Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Austrālijas virtuves īpatnības

Kādu laiku dzīvoju Austrālijā. To no Eiropas šķir ne vien attālums, bet arī ēšanas un iepirkšanās paradumi.  Protams, saimniekošanu virtuvē te ir ietekmējuši gan laika apstākļi, gan arī ciešā saikne ar Lielbritāniju. Jāsaka, ka Austrālija atrodas Lielbritānijai daudz tuvāk, nekā varat iedomāties, un tai pašā laikā šīs zemes pārtikas veikalu plauktos no Eiropas nav ne smakas.

Esmu apkopojusi 16 Austrālijas virtuves īpatnības:

1.Nezin kuram angļu lordam tas ienāca prātā, bet Austrālijā ir paradums traukus neskalot! Izlietnē tiek ieliets karsts ūdens, pievienots mazgājamais līdzeklis, trauki tiek šajā ūdenī izmazgāti un... pēc tam noslaucīti ar virtuves dvieli vai vienkārši atstāti nožūt. 

2. Saldētavā tiek glabāt
i ne tikai dārzeņi, gaļa un saldējums, bet arī svaigi pirktā  maize. Jo citādāk atstāta plauktā vai uz galda tā ātri vien sāks pelēt vai tai uzbruks kādi vietējie kukaiņi.

3. Aizmirstiet par uzvārītās debesmannas dzesēšanu uz balkona vai ārā uz mauriņa! Tā  būs drošībā tikai iekštelpās, jo ārā dzīvo simtiem debesmannas kāri kukaiņi. Iekštelpas kārtīgos namos tiek regulāri pārbaudītas un dezinficētas, kā minimums – reizi pusgadā.

4. Austrālijā tējas dzeršana 90 procentos gadījumu nozīmē malkot melno tēju, kurai pievienots cukurs un piens. 

5. Ielūgums uz "tēju" ("for a tea";) nozīmē ielūgumu uz pusdienām, bet jautājums: "Vai vēlaties tasi tējas?", to arī nozīmē - "Vai nevēlaties tasi tējas?".

6. No Eiropas kompāniju produktiem Austrālijas veikalos gandrīz nekā nav, jo viss tiek ražots pārsvarā vai nu Austrālijā vai Āzijā. Jārēķinās, ka pirmais gājiens uz veikalu tāpēc var aizņemt pieces reizes ilgāku laiku, jo nevar saprast, kuru sieru, pienu, cepumus un maizi lai izvēlas. 

7. Austrālijā cieņā ir bārbekjū ģimenes vai draugu lokā - uz grila tiek sasviesti dārzeņi, desiņas vai steiks, tas viss tiek nesteidzīgi sagrilēts un vēlāk notiesāts, uzdzerot kolu, aliņu vai sulu. Gandrīz katrā namā ir lielāks vai mazāks grils, bet parkos - bez maksas pieejami elektriskie grili. 

8. Vidusmēra Austrālijas vīriešu virtuve tiek pārsvarā balstīta uz gaļu - daudz, daudz gaļas, mērce, kartupeļu čipsi, gaļas pīrāgi un varbūt nedaudz dārzeņu. Tomēr jauni vīrieši lielākoties ir pārliecināti, ka dārzeņi ir "visa ļaunuma sakne" un tāpēc jāizvairās no to ēšanas. Sievietes ir gana izvēlīgākas un cimperlīgākas - var ēst salātus, dārzeņus.

9. Kulinārijas izstrādājumi te lielākoties ir Lielbritānijas kopija - tonna negaršīgu un sausu keksu, mafinu, pudiņu, burkānu un banānu kūku. Salīdzinājumā Latvijā ceptajām kārtainās mīklas kūciņām, nekā tik garšīga un viegla te nesastapt. Patīkams izņēmums ir putukrējuma kūka Pavlova ar augļiem, bet tā pārsvarā dzimšanas dienās visi štopē vēderus ar kūkām bez iedvesmas. Protams, jums var noveikties un varat tikt ielūgti pie tādiem austrāļiem, kas aizraujas ar izcili gardu ēdienu gatavošanu. Viņu skaits aug, jo vispopulārākais TV šovs Austrālijā ir Marsterchef - par ēst gatavošanu restorāna līmenī. 

10. Āzijas tuvums ir nopietni ietekmējis Austrāliajas virtuvi - Taizemes, Ķīnas, Japānas un Indijas ēdieni te ir ikdiena. 

11. Austrālijā reti
var atrast veikalu, kurā var nopirkt kefīru un kvasu. Visbiežāk tie būs krievu tautības īpašnieku veikali. 

12. Gandrīz visās
ēdināšanas iestādēs Austrālijā tiek piedāvāti alternatīvi mīklas izstrādājumi - proti, bez glutēna. Celiakija un dažādas alerģijas te sit augstu vilni, tāpēc attiecīgi arī tāds piedāvājums. Turklāt Austrālijas virtuve ir pamatā balstīta uz baltmaizes ēšanu milzīgos kvantumos - pusdienslaika pārtraukumā visi ēd sviestmaizes, kas taisītas galvenokārt ar baltmaizi. Slavenākā vietējā uzkoda sausage sizzle ir apcepta desiņa un sīpoli ar baltmaizi un tamlīdzīgi. Īstu rupjmaizi veikalos atrast ir grūti.

13. Topā ir organiska pārtika un saimniekošanas metodes. Kas Latvijā ir burtiski iezīsts no mātes krūts piemēram, savā dārziņā augušu dārzeņu konservēšana, te ir jauna tendence. Kurš vien vēlas un var, pie mājas audzē podos ēdienu garšvielas, drosmīgākie tur vistiņas un audzē savus tomātus. Veikalos un tirgos var iegādāties organisku pārtiku, kura ir 4 - 12 reizes dārgāka par parasto. Galvenais secinājums ir tāds, ka parastā pārtika, pirms tā nonāk veikalos, tiek apstrādāta ar dažādām ķimikālijām daudz vairāk kā Latvijā. 

14. Skolās un darba vietās par pusdienslaika pauzi ir jāparūpējas pašam vai vecākiem - proti, līdzi jāņem sviestmaizes vai kādas citas uzkodas. Lielākā ēdienreize ir pusdienas ap sešiem vakarā. Tad uz ielām un veikalos krasi samazinās cilvēku skaits, jo visi ēd vakariņas. 

15. Latviešu gaumē sagatavotie tomātu salāti ar skābu krējumu visiem austrāļiem ir pārsteigums un kaut kas neparasts. Austrālijā standarta salāti nozīmē saplūkātas salātu lapas, kas sasviestas bļodā ar svaigiem un sagrieztiem burkāniem, tomātiem, gurķiem. Protams, restorānos var pasūtīt dažādus makaronu salātus vai grieķu salātus, taču lielākoties visiem mutes aiz pārsteiguma paliek vaļā, kad uzzina, ka Latvijā lielveikalā var nopirkt 200 dažādus salātus!

16. Austrālijā uz
vietas tiek audzēti ļoti garšīgi dārzeņi un augļi - saldie kartupeļi, banāni, ananāsi, kaisles auglis, mango. Kad tie tiek galdā likti pirmās zortes svaiguma, tie ir bezgalīgi garšīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko