Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kā iedrošināt kautrīgu bērnu?

"Manai meitai ir 5 gadi, jau iet skoliņā, taču problēma ir tāda, ka viņa ne ar vienu svešu nerunā. Tāda viņa ir bijusi visu laiku. Skoliņā viņa iet jau otro gadu, bet vēl aizvien viņa nerunā ne ar vienu bērnu un arī ar skolotāju ne! Ko man darīt? Kādi varētu būt iemesli? Kad es viņai prasu kāpēc, viņa atbild — es nezinu. Mājās viņa ir ļoti aktīva, runīga, pat skaļa."


Stāsta klīniskā psiholoģe Daina Dziļuma:

Visticamāk Jūsu meita skoliņā nejūtas pietiekami droši, kā arī, iespējams, viņai nepieciešama palīdzība, lai uzsāktu komunikāciju, sarunāšanos ar skolotāju un citiem bērniem. Iespējams, Jūsu meita lēni tuvojas jaunām situācijām, jauniem cilvēkiem, kas var būt kā temperamenta iezīme. Varbūt skoliņa ir apmeklēta neregulāri vai ar pārtraukumiem, arī tas var traucēt kontakta veidošanos un uzticēšanos. Vispirms būtu svarīgi skolotājai izveidot kontaktu, iegūt Jūsu meitas uzticību, tad arī viņa varētu veiksmīgāk palīdzēt viņai kontaktēties ar citiem bērniem.  Skolotāja var no savas puses veicināt bērna iesaistīšanos, iekļaušanos grupā.   Bērnam var konkrēti ieteikt ko darīt, teikt, lai iekļautos kādā rotaļā, piemēram „Vai es varu piedalīties?” Bērns var piedāvāt,  ko viņš varētu darīt rotaļā, piemēram, tirgot „biļetes” vai ieliet „tēju”.  Sākumā nedrošam bērnam nepieciešams liels pieaugušā atbalsts — pieaugušais saka/dara bērna vietā un bērns ir blakus, pamazām iedrošinot bērnu teikt un darīt pašam. Pieaugušajam ir svarīgi pamanīt un atbalstīt arī nelielus mēģinājumus uzsākt sadarbību.

Top komentāri

Cilvēks
C
Ar tavu bērnu viss ir kārtībā. Nevajag viņu mainīt tikai tāpēc, ka citi ir savādāki. Neiedziļinoties sīkumos pateikšu, ka visticamāk, ka Viņš vienkārši gaida uzaicinājumu. Tas ir tik vienkārši, viņš gaida kamēr kāds viņu pasauks. Nevajag viņu nekur stumt un bīdīt, tie kas viņu atpazīs, viņu pasauks. Iesaku arī dikti neklausīties psihologu padomos, jo viņi nezin kas viņi ir paši, kā gan viņi var zināt kāds ir Tavs bērns.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko