Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

BlackBerry Bold 9000

Pie mūzikas un fotokameru mobilajiem telefoniem jau esam pieraduši. Tagad sākam pierast arī pie tāda apzīmējuma kā «e-pasta» telefoni. Lai arī elektronisko vēstuļu saņemšanu un sūtīšanu atbalsta gandrīz visi jaunākās paaudzes viedtālruņi, vienas kompānijas ražotās sakaru ierīces ar e-pastu tiek saistītas vairāk par citām.

Šī firma ir kanādiešu Research in Motion (_RIM_), kas jau pirms pāris gadiem iekaroja Ziemeļamerikas tirgu ar kalkulatorveidīgiem telefoniem _BlackBerry._ Kaut arī tie piedāvā krietni vairāk iespēju par vēstuļu sūtīšanu, ASV «kazenes» joprojām tiek saistītas ar vēstulēm un lietotājiem, kuri lielāko dienas daļu pavada ārpus biroja, bet kuriem nepieciešama saikne ar darbavietu – tirdzniecības pārstāvjiem, konsultantiem un citu kustīgo profesiju pārstāvjiem.

Specifiskās vajadzības arī nodefinējušas tālruņu potenciālo klientu loku. Diez vai to būtiski izmainīs jaunākais kanādiešu produkts, daudzsološais Bold 9000, kas pērnā gada nogalē sasniedza arī Latviju.

Jāpastaipa pirksti

Uz tehnoloģiskajām baudām, kā skārienjūtīgais ekrāns, orientētie vai melomāni, visticamāk, metīs Bold līkumu. Pirmkārt jau tāpēc, ka tas ir liels un salīdzinoši smags – 136 grami. Vēl platāks par Nokia E71 un īsti labi neieguļas sieviešu un pusaudžu plaukstā, lai gan aizmugurējais ādas vāciņš rada patīkamas, siltas izjūtas.

Tiesa, platais korpuss devis iespēju uzstādīt ļoti parocīgu qwerty tastatūru. Lai arī varētu šķist, ka attālums no vienas malas līdz otrai ir par lielu, visus taustiņus var aizsniegt ar vienas rokas pirkstu. Horizontāli rindas vienu no otras atdala šaura metāla stieplīte, bet taustiņiem ir nošķelta mala, kas katru atsevišķi padara labāk sataustāmu un samazina iespēju nospiest divas pogas vienlaikus.

Tastatūras uzlabošanas meklējumos kanādieši patiešām guvuši panākumus, jo ar Bold var rakstīt aši, netērējot laiku kļūdu labošanai. Tā kā šo tālruni var izmantot e-pasta sarakstei, tas ir būtisks pluss. Pateicoties apgaismotajiem simboliem uz pogām, rakstīšana nav apgrūtināta arī tumsā.

Vērtīgā bumba

Lai arī taustiņu uz tālruņa korpusa taustiņu ir pārpārēm, ar to operēt ir pat vienkāršāk nekā ar šajā ziņā apdalītajiem. Tastatūras augšpusē ir četras lielākas pogas un apļveida kursorbumba, ar kurām tad arī notiek vairākums operāciju. Tur ir zvana pieņemšanas, noraidīšanas, izvēlnes izsaukšanas un pēdējās operācijas atcelšanas taustiņi. RIM dizaineri pelnījuši uzslavu par kursorbumbas pievienošanu. Tā kā šim tālrunim nav skārienjūtīgā ekrāna, bet plašajā ekrānā interneta mājas lapas tiek rādītas gandrīz dabīgā izmērā, nonākt līdz vajadzīgajai vietai lapā bez rullējamās, agrīnajām klēpjdatoru datorpelēm līdzīgās kursorbumbas būtu grūti.

Tā lieti noder arī klejošanā pa izvēli un dažādu programmu lietošanā. BlackBerry Bold izvēlne ir parocīga. Uz sākumekrāna ir sešu vairāk lietoto programmu ikonas, bet pie pārējām var tikt, uzspiežot uz izvēlnes taustiņa. Sākumā šķitīs jocīgi, ka skatam paveras vairāk lodziņu nekā ekrānā vietas. Meklēšanu apgrūtina arī tas, ka ikonas dizaina ziņā ir ļoti līdzīgas, pat vienveidīgas. Tas gan tikai sākumā, jo Bold ļauj pašam izvēlēties svarīgākos īsceļus un uzlikt tos uz sākumekrāna. Tāpēc ar laiku meklēšana atkritīs. Ja izmantojat daudzas programmas, nevajag krist izmisumā. Uzbraucot kursoru uz ikonas, parādās neliels lodziņš ar uzrakstu, kā attiecīgo mapi sauc.

Sērfo kā datorā

Viena no BlackBerry Bald stiprajām pusēm ir akumulatora darbības ilgums. Lai arī tālrunim ir košs un kontrastains 480x320 pikseļu VGA ekrāns, kurā videosižetu skatīšanās ir tīrā bauda, ierīce ļoti pārdomāti sadala 1500 miliampērstundu baterijā glabātos resursus. Nepārtrauktā sarunu režīmā Bold lietojams nepilnas astoņas stundas un vidējas intensitātes režīmā akumulators «izdzīvo» vismaz divas dienas.

Kā jau biznesa tālrunim pienākas, Bold ir teicami nostrādāta datu pārraides sistēma. Tas atbalsta gan 3G, gan HSDPA, gan EDGE standartus. «Kazeni» Latvijā izplatošā operatora Bite sakaru tīklā Bold internetā operēja pārsteidzoši ātri. LD dažādos diennakts posmos veiktie mērījumi rādīja, ka vidējais pieslēguma ātrums ir 4,8 Mb sekundē. Tas ļāva atvērt jebkuru interneta lapu dažās sekundēs. Diemžēl Bold pārlūkprogramma neatbalsta Flash tehnoloģiju, tādēļ daudzas lapas nevar aplūkot pilnā versijā.

624 MHz procesors un 128 MB operatīvā atmiņa rūpējas, lai darbības notiktu ātri, bez aizķeršanās. Ar Bold bez kavēšanās var izkļūt cauri svešām pilsētām, jo tam ir BlackBerry Maps un integrēts GPS uztvērējs.

E-pasts ar bildēm

Par fotografēšanu RIM gan nav padomājuši. Divu megapikseļu kamera pat ar pieckārtīga pietuvinājuma iespēju un diožu zibspuldzi izgatavo šodienas standartiem nepieņemami miglainas un mazas bildes.

Arī šajā telefonā RIM nav aizmirsuši piestrādāt pie sava zīmola atpazīstamākās iespējas – e-pasta vēstulēm. Iespēju saņemt un aplūkot pievienotos dokumentus papildinājusi arī vēstulēs ievietoto fotogrāfiju apskatīšana. Tālrunis ļauj lejupielādēt un rediģēt Microsoft Word, Excel un PowerPoint failus.

Tālruņa cena bez līguma ir 499 lati. Slēdzot līgumu uz 24 mēnešiem, tas izmaksās 379 latus, bet uz 36 mēnešiem - 349 latus. BlackBerry pakalpojuma cena lietošanai tikai Latvijā ir 20 lati, savukārt lietošanai arī ārzemēs - 30 lati.

Augstā cena nosaka, ka klientu loks, visticamāk, sastāvēs no uzņēmējiem un augstākā līmeņa vadītājiem. Taču tas nenozīmē, ka citiem vajadzētu izslēgt Bold no potenciālā nākamo telefonu saraksta. Tas ir pietiekami ērts un ātrs, lai kļūtu par uzticamu pavadoni. Ja tomēr gribat «kazeni» ar skārienjūtīgu ekrānu, gaidiet Storm!

BlackBerry Bold 9000

Stiprās puses

Ērta piekļūšana programmām, iespēja uzstādīt īsceļus

Rakstīšanai parocīga tastatūra

Košs ekrāns un ilgdzīvojošs akumulators

Trūkumi

Vāja fotokamera, miglaini attēli

Korpuss daudzām plaukstām ir par platu

Vienveidīgas, grūti atšķiramas izvēlnes ikonas

Vērtējums 10 ballu skalā

Dizains 8

Ērtums 9

Funkcionalitāte 9

Cenas un kvalitātes atbilstība 9

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko