Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Priesteris: Baznīca nav grieķu orākuls, kas nosaka ko darīt vai nedarīt Adventes laikā

Šo svētdien degsim pirmo sveci Adventas vainagā. Ziemassvētki nav aiz kalniem, tāpēc jautājām četriem sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem – kā viņi svin Adventi un gatavojas Ziemassvētkiem?

Māris Olte, dabas draugs

Es neesmu kristīts cilvēks, man labāk patīk Saulgrieži ne Ziemassvētki, tomēr uzskatu, ka dvēselisku un gaišu svētku nevar būt par daudz. Tāpēc šos svētkus vienmēr gaidu ar prieku. Pērku dāvanas, jo uzskatu, ka tas ir brīnišķīgs laiks, lai iepriecinātu savus tuvos cilvēkus. Tām netērēju daudz - vienam cilvēkam ne vairāk kā 5 -6 lati. Uzskatu, ka dvēseliskumam un siltumam jābūt pārākam par materiālām lietām. 

Elita Patmalniece, modes māksliniece

Rudenī mani pārņem drūma oma, jo strauji paliek tumšs, bet līdz ar Adventes pirmo nedēļu šķiet, ka kļūst gaišāks un arī sirds kļūst siltāka. Un, ja uzsnieg vēl sniegs, kļūst pavisam "silti".

Ziemassvētki man ir svētki sirdī, tāpēc ignorēju dāvanu pirkšanu un skriešanu pa veikaliem tās meklējumos. Nevienam neko nedāvinu, uzskatu, ka dāvanu pasniegt var jebkurā brīdī. Adventes laikā dedzinu sveces, izdekorēju māju, un visdrīzāk izslēdzu trokšņus, lai ir klusums. Lasu Jura Rubeņa grāmatu par meditāciju vai katoļu ikmēneša izdevumu Mieram Tuvu...

Inga Gaile, dzejniece

Esmu kristiete, Ziemassvētki man ir svētki un šīs četras Adventas nedēļas ir patīkams Kristus dzimšanas gaidīšanas laiks. Mājās ir adventes vainags, katru dienu ar kādu saldumu palutināšu savu četrgadīgo meitu. Pērn pati biju iesaistījusies draudzes uzvedumā, iespējams, ka arī šogad iesaistīšos.... Steigšus jāsāk domāt arī par dāvanām. Lai gan man nepatīk liela cilvēku burzma, kas it sevišķi novērojama lielveikalos Ziemassvētku laikā, tomēr dāvanas saviem mīļajiem gādāju. Kristus dzimšanas svētki ir patīkams iemesls, lai savam tuvākajam nopirktu dāvanu. Tomēr jābūt uzmanīgam, ko un kam pirkt jāizvērtē, lai neiespaidotos no svētku dāvanu reklāmām.

Ilmārs Tolstovs, katoļu priesteris

Adventa laiks iezimē Baznīcas liturgiskā gada sākumu, un simbolizē visas cilvēces ilgas pēc Kristus otrreizējās atnakšanas Pastarajā dienā jeb laiku beigās. Baznāca nedod garīgās dzīves receptes ticīgajiem, jo tā nav grieķu orākuls kas nosaka ko darīt vai nedarīt kristiešiem Adventa laikā. Katrs nobriedis cilveks pats izsver, kā labāk izdzīvot šo kluso gaidīšanas laiku un atbilstoši savam dvēseles stāvoklim izvēlas mūzikas stilu, lasāmvielu, televīzijas pārraides, u.t.t. Advents un Ziemassvetki ir ka pirmais etaps ceļā uz Lieldienām, kas ir kristīgas dzīves virsotne un kulminācija. Ziemassvētki bez Lieldienu vēsts nav saprotami. Tāpat kā atsacīša un gavēnis bez Lieldienu pieredzes cilvekā ir tikai nevajadzīga sevis mocīšana un maldīgs priekšstats par kristietību kā baušļu un aizliegumu komplektu. Lai kluss un priecīgs šis Adventa laiks katram no mums, gaidot Jēzus nākšanu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 16.05.2024.

Kad pavārei piesolīja roku un sirdi, viņai galvā uzreiz ienāca pāris recepšu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko