Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tele2 rīko ekspertu diskusiju Kurš kuru kontrolē. Cilvēks tehnoloģijas vai tehnoloģijas cilvēku?

Viedtelefonam mēs pieskaramies daudz biežāk nekā savam dzīvesbiedram, bērnam vai kādam citam tuvam cilvēkam – 2016. gadā Amerikā veiktais pētījums liecināja, ka cilvēki viedtālrunim pieskaras, klikšķina un skrollē vidēji 2600 reizes dienā. Eksperti atzīst, ka šis skaits šobrīd varētu būt būtiski pieaudzis un to netieši apstiprina arī Tele2 veiktais Latvijas iedzīvotāju pētījums 2019. gadā un atkārtoti 2022. gadā.

Atklāts, ka pēdējo trīs gadu laikā būtiski pieaudzis mobilo tālruņu lietošanas laiks ikdienā un katrs piektais iedzīvotājs (20%) viedtelefonu lieto jau 5 – 7 stundas dienā. Tāpat vairāk nekā puse jeb 54% savus viedtālruņa lietošanas paradumus raksturo, kā “lietoju daudz” vai jau “pārāk daudz”. 

Multipakalpojumu uzņēmums “Tele2” aicina uz diskusiju “Kurš kuru kontrolē. Cilvēks tehnoloģijas vai tehnoloģijas cilvēku?”, kurā prezentēs pētījumu “Latvijas iedzīvotāju viedtālruņu lietošanas paradumi: 2019. un 2022. gads”, kā arī dažādu jomu eksperti diskutēs par viedtālruņu lietošanas paradumiem Latvijā un to, kā tehnoloģijas ietekmē cilvēku savstarpējās attiecības, vienlaikus arī meklējot atbildi uz jautājumu, kurš kuru kontrolē – cilvēks tehnoloģijas vai tehnoloģijas cilvēku. Diskusijas tiešraidi aicinām skatīties trešdien, 25. janvārī plkst. 10.00 “Tele2” “Facebook” lapā.

Diskusijā sarunāsies Latvijas Universitātes profesore, digitālo paradumu pētniece Zanda Rubene, RSU asociētais profesors, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, psihoterapijas speciāliste Dace Caica, “Tele2” zīmola vadītāja Ilze Žukova un gaviļmeistars Renārs Zeltiņš. Diskusijas vadīs Kristīne Virsnīte.

Diskusijā tiks sniegtas atbildes uz tādiem aktuāliem jautājumiem kā, piemēram, vai Latvijā iedzīvotājiem ir raksturīgs FOMO (fear of missing out) vai JOMO (joy of missing out) efekts, kā pēdējo trīs gadu laikā ir mainījies Latvijas iedzīvotāju viedtelefonu patēriņš un kā viedtelefona lietošana ietekmē mūsu attiecības darbā, ģimenē un sabiedrībā kopumā, kā arī vai tehnoloģijas apdraud cilvēkus un sabiedrības nākotni. Tāpat eksperti diskutēs, ko cilvēki vēlas mainīt savos viedtelefona lietošanas paradumos un kā to vislabāk paveikt, vai eksistē viedtelefonu atkarība un, ja jā, kā to risināt. Eksperti arī apskatīs praktiskus ieteikumus, kurus ikviens var izmantot savā ikdienā, stāstot par digitālo minimālismu un iepazīstinot ar viedtelfonu lietošanas etiķeti.

“Tele2” kopā ar LU profesori Zandu Rubeni un etiķetes eksperti Kristīnu Sprūdžu ir izstrādājis viedtelefona lietošanas etiķeti. Tajā iekļauti ieteikumi uzvedības normām, lietojot viedtelefonu mājās, darbā un publiskā vidē. Ar viedtelefonu lietošanas etiķeti var iepazīties “Tele2” mājaslapā. “Tele2” arī turpmāk savām viedierīču TV, vides un interneta reklāmām pievienos brīdinājuma tekstu “Lieto internetu atbildīgi”, mudinot iedzīvotājus aizdomāties un palīdzēt lietot internetu ikdienā jēgpilni. “Tele2” ir pirmais mobilo sakaru operators Eiropā, kas savās reklāmās vērš uzmanību uz atbildīgu, jēgpilnu interneta lietošanu.

Latvijas iedzīvotāju aptauja veikta sadarbībā ar “Berg Research” 2022. gada decembrī, aptaujājot 1006 respondentus. Dati salīdzināti ar 2019. gada februāra pētījumu, aptaujājot 1033 respondentus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko