Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VIdes diena

Elektromobilis piespiež braukt ekonomiskāk © DIENA(28)

Eiropas Savienības (ES) kopējā transporta politika paredz jau tuvākajā nākotnē transportam patērēt tīrāku enerģiju, turklāt mazākā apjomā, izmantot modernu infrastruktūru un samazināt transporta negatīvo ietekmi uz vidi. ES Ceļvedī uz Eiropas vienoto transporta telpu ir noteikts mērķis - līdz 2050. gadam transporta siltumnīcefekta gāzu emisiju apjomu samazināt par 60%.

Modelēs, kā galvaspilsētā iegūt tīrāku gaisu © DIENA(15)

"Rīgai nepieciešams instruments, ar ko tā var efektīvi pārvaldīt gaisa kvalitāti pilsētā, lai lēmumi nebūtu spontāni, populistiski, bet tiktu pieņemti ar aprēķinu un pamatotu plānu. Mēs pie tā strādāsim, jo pilsēta gaisa kvalitātes uzlabošanas jomā izdarīt var ļoti daudz," norāda starptautiskā vides konsultāciju uzņēmuma Estonian, Latvian & Lithuanian Environment (ELLE) valdes priekšsēdētājs Valts Vilnītis.

Cer, ka mainīsies paradumi © DIENA(5)

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta mājaslapā interesentiem tiek piedāvāta informācija par gaisa piesārņojumu vietās, kur gaisa kvalitāti kontrolē Rīgas domes gaisa monitoringa stacijas – Brīvības, K. Valdemāra ielā un Sarkandaugavā. Mērījumos iegūtā informācija (http://mvd.riga.lv/lv/gaiss_sobrid/) tiek atspoguļota četru tekošo dienu griezumā, izmantojot vienas stundas vidējo koncentrāciju.

Latvijas vecais autoparks nav videi draudzīgs © DIENA(28)

Gaisa piesārņojuma monitoringa dati par Rīgu liecina, ka pilsētas centrālajās ielās, kur ir visblīvākā satiksme, tiek pārsniegta slāpekļa dioksīda un gaisā suspendēto cieto daļiņu norma. Slāpekļa dioksīds ir autotransporta radīts piesārņojums. Vides speciālisti norāda – gaisa kvalitātes uzlabošanai efektīvi būtu ierobežot autotransporta intensitāti Rīgas centrā, taču būtiska nozīme ir arī Latvijā kopumā izmantotā autoparka tehniskajiem parametriem un vecumam.

Normas pārkāpj tikai Rīga © DIENA(20)

Par gaisa tīrības normu ievērošanu intervijā Rūtai Kesnerei stāsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Daina Ozola.Kāda ir situācija ar gaisa piesārņojumu Rīgā un citās lielajās pilsētās? Latvija par to saņēmusi divus brīdinājumus no Eiropas Komisijas (EK). Jā, mēs tiešām esam saņēmuši brīdinājumus no EK par gaisa piesārņojuma pieļaujamo normu pārsniegumu Rīgā.

Gāze - zaļš kurināmais © DIENA

Siltuma ražošanai ar gāzes katlu var izmantot gan sašķidrināto, gan dabasgāzi, turklāt jebkuram gāzes katlam var izmantot abus gāzes veidus. Katli neatšķiras. Tas nozīmē - ja jūs nākotnē nolemsiet apkurei izmantot dabasgāzi, gāzes katlu mainīt nevajadzēs, stāsta sašķidrinātās naftas gāzes tirdzniecības uzņēmuma SIA Intergaz mārketinga direktors Aleksandrs Karevs.