Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ziņas

Nāk iekšā – vizuālā māksla, mūzika un teātris Ventspilī

Laikā no 25. jūlija līdz 6. augustam dažādās vietās Ventspilī gaidāmi vairāki mākslas notikumi, kuriem dots kopīgs nosaukums Nāk iekšā – mākslinieku Kristas un Reiņa Dzudzilo audiovizuāla instalācija Viss laiks, amerikāņu komponista Maikla Gordona (Michael Gordon) skaņdarba septiņiem fagotiem Rushes pirmatskaņojums Latvijā un Ģirta Krūmiņa personīgs stāsts – viena aktiera izrāde Vientuļās planētas sala, informēja pasākuma organizatori.

Dziesmu un deju svētkos Latvijā vizītē ieradīsies UNESCO pārstāvis kultūras jomā

Atsaucoties aicinājumam klātienē izzināt Dziesmu un deju svētku tradīciju, kas iekļauta UNESCO cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, sestdien, 8.jūlijā, Latvijā vizītē ieradīsies UNESCO ģenerāldirektores vietnieks kultūras jautājumos Ernesto Ottone, informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas komunikācijas konsultante Kitija Balcare.

Andreja Jansona urnu guldīs zemes klēpī

Pagājušā gada 25. jūlijā Grospointā ASV noslēdzās apbrīnojami rosīgā un enerģiskā latviešu skaņu mākslas kopēja Andreja Jansona (dz. 1938. gada 2. oktobrī Rīgā) – diriģenta, komponista, obojista, koklētāja, vairāku ASV universitāšu docētāja, mūzikas pētnieka, mācību grāmatu autora, mūzikas publicista, mākslas doktora, dedzīga un neatlaidīga muzikāli sabiedriskā darbinieka, visbeidzot sirsnīga, laipna, izpalīdzīga kolēģa, gādīga ģimenes cilvēka – bagātīgi piepildītais un raženais mūžs.

Foto: Rīgā norit XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku gājiens Novadu dižošanās

Svētdien, 2. jūlijā, notika Dziesmu un Deju svētku dalībnieku gājiens Novadu dižošanās. Novadu dzīve ir Latvijas asinsrite, dzīves ūdens, upes, kas satek jūrā, kopīgā Latvijas tradīcijā, dzīvajā mantojumā. Gājiena ceļš, kas visas dienas garumā vijās Brīvības ielā, raksturoja Latviju un ir sadalīts septiņos kvartālos – Vidzeme, Kurzeme, Zemgale, Sēlija, Latgale, diaspora, Rīga.

Rožu krāšņā dažādība un ūdens estētika. Rundāles pils dārzā notiks tradicionālie Dārza svētki © DIENA

"Roze ir puķe, kas lieliski parāda, ka jebkurš krāšņums iet solī ar šķēršļiem, kas jāpārvar, lai dabūtu skaisto ziedu. Roze un ērkšķi. Un te es tēlaini velku paralēles ar rozēm un Rundāles pils stāstu, jo tās atgriešanās ceļš ir bijis pilns ar dzelkšņiem – grūtībām un problēmām," saka režisors Kārlis Anitens, kurš veidojis programmu šīgada Dārza svētkiem Rundāles pilī.

Pirmo reizi LKA pasniegs profesora Pētera Laķa Jaunā zinātnieka balvu

Godinot profesora Pētera Laķa ieguldījumu Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) dibināšanā un attīstībā, veicinot bakalaura studiju līmeņa studējošo interesi par zinātnisko pētniecību, atbalstot studējošo iesaisti LKA akadēmiskās un lietišķās pētniecības aktivitātēs, LKA izlaidumā, 27. jūnijā, pirmo reizi tiks pasniegta profesora Pētera Laķa Jaunā zinātnieka balva.

Esplanādes parkā izstādīs lielformāta kustīgus 3D tautastērpu svārkus

Dziesmu un Deju svētku nedēļas ietvaros, Esplanādes parkā no 3. līdz 9. jūlijam būs skatāma XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku goda virsvadītāju un virsdiriģentu, kā arī virsvadītāju un virsdiriģentu portretu izstāde. To papildinās unikāls un iespaidīgs objekts Neapstājies griezies – kustīgi 3D tautastērpa svārki, kas atdzīvosies un griezīsies virpulī, reaģējot uz izstādes apmeklētāju kustībām.