Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pilsētu ziemas idille un skarbums

Agrāko laiku rīdziniekiem bija tradīcija: kad uzsnieg pirmais sniegs, noteikti jāpavizinās kamanās. Toreiz sniegu no ielām ne tikai nevāca prom, bet brīžiem, gluži otrādi, veda klāt!

Sniegs padarīja pilsētas klusākas, tīrākas un pilsoņiem patīkamākas. Vairs nevajadzēja klausīties važoņu ratu grabēšanā pa bruģi, jo ormaņi ratu vietā steigšus jūdza kamanas. "Kamanu zirga iejūgs bija apkārts zvārgulīšiem, un to džinkstoņa klusos vakaros vai naktīs nedalāmi saistās ar atmiņām par Rīgas ziemu," raksta kultūrvēsturnieks Andrejs Johansons.

Kādā  brīdī gan pārmērīgs sniega daudzums kļuva par traucēkli – gan elektriskajai ielu dzelzceļa satiksmei, gan skolēniem slidskriešanai. 20. gadsimta pirmajā pusē vilcienu un citu transporta veidu kavēšanās vai pat nekursēšana augām dienām sniegainās ziemās bija normāla parādība. Gluži kā mūsdienās, arī agrāk sniega kaudžu dēļ pilsētās sašaurinājās brauktuves. Automašīnām bija grūti izspraukties, kur nu vēl izmainīties – tāpēc Rīgas nomalēs un Latvijas mazpilsētās ugunsdzēsēji ziemās no auto pārsēdās ragavās.

Īpaši grūta izrādījās 1930.–1931. gada ziema, kad Latviju pārbaudīja ne tikai pasaules ekonomiskā krīze, bet arī regulāri puteņi un pat orkānam līdzīgas sniega un vēja brāzmas! Tagad ko tādu grūti iedomāties, bet 1931. gadā autobusu satiksme pēc janvāra puteņiem daudzviet arī marta vidū vēl nebija atjaunota. Un, ja kādam šķiet, ka sāls kaisīšana uz ielām un trotuāriem ir kāds padomjlaika aizguvums, izlasot visu rakstu, var uzzināt – jau 20.gadsimta sākumā sākās diskusija par to, vai to lietot būtu pieļaujams, vai ne.

Raksts par sniega sagādātajām rūpēm un priekiem Latvijas pilsētās pirms simt gadiem – jaunākajā žurnāla LEĢENDAS numurā!  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko