Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Smilšu skulptūru konkursā latviešiem pirmās vietas

No Šveices Starptautiskā Roršahas smilšu skulptūru konkursa ar uzvarām atgriezušies Latvijas tēlnieki Kārlis Īle un Agnese Rudzīte. Mākslinieki pirmo vietu ieguvuši komandu sacensībās un Kārlis Īle galveno balvu izcīnījis arī individuālajās sacensībās zibensturnīrā.

Roršahas Starptautiskais smilšu festivāls ir viens no senākajiem un ievērojamākajiem smilšu skulptūru konkursiem Eiropā, kas ik gadu nelielam un rūpīgi izvēlētam mākslinieku lokam piedāvā plašas iespējas radošajām izpausmēm. Šī gada tēma bija "Iekšējais dzīvnieks".

Roršahas festivāla rīkotāji kā vienmēr bija parūpējušies gan par perfektu festivāla organizāciju, gan arī izcilas kvalitātes smiltīm un darba vidi, kas Latvijas māksliniekiem ļāva uzdrīkstēties realizēt savā ziņā pārdrošu ideju - radīt darbu, kas veidots, pārkāpjot tradicionālos smilšu skulptūru būvēšanas principus.

Kārlis un Agnese stāsta, ka būvējot smilšu skulptūras, jāievēro piramīdas pamatforma, jo smiltis ir ļoti trausls un irdens materiāls, kas var sabrukt. Latvijas mākslinieku tandēms šoreiz atļāvās eksperimentēt un, izmantojot rūpīgi pārdomātu arhitektonisko konstrukciju, radīja nepilnus 4 metrus vertikālu ažūru skulptūru, kas vizuāli ir ļoti trausla un drīzāk varētu būt veidota citā, cietākā materiālā. Mākslinieki stāsta, ka viņi gan esot nedaudz riskējuši, tomēr patiesībā vairākas šķietami sīkas skulptūras detaļas un arkas ir bijušas rūpīgi pārdomātas balsta sistēmas.

Abu Latvijas tēlnieku radītā skulptūra "Karaliene Varde" vienbalsīgi tika atzīta par šī gada Roršahas mākslinieciski augstvērtīgāko darbu un Roršahas festivāla direktors Urss Kēlers apbalvošanas ceremonijā uzvēra, ka šī kompozīcija ir sava veida tehnisko robežu šķērsošana, kas atklāj jaunas iespējas smilšu tēlniecībā.

Kārlis gan uzsver, ka lai arī skulptūra bija tehniski sarežģīta, daudz svarīgāk bija panākt, lai tā būtu izjusta un ar savu īpašo noskaņu. Viņš jau ilgāku laiku vēlējies radīt figurālu portretu, kas ir bez atraktīva stāsta un dekoratīviem elementiem, bet ar ikkatru izsmalcinātu formu un liekumu ļauj apjaust šī tēla niansēto iekšējo pasauli. "Karaliene Varde" ir izdevusies ļoti askētiska un vienlaikus majestātiska.

Kārlim un Agnesei Roršaha ir šogad jau trešā kopīgi izcīnītā uzvara. Janvārī mākslinieku tandēms atveda zelta medaļu no Habarovskas Starptausikā ledus skulptūru festivāla, bet pirms mēneša pārliecinoši plūca laurus Sanktpēterburgas Starptautiskajā smilšu skulptūru festivālā ar kompozīciju "Pasaules ziedlapas", kura veidota no trīs atšķirīgiem sieviešu tēliem - ikoniskās Dievmātes, Nefretites un kubiskās Pikaso meitenes, kuras kā ziedlapas apskauj Zemeslodi. Gan festivāla žūrija, gan Krievijas prese atzinīgi novērtēja abu mākslinieku radošo potenciālu un māksliniecisko meistarību.

Savukārt Kārlis šogad kopā ieguvis pirmo vietu 7 prestižos starptautiskos konkursos, tai skaitā, prestižajā Harbinas pasaules ledus skulptūru čempionātā, Permas mūsdienu metālmākslas simpozijā un Jelgavas smilšu skulptūru festivālā.

Nupat gūtā uzvara Šveicē iezīmē vēl kādu iespēju abu mākslinieku radošajā darbībā - Roršahas Starptautiskā smilšu skulptūru festivāla laureāti iegūst tiesības nākamajā gadā piedalīties Pasaules Smilšu skulptūru čempionātā ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko