Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Ģērbies pats!

No rīta, kad steidzamies uz darbu, visu cenšamies darīt ātri. Šķiet, ka meita ir tādā vecumā, kad pati varētu patstāvīgi saģērbties. Taču, jo vairāk viņu steidzinu, jo īdzīgāka viņa kļūst, un rīti bieži vien atmosfēras ziņā ir sabojāti. No cik gadiem bērnam jāsāk ģērbties pašam? Jautā četrgadīgās Marijas mammas Antra.

«Hugo! Ejam ģērbties!», un mans trīsgadnieks laižas lapās, smiedamies par šo, viņaprāt, tik garlaicīgo, bet, manuprāt, nepieciešamo nodarbi. Vecāku izglītotāja un grāmatu autore Patrīcija Hendersone-Šima uzskata, ka šī ir izplatīta cīņa starp vecākajiem un jaunākajiem ģimenes locekļiem un teju 90% vecāku sastopas ar «es negribu ģērbties» sindromu. Ja mēs padomājam, tad brīdis, kad bērnam liek ģērbties, viņam bieži vien šķiet piemērots, lai izmēģinātu savu neatkarību. Piebildīšu, ka bērni ātri uztver situāciju, kad pieaugušie steidzas, un var atteikties kaut ko darīt, lai parādītu savu es. 

Pats svarīgākais ir saglabāt mieru - jo vairāk satrauksimies paši, jo vairāk spītēsies bērns. Jāņem vērā bērna vecums un jānovērtē, cik daudz būs nepieciešams piepalīdzēt. Māku ģērbties bez pieaugušo palīdzības bērni pilnībā apgūst aptuveni piecu gadu vecumā. Vislabākais piemērs esam paši, jo aplami ir domāt, ka bērni iemācīsies ģērbties laikā, kad cenšamies viņiem stūķēt virsū zeķbikses.

Labāk rādīt piemēru, pašam uzvelkot bikses, kā arī izskaidrojot katra apģērba funkcionalitāti - kur priekša, kur mugura, kur ko likt un tamlīdzīgi. Lai agrajos rītos gadītos mazāk strīdu, būtu saprātīgi ar mazuļu palīdzību izvēlēties drēbes iepriekšējā vakarā, salikt tās pareizā secībā, kā tās būtu jāvelk mugurā. Piedāvājot trīs apģērbu variantus, bērns jutīsies svarīgāks, izdarot izvēli pats.

Ja tomēr rīta steigā ģērbšanās vēl joprojām sagādā problēmas, lietderīgi ir apdomāt iespēju piecelties agrāk un dot mazajiem vairāk laika rīta rituāliem. Pats galvenais? Uzslavēt par katru panākumu. Uzvilka bikses? Super! Un varbūt tomēr der arī atcerēties, ka mazi mēs esam tikai vienreiz, un dažkārt aiziet uz dārziņu princešu kleitā ar gumijniekiem un omes adīto džemperi, kas trīsreiz par mazu, vai ar biksēm galvā un tēta kreklu mugurā, nemaz nav tik slikti.

Praktiski ieteikumi

Bērniem nepatīk, ja viņus steidzina. Dodiet noteiktu laiku saģērbties pašam. Ja laiks pagājis, nestrīdieties, bet piedāvājiet palīdzēt.

Mazākiem bērniem piedāvājiet apģērbus, kas ir brīvāki, ar mazāku pogu skaitu, rāvējslēdzējiem, bikses ar elastīgu gumiju. Labi saskatāmas apģērbu etiķetes palīdzēs saprast, kur priekša, kur mugurpuse.

Paslavējiet par katru panākumu. Tas nekas, ka zeķes ir dažādās krāsās vai apģērbs sapogāts nepareizi. Katrs mēģinājums ir paslavēšanas vērts. 

Ja bērnam ir savs drēbju skapis un viņš pats izvēlas, ko vilkt, bet jūs tomēr gribat saglabāt kontroli pār to, ko viņš velk mugurā, sakārtojiet skapi tā, lai lietas, kas jums tīk labāk, ir labi pieejamas, bet bezgaumīgais rozā krekliņš ar Bārbiju ir paslēpts kādā augstākā plauktā. 

Motivējiet apģērbties. Piemēram - ja tu saģērbsies, varēsi šodien atslēgt pastkasti un izņemt avīzes vai palīdzēt mammai pagatavot rīta kafiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko