIENA

Šopavasar, Covid-19 globālās pandēmijas apstākļos, kad par normu kļuvusi distancēšanās, e-komercija piedzīvo ļoti strauju uzplaukumu. Šķiet, garšvielas nu reiz ir tā prece, ko gribas pasmaržot un pagaršot, nevis pirkt internetā, tomēr uzņēmuma Manas garšas komanda pierāda – neskatoties uz to, ka internets vēl nespēj pārraidīt smaržu, pircēji uzticas piedāvājumam un ir arī paši gatavi eksperimentēt.

Deflācija Latvijas rūpniecībā var ieilgt © DIENA

Lēnīgo globālo ekonomiku vēl vairāk nobremzējis Covid-19 straujais uzliesmojums, un Latvijas ražošanā deflācija ir turpinājusies jau septiņus mēnešus pēc kārtas. Februārī salīdzinājumā ar pagājušā gada otro mēnesi Latvijas apstrādes rūpniecība ir samazinājusies par 1,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Samērā līdzīgs vai pat lielāks cenu samazināšanās temps ir novērojams jau četrus mēnešus.

Pasaules ekonomikas bremzēšanās būtiski ietekmē rūpniecības rādītājus © DIENA(2)

Janvāris Latvijas apstrādes rūpniecībā nav nesis pozitīvas korekcijas, bet gan tieši pretēji. Mūsu valsts apstrādes rūpniecības uzņēmumi turpinājuši uzrādīt produkcijas izlaides samazināšanās tendenci. Iespējams, nākamajos mēnešos situācija varētu pasliktināties, ja būs vērojams koronavīrusa Covid-19 skarto valstu skaita pieaugums.