Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

VIdes diena

Dabas aizsardzības sardzē © DIENA(4)

Viens no Dabas muzeja darbības pamatuzdevumiem ir vides aizsardzības jautājumi - ar daudzveidīgām aktivitātēm mēģināt cilvēku interesi piesaistīt dabai, stāstīt par dabas daudzveidību un nepieciešamību to aizsargāt, izklāsta Latvijas Dabas muzeja direktore Skaidrīte Ruskule.Saruna ar skolēniem"Runājam par Latvijas dabu pasaules kontekstā.

Manā ezerā ir sapropelis - ko ar to darīt? © DIENA(8)

Latvijā ir 2256 ezeri, to kopējā platība ir 1001 kvadrātkilometrs jeb 1,5% no Latvijas teritorijas. Purvu kopplatība ir 6401 kvadrātkilometrs jeb 9,9% no valsts teritorijas. Lielākajā daļā šo ezeru un purvos zem kūdras slāņa ir sastopams sapropelis - izmantojams un daļēji atjaunojams zemes dzīļu resurss, kas satur organiskus nogulumus. Tie uzkrājas, nogulsnējoties atmirušo ūdensaugu un dzīvnieku atliekām un sajaucoties tām ar minerālvielām.

Dabas bagātība, kas var noderēt biznesam © DIENA

Tas bija pirms vairākiem gadu desmitiem, kad Ogres Trikotāžas kombināta darbiniekiem tika izveidota speciāla dziednīca un piešķirta iespēja pēc darba relaksēties desmit spēcinošās, labsajūtu veicinošās Ogres apkaimes ezeros iegūtā sapropeļa vannās. Vai būtu daudz tādu, kuri no šādas iespējas atteiktos mūsdienās?Sapropelis ir ezerdobes pamatnē ilgākā laika periodā bioķīmisku un fizikālu pārvērtību rezultātā - sajaucoties minerāliem komponentiem - veidojušies ezeru organiskie nogulumi.

Sapropelis - dabas bagātība, kas var noderēt biznesam © DIENA(6)

Tas bija pirms vairākiem gadu desmitiem, kad Ogres Trikotāžas kombināta darbiniekiem tika izveidota speciāla dziednīca un piešķirta iespēja pēc darba relaksēties desmit spēcinošās, labsajūtu veicinošās Ogres apkaimes ezeros iegūtā sapropeļa vannās. Vai būtu daudz tādu, kuri no šādas iespējas atteiktos mūsdienās?

Dabas aizsardzības sardzē © DIENA

Viens no Dabas muzeja darbības pamatuzdevumiem ir vides aizsardzības jautājumi - ar daudzveidīgām aktivitātēm mēģināt cilvēku interesi piesaistīt dabai, stāstīt par dabas daudzveidību un nepieciešamību to aizsargāt, izklāsta Latvijas Dabas muzeja direktore Skaidrīte Ruskule.

Trūkst stingras atkritumu šķirošanas un pārstrādes politikas © DIENA(10)

Latvija, tāpat kā citas Eiropas Savienības (ES) valstis, apņēmusies līdz 2020. gadam 50% no visiem sadzīves atkritumiem nodot pārstādei. Ja direktīva netiks izpildīta, var nākties maksāt sodu. Par Latvijas spējām šo mērķi sasniegt februāra beigās žurnālistiem skeptiski izteicās Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji. Diena gan secināja, ka vietējie ar industriju saistītie uzņēmēji un valsts pārvaldes pārstāvji ir noskaņoti optimistiskāk.

Cik ilgi vēl pastāvēs Baltā kāpa Saulkrastos? © DIENA(17)

Astoņpadsmit metru augstā Baltā kāpa Saulkrastos, Inčupes labajā krastā pie upes ietekas jūrā, ir lieliska vieta, no kuras vērot Rīgas jūras līci. Te savulaik uzņemti vēsturiski skati Rīgas kinostudijas mākslas filmām Nauris un Kā gulbji balti padebeši iet. Diemžēl pēdējos gados virs Baltās kāpas savilkušies tumši padebeši.

Mežos izmet pat vecas mēbeles, podus un ledusskapjus; pašvaldība bezspēcīga © DIENA(39)

Jūrmala kā Latvijas slavenākā kūrortpilsēta ietver arī teritoriju pāri dzelzceļam, kurā mežs pieder gan pašvaldībai, gan privātīpašniekiem. Ar šīs zaļās zonas sakopšanu daudzviet rodas sarežģījumi privātīpašniekiem, kam nākas cīnīties ar to vietējo iedzīvotāju paradumiem, kuri mežu uztver kā bezmaksas atkritumu izgāztuvi, šonedēļ vēstīja laikraksta Diena pielikums Vides Diena.