Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iespaidīga matemātika: Japāniete aprēķina π vērtību ar 31 triljonu ciparu aiz komata

Uzstādīts jauns pasaules rekords, aprēķinot vērtību konstantei, ko matemātikā apzīmē ar grieķu alfabēta burtu π jeb pī. Ērtības labad aprēķinos pieņemts, ka konstantes vērtība ir 3,14 jeb nedaudz precīzāk - 3,14159 -, un šī konstante izsaka riņķa līnijas garuma attiecību pret riņķa diametru. Tomēr ciparu virkne aiz komata ir faktiski bezgalīga, un Google darbiniecei - japānietei Emmai Harukai Ivao - izdevies π vērtību aprēķināt līdz precizitātei 31 triljons ciparu aiz komata, tādējādi uzstādot jaunu rekordu, vēsta BBC.

Līdzšinējais rekords bija 22 triljoni ciparu, bet Ivao izdevies ciparu virkni turpināt, izmantojot viņas darba vietas Google mākoņpakalpojumu iespējas. 

BBC norāda, ka turpināt līdz šim zināmo ciparu virknējumu nav vienkāršs uzdevums, jo tai nav raksturīgs cikliskums, proti, ciparu virkne neatkārtojas pēc kāda zināma posma.

Konstantes π vērtību izmanto dažādās nozarēs - inženierzinātnēs, fizikā, tostarp astrofizikā, arī superdatoru veiktos aprēķinos, tādējādi, jo precīzāka π vērtība, proti, jo vairāk ciparu aiz komata, jo precīzākus aprēķinus būs iespējams veikt. BBC raksta, ka π aprēķins ar pēc iespējas lielāku ciparu virkni aiz komata matemātikas entuziastu aprindās ir visnotaļ populāra nodarbe, tostarp kā izklaide vai izaicinājums pašam sev, un Ivao atzinusi, ka jau kopš bērnības šī problēma - konstantes π nebeidzamā ciparu virkne aiz komata - viņu fascinējusi.

Lai tiktu pie π vērtības 31 triljona cipara garumā, bija nepieciešami iespaidīgi resursi - 170 terabaiti datu. Aprēķina veikšana, vienlaikus mākonī strādājot 25 virtuālajiem datoriem, ilga 121 dienu.

Ivao par sasniegumu esot pārsteigta, bet atzinusi, ka nedomā apstāties un tieksies pēc aizvien precīzākas π vērtības. "Konstantes π ciparu virknei nav gala," BBC uzsvēra rekorda autore. Lai labāk apjaustu aprēķina vērienu, BBC aplēsa, ka 31,4 triljonus ciparu garā skaitļa izrunāšanai balsī būtu nepieciešami vismaz 332 gadi.

Top komentāri

Redziet!
R
Kādam mirstīgam ir radusies kaut kāda APJAUSMA no Radīšanas plāna, bet vai tas inspirējis arī SAPRĀTU un APZIŅU, paliek nezināms.
M
M
Sauksim to par kuriozu, vai par darba devēja datora izmantošanu mazlietderīgos nolūkos.
hmmm
h
Asaras saskrien acīs, apzinoties, ka ir uz šīs pasaules cilvēki, kuri domā par 31triljono ciparu aiz komata, izgudro zāles pret vēzi, izsecina ko darīja dinozauri un kas īsti notiek melnajos caurumos. Es neesmu tik gudrs kā jūs, bet turu īkšķi par jums un sūtu ellē ratā meļus, kuri propogandē, ka cilvēka prāts nevar būt spožs kā spilgtākā zvaigzne!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko