Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vīrieši daudz mazāk rūpējas par savu dzimumveselību

Juglas medicīnas centra un SKDS veiktā aptauja Latvijā liecina, ka tikai 9% no visiem vīriešiem pēdējā gada laikā ir apmeklējuši urologu. Tai pašā laikā pie ginekologa pēdējā gada laikā ir bijušas 62% sieviešu.

Urologs Māris Jakubovskis to skaidro ar veselības aprūpes sistēmā izveidoto līkumu vīriešiem. Proti, lai vīrietis nokļūtu pie urologa, viņam vispirms jāapmeklē ģimenes ārsts, lai saņemtu nosūtījumu. Sievietēm ginekologs ir tiešās pieejamības speciālists un to var apmeklēt bez ģimenes ārsta nosūtījuma.

"Vīrietis jau no senseniem laikiem tiek audzināts kā kareivis. Viņam iegalvo un viņš apzinās: neraudāt, nesūdzēties, neslimot! Vispirms iet pie ģimenes ārsta un stāstīt savu rūpi, lai pēc tam nokļūtu pie speciālista, ir pretēji vīrieša dabai. Tāpēc lielākā daļa vīriešu atstāj novārtā ārsta apmeklējumu, lai par sevi parūpētos," stāsta dakteris Māris Jakubovskis.

Juglas medicīnas centra veiktā aptauja liecina, ka vismazāk urologu pēdējā gada laikā apmeklējuši jauni vīrieši vecumā līdz 24 gadiem - 4%. Biežāk pie urologa pēdējā gada laikā devušies vīriešiem vecumā no 45 līdz 74 gadiem - 13%. Vairāk par sevi rūpējas vīrieši ar augstāko izglītību - 11% vīriešu ar augstāko izglītību pēdējā gada laikā apmeklējuši urologu. Biežāk urologu pēdējā gada laikā apmeklējuši Rīgas iedzīvotāji (13%), Zemgalē dzīvojošie vīrieši (12%), Kurzemes vīrieši (11%).

Savukārt ginekologu pēdējā gada laikā apmeklējušas sievietes vecumā no 35 līdz 44 gadiem - 72%, neatpaliek arī jaunākas sievietes vecumā no 25 līdz 34 gadiem - 70% un vecākas sievietes vecumā no 45 līdz 54 gadiem - 69%. Aptauja liecina - jo izglītotāka ir sieviete, jo tā vairāk par rūpējas par savu veselību. Vairāk par savu veselību ir rūpējušās sievietes no Vidzemes, kur ginekologu pēdējā gada laikā apmeklējušas 76% sieviešu. Arī Kurzemē sievietes biežāk apmeklē ginekologu - 65%. No Rīgā dzīvojošajām sievietēm pēdējā gada laikā pie ginekologa bijušas 63% sieviešu.

Aptauju Juglas medicīnas centra uzdevumā veica tirgus un pētījumu centrs "SKDS", aptaujājot 1005 respondentus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko