Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kā iemācīt trusi nokārtoties kastītē?

Truši ir inteliģenti un tīrīgi dzīvnieki, viņiem patīk kārtība. Nokārtošanās vienā vietā trušiem ir instinktīva. Cilvēkam tikai jānodrošina apstākļi, lai dzīvnieks izvēlētos tieši kastīti. Uzmanību - kastīti lietot iemācīsies tikai kastrēti truši! Nekastrētiem garaušiem neatkarīgi no dzimuma vienmēr būs vēlēšanās pāroties un iezīmēt teritoriju.

Kāpēc mācīt trusi nokārtoties kastītē? Pirmkārt, jebkura veida treniņš nāk dzīvnieciņam par labu - viņš paliek gudrāks un paklausīgāks. Otrkārt, kastītes tīrīšana ir ātra un vienkārša. Trušu urīns ir spilgtā krāsā un ar ļoti izteiktu smaku - notīrīt to no dīvāna vai paklāja nav viegli. Treškārt, jebkura kastīte ir mazāka nekā būris, un tas palīdzēs ekonomēt naudu uz pakaišu rēķina. Ceturtkārt, trusis, kas nokārtojas kastītē, var droši staigāt pa māju, un nokārtoties viņš noteikti atgriezīsies būrītī.

Savai tualetei truši izvēlas vienu noteiktu vietu, visbiežāk kādu stūri. Tāpēc iemācīt trusi lietot kastīti ir ļoti viegli - dzīvnieciņš to jau māk, garausim tikai jāparāda, kura vietiņa viņam turpmākajā dzīvē atvēlēta tualetei. Ir vairākas viltības, kas palīdz trusītim ātri saprast, kur ir viņa tualete.

Lai veiksmīgi iemācītu mīluli iet kastītē, nepieciešamas šādas lietas: kastīte, kur nokārtoties, pakaiši - siena vai salmu granulas; siena restes.

Taču vispirms jāiegādājas paliela kaste. Kaķu kastītes nederēs, jo tām nav augstu malu un nav, kur uzlikt siena restes. Savukārt parastās grauzēju stūra tualetes ir pārāk mazas, lai trusis tās varētu ērti izmantot.

Kastītei jābūt pietiekami lielai, lai tajā varētu novietot siena restes un paliktu vieta, kur trusis var pilnībā iekāpt. Kastē vajag izgriezt pietiekami plašu ieeju, lai garausis var brīvi iekāpt un izkāpt. Kastītes sienām jābūt pietiekami augstām, jo citādi trusis mēdz nokārtoties pāri malai. Kastīte ir jāievieto būrī, vēlams uzreiz tajā vietā, kur tā nemainīgi atradīsies visu laiku. Mūžam dzīvais instinkts palīdzēs trusim saprast, ka iekārtotā kaste nav domāta graušanai.

Uz sagatavotās kastītes grīdas jāizvieto salmu vai siena granulas, tā, lai visa grīda ir noklāta. Var izmantot arī koka granulas, bet skaidas var būt kaitīgas garaušu elpceļiem. Siena restītes jāaizpilda ar sienu.

Sākumā trusītim ne vienmēr izdosies iet kastītē, un tas ir normāli. Visu, kas sākumā tiks atstāts ārpus būrīša, vajag savākt un ielikt kastītē, lai dzīvniekam kļūst skaidrs, kur tam visam ir jābūt. Ja trusis ir pačurājis ārpus kastes, čuras jāuzslauka ar salvetīti, un arī tā jāieliek kastītē. Apmācību sākuma posmā mīluļa teritorija noteikti jāierobežo.

Skološanas process jāsāk ar to, ka trusim jāiemāca lietot kastīti, kamēr dzīvnieks tajā atrodas. Kad tas ir izdevies, pieskatot un uzmanot, trusi var sākt izlaist no būrīša ārā. Taču dzīvniekam pieejamo teritoriju tik un tā vajadzētu ierobežot. Uzmanību! Obligāti jānodrošina, lai dzīvnieks var pats atgriezties būrītī.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko