Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VIdes diena

Plāno palielināt dabasgāzes uzglabāšanas apjomus © DIENA(3)

Viens no kvalitatīvākajiem kurināmajiem, kas komplektā ar modernām apkures ierīcēm nodrošina augstu efektivitāti un saudzīgu resursa patēriņu, ir dabasgāze. Lai arī šis nav atjaunojamais energoresurss, tas tomēr starp kurināmajiem rada viszemākos oglekļa dioksīda, pelnu, sodrēju, smakas avotu un citu elementu izmešus.

Kopts skurstenis nepievils © DIENA(3)

Regulāra dūmvadu tīrīšana ir priekšnoteikums drošībai, dūmvada efektīvai darbībai un ilgam kalpošanas laikam. Skursteņi ir jātīra atbilstoši Ministru kabineta izdotajiem Ugunsdrošības noteikumiem.

Elektroenerģijas ceļš - no ūdens līdz apkures sistēmām © DIENA(1)

Ūdens spēks ir Latvijas būtiskākais resurss elektroenerģijas ražošanā. Jaudīgākais šī resursa izmantotājs ir koncerns Latvenergo - vadošais elektroenerģijas ražotājs Baltijā un viens no līderiem Eiropas Savienības (ES) valstīs. Tā ražotnes nodrošina vairāk nekā 70% no kopējā valstī saražotā elektroenerģijas daudzuma, kas atbilst vairāk nekā pusei no Latvijas elektroenerģijas patēriņa. Trīs lielākajās koncerna hidroelektrostacijās (HES) - Rīgas, Ķeguma un Pļaviņu HES, kas atrodas uz Daugavas, - pērn saražots 2,7 teravatstundas (TWh) elektroenerģijas.

Hercogam Jēkabam par godu © DIENA(4)

Steidzīgajiem, kuri Rīgas zooloģisko dārzu grib apskatīt stundā vai divās, nez vai būs lemts ieraudzīt lūšu pāra Kamēlijas un Rubīna 2. aprīlī dzimušos trīnīšus. Mazuļi prot maskēties un saplūst ar 2011. gadā atjaunotās lūšu rezidences apkārtni. Taču pacietīgajiem gaidīšana atalgosies - vērojot lūšu bērnu aizrautīgās rotaļas.

EK mudinās gudru sildītāju izmantošanu © DIENA(4)

Lai gan Latvijā, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2013. gadā 69% mājokļu bijusi centrālā apkure, bieži vien vasaras un lauku mājās, vannas istabās un garāžās, kā arī mazas kvadratūras dzīvokļos tiek izmantoti elektriskie sildītāji, līdzīgi arī daudzviet Eiropā. Tāpēc arī Eiropas Komisijā (EK) tiek skatīta regula, kas noteiks vienotu marķējumu un tādējādi rosinās lietotājus būt taupīgākiem. 

Rūpes par Baltijas jūru - piesārņotājs labojas © DIENA(1)

Polija kā industriāli attīstīta valsts jau ilgstoši bija viena no lielākajām Baltijas jūras piesārņotājām. Tomēr pēdējās desmitgadēs tieši Polija ieguldījusi ne mazums finanšu līdzekļu, lai panāktu Baltijas jūras piesārņošanas līderpozīciju zaudēšanu. Diena viesojās vienā no Polijas nesen īstenotajiem projektiem – modernizētajā Varšavas apkārtnes notekūdeņu attīrīšanas stacijā Čajka. Šis modernizācijas projekts esot viens no lielākajiem šāda vieda projektiem visā Austrumeiropā.  

Ķīmijas nozare Latvijā: Saražotais nonāk ārzemēs © DIENA(12)

Ķīmijas nozare ir viena no vadošajām apstrādes rūpniecībā un, neraugoties uz nelabvēlīgās ģeopolitiskās situācijas ietekmi, pašlaik nozare piedzīvo strauju attīstību, apliecina Latvijas Ķīmijas un farmācijas asociācijas valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis. Tā ir eksportorientēta (78% saražotā tiek eksportēts) nozare, turklāt ar augstu pievienoto vērtību.

Dabīgās kosmētikas ražotājus likumi nesargā © DIENA(6)

Zinātnieki ik gadu nāk klajā ar jauniem atklājumiem par dažādu ķīmisko vielu toksisko iedarbību. Arī kosmētikas lauciņā aizliegto vielu saraksts regulāri tiek papildināts ar simtiem jaunu nosaukumu. Tomēr atšķirībā no pārtikas, kur bioloģiskās lauksaimniecības produktus strikti regulē Eiropas Savienības (ES) regula, kosmētikas produktu nozarē Eiropā un arī citviet pasaulē likumi nedefinē, kas ir vai nav dabīga kosmētika.

Saimniekošana bez ķimikālijām kļūst populārāka © DIENA(9)

Pēdējos gados Latvijā palielinājies bioloģisko saimniecību skaits - pašlaik ir sertificētas 3500 saimniecību un 165 pārstrādes uzņēmumi. Šogad, sākoties jaunajam lauku attīstības programmas 2014.-2020. gada plānošanas periodam, savā saimniecībā saražoto produkciju atbilstošajai sertifikācijai pieteikuši vēl 700 lauksaimnieku, kuri ir gatavi saimniekot bez ķīmisko vielu lietošanas, šionedēļ vēstīja laikraksta Diena pielikums Vides Diena.

Ekomarķējums vērtējams kā vienīgais garants © DIENA(5)

Mūsdienās ikdiena nav iedomājama bez veļas mazgāšanas, telpu uzkopšanas, traipu tīrīšanas līdzekļiem. Mediķu un zaļi domājošu organizāciju mudināti, aizvien biežāk izvēlamies videi draudzīgu sadzīves ķīmiju. Pētījumi liecina - aptuveni trešdaļa Latvijas iedzīvotāju izmanto ekoloģiskus (eko) mājsaimniecības tīrīšanas līdzekļus, visvairāk - ekoloģiskos trauku mazgāšanas līdzekļus. Pasaules Dabas fonds šādu iedzīvotāju īpatsvaru vērtē kā augstu rādītāju.