Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā padarīt sevi laimīgāku?

Ja vēlaties sevi padarīt laimīgu, tad noteikti jāsāk ar to, ka jāzina, ko vēlaties. Un nepietiks ar gribasspēku vien, ir jāpārliecinās, ka piemīt pozitīvs domāšanas veids, jārīkojas, lai dzīvotu laimīgāku dzīvi, un cītīgi jārūpējas par sevi pat tad, ja bijusi ir grūta nedēļa. Taču vissvarīgākais ir tas, ka apzināties, ka laime ir sasniedzama, ja esat gatavi tās labā strādāt, atklāj Losandželosas dzīves koučs un pāru konsultante Mišela Šahnazjana, kuras izglītība, darbs un dzīves pieredze ir padarījusi viņu par vienu no labākajiem dzīves koučiem pasaulē.

ESAT TAS, KAS JŪS ESAT

Jāmaina savs skatījums

Esat tas, kas vēlaties būt. Ja patiesi vēlaties padarīt sevi laimīgu, vislabākais, ko iespējams darīt, ir būt tādam, kāds esat. Tas nozīmē, ka nav jābūt tādai personai, par kuru gribētos izlikties, piemēram, skatoties uz draugu, vecākiem, kolēģiem, vai būt tādiem, kādus jūs vēlas redzēt citi. Cilvēks, kurš vienmēr izliekas, tēlo savas sajūtas, emocijas, citu priekšā pat maina savu raksturu, nekad nevarēs no sirds izbaudīt dzīvi un būt patiesi laimīgs.

Cilvēks, iespējams, pat neapzinās, ka nav patiess pats pret sevi līdz brīdim, kad apstājas un pats uz sevi nepaskatās, nepaanalizē sevi un savas darbības. Nākamreiz, kad dosieties laukā, pajautājiet sev – vai patiesi esat tas un tāds, kāds vēlaties būt? Cilvēkam nav jādzīvo un jākomunicē tā, lai attaisnotu citu cilvēku cerības, viņam ir jāattaisno savējās un jājūtas labi pašam savā ādā.

Protams, ir reizes, kad ir jārīkojas noteiktā veidā, lai pielāgotos sociāli pieņemamai uzvedībai; Piemēram, nevajadzētu skolā vai darbā lēkāt pa galdiem tikai tāpēc, lai būtu patiess, jo uzskatāt, ka tā ir jūsu iekšējā būtība. Tomēr kopumā vajadzētu izmantot pēc iespējas vairāk iespēju būt sev pašam.

Jādomā pozitīvi

Lai gan nereti šķiet, ka nav iespējams domāt pozitīvi, būt pozitīvam ir kaut kas tāds, ko katrs pats var sākt aktīvi piekopt neatkarīgi no apkārtējiem apstākļiem. Ja cilvēks vēlas domāt pozitīvi, viss, kas jādara, ir jāsāk koncentrēties uz lietām, par kurām esat pateicīgi un sajūsmināti, un ir jāiemācās nekavēties pie negatīvajām lietām. Ja cilvēks koncentrēsies uz sarunām un domām par labajām lietām savā dzīvē, visticamāk, arī sajūtas kopumā veidosies optimistiskākas un pozitīvākas.

Mūsdienās plaši izplatīti ir dažādi negatīvismi interneta komentāros, tāpēc ir ieteikums arī tas – ja pieķerat sevi pie kāda negatīva komentāra (un ne tikai virtuālajā vidē), mēģiniet tam pretoties ar diviem vai trim pozitīviem komentāriem.

Un, protams, zināms arī tas, ka smaids ne tikai liks apkārtējiem cilvēkiem justies laimīgākiem, bet arī katram pašam. Pārliecināt sevi ik pa laikam un dabiski pasmaidīt ir pietiekami grūts uzdevums, taču, tiklīdz tas izdarīts, rezultāti neliks vilties.

Tieši tāpat arī ar sūdzēšanos, tā teikt, čīkstēšanu, kas šad un tad šķietami var palīdzēt jums justies labāk, taču patiesībā tā pati par sevi nozīmē dzīves pozitīvo aspektu neievērošanu un lielākas uzmanības pievēršanu negatīvajiem aspektiem. Ja pie tā pierod, ir redzams, kā cilvēku pārņem pesimistiskais noskaņojums.

Jādzīvo tagadnē

Viens no veidiem, kā padarīt sevi laimīgāku, ir koncentrēties uz pasauli, kas atrodas tieši acu priekšā, nevis pastāvīgi uztraukties par pagātni vai nākotni. Lai gan ne vienmēr ir viegli aizmirst pagātnes kļūdas vai pārstāt uztraukties par nākotni, jo vairāk cilvēks pierod koncentrēties uz pašreizējo brīdi, jo lielāka iespēja padarīt sevi laimīgāku. Tagadne ir vienīgā reize, kad cilvēkam ir kāds spēks rīkoties.

Ja ir grūtības dzīvot tagadnē, ieteicams izmēģināt jogu vai meditāciju. Šīs ikdienas aktivitātes var palīdzēt koncentrēties.

Jābūt pateicīgiem par to, kas ir

Vēl viens veids, kā padarīt sevi laimīgāku, ir padarīt pateicību par prioritāti. Apsēdieties ar papīra lapu un pierakstiet visas lietas, par kurām esat pateicīgi; pasakiet sev, ka nepārtrauksiet rakstīt, kamēr nebūsiet aizpildījis lapu. Veltiet laiku, lai skaļi izlasītu šos pierakstus un esiet patiesi pateicīgi par visu savas dzīves prieku un laimi; ir iespējams būt pateicīgiem par kaut ko tik svarīgu kā, piemēram, veselība, kā arī par kaut ko vienkāršāku, piemēram, gardo kafiju iecienītākajā kafejnīcā.

Izveidojiet ieradumu izkopt pateicību. Ja ar jums notiek kaut kas labs, pierakstiet, cik pateicīgi esat par to; ja jūs meklējat lietas, par kurām jums vajadzētu būt pateicīgiem, jūs atklāsiet, ka jums ir daudz vairāk, par ko priecāties, nekā jūs domājāt iepriekš.

Veltiet laiku, lai pateiktos cilvēkiem par to, ko viņi ir izdarījuši jūsu labā, neatkarīgi no tā, vai viņi ir paveikuši kaut ko lielu vai mazu. Tas parāda, ka jūs pievēršat uzmanību.

Jāspēj paraudzīties no malas

Vēl viens veids, kā padarīt sevi laimīgāku, ir iegūt kādu perspektīvu. Atkāpieties un paskatieties uz savu situāciju no malas; Protams, jūsu attiecībās var būt nelīdzenumi vai arī jūs pēdējā laikā esat veltījis pārāk daudz stundu darbā, bet kopumā jums ir jumts virs galvas, mīlestība un prieks jūsu dzīvēs un daudzas citas lietas, par ko varat būt pateicīgi. Ir viegli ļauties sarūgtinājumam, ja tikai viena vai divas lietas jūsu dzīvē noiet greizi, taču, ja vēlaties izveidot ieradumu būt laimīgam, jums ir jāvingrinās skatīties uz un saredzēt kopainu.

Šī var būt pēdējā lieta, ko vēlaties dzirdēt, kad jūtaties patiesi slikti, taču ir svarīgi padomāt par to, kā no malas jūsu dzīve var izskatīties diezgan rožaina, pat ja jūs tā nejūtaties.

Pat tas, ka jums ir piekļuve internetam un varat lasīt šo rakstu, liecina, ka jūsu situācija nav tik briesmīga, kā jūs varbūt iedomājāties.

Jāapzinās, ka savtīgums mēdz palīdzēt

Viens no iemesliem, kādēļ jums var šķist, ka nevarat padarīt sevi laimīgu, ir tas, ka jūs vienmēr nostādāt citus cilvēkus svarīgākās pozīcijās par sevi. Tas, protams, nenozīmē, ka jums vajadzētu visus pārējos izmest mēslainē un pievērst uzmanību tikai sev, taču tas nozīmē, ka jums vajadzētu pavadīt vairāk laika, domājot par saviem mērķiem, vēlmēm un vajadzībām. Ja jūs regulāri savus draugus, citus nozīmīgus cilvēkus un ģimenes locekļus nostādāt augstāk par sevi, jums vajadzētu atrast veidu, kā panākt kompromisu un padarīt sevi laimīgāku, neatstājot sevi novārtā.

Ja jūtat, ka atrodaties attiecībās, kurās upurējat visu otra cilvēka labā, tad izrunājieties par to. Jūs nevarat to turpināt mūžīgi, ja vēlaties būt laimīgs.

Iemācieties runāt par sevi. Ja sāksiet ar mazumiņu, apgalvojot, ko vēlaties, drīz varēsiet pieņemt lielākus lēmumus.

Jāveido jauko un motivējošo cilvēku loks

Vēl viens no veidiem, kā mainīt savu skatījumu uz pozitīvāku, ir pavadīt vairāk laika ar cilvēkiem, kuri liek jums justies kā lieliskam cilvēkam, kurš spēj paveikt lielas lietas. Ja visu savu laiku pavadāt kopā ar cilvēkiem, kuri jūs nomāc vai liek justies nedrošam un jums šķiet, ka neko nevarat izdarīt pats, maz ticams, ka drīzumā jūs kļūsiet par pozitīvisma un laimes iemiesojumu.

Paskatieties sev apkārt un saprotiet, kuri cilvēki patiešām liek jums justies labi, bet kuri liek jums justies briesmīgi. Ja atklājat, ka lielāko daļu sava laika pavadāt kopā ar cilvēkiem, kuri liek jums justies slikti, ir pienācis laiks pārtraukt šīs saites.

Ir gandrīz neiespējami būt laimīgam, ja visi apkārtējie liek jums justies nevērtīgam. Lai gan var būt sāpīgi pārtraukt attiecības ar cilvēkiem, kuri jau kādu laiku ir bijuši jūsu dzīvē, jums ir jārūpējas par sevi.

 

RĪKOJIETIES

Jārisina savas problēmas

Viens no veidiem, kā padarīt sevi laimīgu, ir beigt paslaucīt zem paklāja visas lietas, kas jūs satrauc. Lai gan ir svarīgi sajust, ka varat būt laimīgs tikai ar gribasspēku vien, dažreiz jūs to nevarēsiet sasniegt, kamēr nenovērsīsiet savas dzīves faktorus, kas padara jūs mazāk laimīgu. Rīcība, lai padarītu savu dzīvi labāku, ir apbrīnas vērta un prasa smagu darbu.

Ja zināt, ka jums ir attiecības, kas nedarbojas, pārtrauciet tās pēc iespējas ātrāk, nevis gaidiet, kamēr lietas atrisināsies.

Ja esat ļoti nelaimīgs, jo ienīstat savu darbu, atrodiet iekšējo motivāciju, lai atrastu labāku.

Ja esat nedrošs vai jums trūkst pārliecības par kādu lietu sevī, veiciet pasākumus, lai iemīlētu sevi, ja nepieciešams, apmeklējot terapiju, veicot nelielus uzlabojumus vai izveidojot laimes sajūtas ieviešanas plānu.

Jāpārvalda stress un jādara tas, kas patīk

Lai padarītu sevi laimīgu, jums ir jāspēj tikt galā ar stresa situācijām, ko dzīve jums rada. Centieties savā dzīvē stāties pretī stresa situācijām, nevis pēc iespējas ilgāk izvairīties no tām. Daži veidi, kā pārvaldīt stresu:

  • Ir kāds, ar ko par to runāt. Neatkarīgi no tā, vai tas ir jūsu draugs, ģimenes loceklis vai terapeits, jums nav nepieciešams obligāti tikt galā ar stresu vienam.
  • Atrodiet veidus, kā atvieglot savu dzīvi. Ja esat pastāvīgi stresā, jo katru rītu iekļūstat satiksmes sastrēgumā, kad jums jāsteidzas uz darbu, katru dienu izejiet no mājas tikai 15 minūtes agrāk.
  • Pārbaudiet, vai jūsu ikdienas pienākumos neietilpst pārāk daudz. Ja jūtat, ka uzņematies piecus pienākumus par daudz, uzziniet, ko varat izskaust no savas dzīves, lai padarītu to vieglāk pārvaldāmu.
  • Atrodiet sev arī mirkli mierīgas rutīnas. Tas var nozīmēt aizraujoša romāna lasīšanu, garu pastaigu vai kumelīšu tējas dzeršanu. Atrodiet savu rutīnu un pieturieties pie tās.

Viens no labākajiem veidiem, kā padarīt sevi laimīgāku, ir atlicināt kādu laiku tam, kas jums patīk, neatkarīgi no tā, vai tā ir ēdiena gatavošana, romāna rakstīšana/lasīšana vai laika pavadīšana dabā. Pat 30 minūšu dienā pavadīšanai, darot savu iecienītāko lietu pasaulē, var būt milzīga ietekme uz jūsu laimi pārējā dienas laikā; apskatiet savu grafiku un saprotiet, ko varat darīt, lai rastu laiku lietām, kas jums patīk.

Ir jāiziet no mājas

Vēl viena vienkārša, bet svarīga lieta, kas jums jādara, lai padarītu sevi laimīgāku, ir biežāka izkļūšana no mājas. Atrodoties saulē, pastaigājoties pa apkārtni un elpojot svaigu gaisu, jūs varat justies daudz laimīgāki nekā tad, ja atrodaties savā mājā (it kā ērtajā, komfortablajā vidē) un pavadāt laiku pie datora, līdz sāp rokas. Ja strādājat no mājām vai vienkārši pavadāt tur daudz laika, noteikti izejiet ārā vismaz 2–3 reizes dienā, lai jūs justos laimīgāki. Jūs jutīsieties laimīgāks, jo satiksiet citus cilvēkus, turklāt ir pierādīts, ka tas ir sava veida maģiskais loks – jūs padarāt laimīgākus citus, bet viņi jūs.

Jādzīvo sakoptā vidē

Lai gan tas, iespējams, var šķist muļķīgs ieteikums, tomēr tam, lai veltītu laiku, lai padarītu savu personīgo telpu pēc iespējas tīrāku un sakārtotāku, patiesībā var būt milzīga ietekme uz jūsu laimes līmeni. Ja veltīsiet laiku, lai likvidētu nekārtību, iznestu atkritumus vai izmestu nevērtīgus priekšmetus un ziedotu lietas, kas ir labā stāvoklī, bet kuras nekad neizmantojat, bet arī izmest neesat uzdrīkstējies, jūs jutīsities laimīgāks, jo vairāk spēsiet elpot savā telpā.

Pat ja veltīsit tikai 10 minūtes dienā, lai lēnām sakārtotu lietas ap sevi, jūs varēsiet sajust lielu atšķirību.

Ja dzīvojat telpā, kas ir nekārtīga, nesakārtota un pat netīra, jūs, visticamāk, jutīsities diezgan smacējoši, apmaldījies un nelaimīgs. Ja savā dzīves telpā atjaunosiet kārtības sajūtu, jūs jutīsiet, ka arī jūsu dzīvē ir vairāk kārtības.

 

RŪPĒJIETIES PAR SEVI

Pietiekams miegs

Ja vēlaties padarīt sevi laimīgu, jums ir jāpārliecinās, ka jūsu pamatvajadzības ir apmierinātas. Viena no šīm vajadzībām ir labi atpūsties; ja vēlaties būt laimīgs, jums ir jāpieliek pūles, lai gulētu 7-9 stundas vai tik, cik daudz miega patiešām ir nepieciešams jūsu ķermenim. Jums arī jāiet gulēt un jāceļas aptuveni vienā un tajā pašā laikā katru dienu, lai jums būtu vieglāk katru nakti aizmigt un katru rītu pamosties.

Izveidojiet relaksējošu gulētiešanas rutīnu, kas atvieglos iemigšanu. Izslēdziet visas elektroniskās iekārtas vismaz stundu pirms gulētiešanas.

Neupurējiet miegu prieka pēc. Jums būs grūti būt laimīgam, ja jutīsities izsmelts vai pat vienkārši esat gatavs izklaidēties stundu vai divas.

Atpūta un relaksēšanās

Katru dienu atrodiet vismaz 30 minūtes atpūtai neatkarīgi no tā, cik aizņemta esat. Jūs nevarat pavadīt katru savas dienas sekundi, darot kaut ko produktīvu, pretējā gadījumā jūs kādā brīdī eksplodēsiet. Tas var nozīmēt žurnāla vai grāmatas lasīšanu, iecienītākā TV šova skatīšanos vai sarunu ar savu labāko draugu u.tml. Ikvienam ir atšķirīgs veids, kā atpūsties. Ja atpūšaties, pastaigājoties vai rakstot dzeju, dariet to!

Veselīga ēšana un aktivitātes

Vēl viena lieta, ko varat darīt, lai rūpētos par sevi un padarītu sevi laimīgāku, ir nodrošināt trīs veselīgas un sabalansētas maltītes dienā. Tas palīdzēs jūsu prātam būt “asākam”, sniegs jums enerģiju un neļaus jums justies izsīkušam un gausam. Neatkarīgi no tā, cik aizņemts jūs esat, jums vajadzētu pievērst uzmanību tam, ko ēdat, zinot, ka tas patiešām pozitīvi ietekmēs jūsu laimes sajūtu un ikdienu.

Atvēlot laiku fiziskām aktivitātēm vismaz 30 minūtes dienā, var aktivizēties endorfīni, un jūs varat justies laimīgāki un veselīgāki. Neatkarīgi no tā, vai dodaties pastaigā vai braucat ar velosipēdu, ir svarīgi veltīt laiku vingrošanai, lai jūsu prāts un ķermenis justos veselīgāks, un jūs justos laimīgāki.

Sevis lutināšanas diena

Ja vēlaties iepriecināt sevi, varat veltīt kādu laiku sevis palutināšanai mājās. Paņemiet brīvu dienu darbā vai skolā (vai vienkārši ieplānojiet kalendāro brīvdienu šim procesam) un veltiet laiku atpūtai, piemēram, ieejot vannā, uzliekot matu vai sejas masku vai vienkārši atlaisties sveču gaismā un klausieties mūziku. Esiet dāsns pret sevi un ieklausieties sevī, lai saprastu, kad ir pienācis laiks atslābināties un mazliet palutināt sevi.

Atcerieties, ka esat pelnījis, lai par jums parūpētos – vai tā būtu masāža, ko veic kāds cits, vai vienkārša sevis palutināšana ar nekā nedarīšanu, neatkarīgi no tā, cik aizņemts esat. Atvēlot laiku, lai veltītu ķermenim nepieciešamo uzmanību, jūs kļūsiet laimīgāks, pirms pat pats to pamanīsiet.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko