Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Šovakar - PeR iznāciens Eiropas kiča karnevālā

Grupa PeR šovakar Zviedrijas pilsētā Malmē cīnīsies par iekļūšanu Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā. Latvijas dalībnieki ar dziesmu Here We Go uzstāsies ar pirmo kārtas numuru, šajā pusfinālā kopumā skanēs 17 dziesmu.

Ieskatu priekšnesumos var gūt šeit:

Desmit, kuras iegūs vislielāko Eiropas skatītāju un žūrijas atbalstu, kvalificēsies finālam. Tajā sestdien, 18. maijā, sacentīsies 26 kompozīcijas. Latvijas skatītāji varēs piedalīties balsošanā šodien un sestdien. Konkursa uzvarētāju noteiks balsojums 39 valstīs. Šovakar LTV1 ēterā plkst. 21.15 būs skatāms Eirovīzijai veltītais raidījums Latvija, turam īkšķus!, savukārt tiešraide no Malmes sāksies plkst. 22.

Pirmais pusfināls notika otrdien, 14. maijā. Ceļazīmi uz finālu tajā ieguva Lietuva, Igaunija, Krievija, Baltkrievija, Ukraina, Moldova, Īrija, Dānija, Beļģija un Nīderlande. Fināla dalībnieku vidū sestdien būs dažas prominences, galvenā no tām ir Lielbritānijas delegāte - 80. gadu zvaigzne Bonija Tailere, kura joprojām ir populāra kontinentālajā Eiropā ar hitiem Lost in France, It's a Heartache, Total Eclipse of the Heart, Holding Out for a Hero un citiem (pērn Apvienoto Karalisti pārstāvēja Elvisa Preslija draugs, estrādes klasiķis Engelberts Hamperdinks, kurš ieņēma priekšpēdējo 25. vietu). Nīderlandes godu Eirovīzijā šogad aizstāv šīs valsts populārākā dziedātāja Anuka (ar pasākumam patīkami netipisko kompozīciju Birds), savukārt Vācijas godu - deju mūzikas šlāgeru izpildītāja Kaskāda.

Latvija konkursā piedalās 14. reizi. 2002. gadā Eirovīzijā Tallinā uzvarēja Marija Naumova; labus rezultātus sasniedza grupa Prāta vētra (3. vieta 2000. gadā Stokholmā), kā arī duets Valters un Kaža (5. vieta 2005. gadā Kijevā). Taču kopš 2009. gada Latvija cieš no "Eirovīzijas lāsta" - ne Intaram Busulim, ne Aishai, ne grupai Musiqq, ne Anmary nav izdevies pārvarēt pusfināla barjeru, turklāt pat pusfināla kārtā Latvijas pārstāvji pēdējos četrus gadus ieņēma vienu no pēdējām vietām.

Prognozes liecina, ka augstu rezultātu šogad varētu sasniegt dāniete Emmelija de Foresta, ukrainiete Zlata Ogņeviča un norvēģiete Margarēta Bergere. Konkursu rīko Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU), dalības un pārraidīšanas licences maksa Latvijai šogad ir 44 000 latu.

58. ikgadējo kiča karnevālu uzņem Zviedrijas pilsēta Malme, tādējādi konkurss ir atgriezies savā "ideoloģiskajā dzimtenē".

Nākamgad apritēs 40 gadu, kopš grupas ABBA uzvaras Eirovīzijā ar dziesmu Waterloo. Fināla skati sestdien, 18. maijā, Malmes arēnā ieskandinās kompozīcija We Write the Story, kuras autori ir ABBA dalībnieki Bjērns Ulveuss un Bennijs Andersons un populārais mūslaiku varonis zviedru dīdžejs Avicii.

Zviedriju uzskata par Eirovīzijas "dzimteni" arī tāpēc, ka ik gadu konkursā skan vairākas dziesmas, kuru autori un producenti dzīvo un strādā šajā Skandināvijas valstī, un Eirovīzija tradicionāli kļūst par viņu sasniegumu gadatirgu. Piemēram, Gruzija šogad izmanto zviedru autora un producenta Tomasa Gustafsona pakalpojumus (duets Sofo Gelovani un Nodiko Tatišvili šovakar izpildīs viņa dziesmu Waterfall) - Tomass Gustafsons ir pērnā gada uzvarētājas Lorēnas hita Euphoria līdzautors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko