Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas uzņēmums apmācīs Uzbekistānas sabiedriskā un privātā sektora speciālistus IT drošības jomā

Latvijas Informācijas tehnoloģiju klastera šogad organizētā Latvijas IT kompāniju sadarbības vizīte Uzbekistānā ir vainagojusies ar panākumiem, un šodien, 26. maijā, tika parakstīts pirmais sadarbības līgums starp Latvijas IKT kompāniju Corporate Solutions un Uzbekistānas IT kompāniju NAPA Automotive. Sadarbības līgums paredz e-apmācību tehnoloģiju platformas ieviešanu un vietējā tirgus vajadzībām pielāgotas e-apmācību programmatūras risinājumu nodrošināšanu Uzbekistānas sabiedriskā un privātā sektora darbiniekiem.

Pateicoties prezidenta iniciatīvai, Uzbekistāna šobrīd ļoti aktīvi attīsta informācijas tehnoloģiju nozari. Valstī tiek strādāts pie dažādu e-pakalpojumu ieviešanas, kamdēļ ir nepieciešams celt IT zināšanas gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā strādājošajiem darbiniekiem. Savukārt Latvijas IT kompānijas jau ir uzkrājušas ievērojamu pieredzi gan e-pakalpojumu un attālināto apmācību, gan IT drošības jomā.

IKT kompānijas Corporate Solutions valdes priekšsēdētājs Aigars Ceruss: “Apgūt drošu IT lietošanu ir tikpat svarīgi, kā apgūt auto vadīšanas prasmes pirms tiesību iegūšanas. Ceļu zīmju pārzināšana un braukšanas iemaņas ir vitāli svarīgas, lai cilvēks varētu droši vadīt auto un neradītu draudus ne sev, ne citiem satiksmes dalībniekiem. Tikpat svarīgi ir apgūt arī IT drošības prasmes, ja vēlies būt drošs, saņemot e-pastus, sērfojot pa sociālajiem tīkliem vai vienkārši pārlūkojot interneta lapas. Vēl jo svarīgāk tas ir sabiedriskā sektora darbiniekiem, kur viens neuzmanīgi atvērts e-pasts ilgtermiņā var kļūt pat valsts drošības problēmu.”

“Mums ir pieredze gan IT drošības konsultāciju, gan attālināto apmācību jomā. Kā IT drošības konsultanti strādājam jau kopš 2010. gada. Uzbekistānā viens no pirmajiem partnerības uzdevumiem būs pielāgot vietējā tirgus IT drošības vajadzībām e-apmācības programmatūras risinājumus uz CloudStudy platformas bāzes. Tostarp Uzbekistānas speciālisti tiks apmācīti atpazīt darbības, kas var saturēt pikšķerēšanas draudus, apgūs paroļu veidošanas pamatzināšanas, sociālo tīklu drošu lietošanu, personas datu drošību un citu jomu zināšanas. Tādejādi tiks veicināts Latvijas IT pakalpojumu eksports, kā arī ilgtermiņā tas var palīdzēt risināt samilzušo IT speciālistu problēmu, jo, izveidojot ārpakalpojumu centrus Uzbekistānā, būs iespējams piesaistīt vietējos IT speciālistus,” norāda A. Ceruss.

Uzbekistānas IT kompānijas NAPA Automotive vadītājs Umids Abdusatorovs (Umid Abdusattorov): “IT nozare Uzbekistānā šobrīd attīstās ļoti strauji, un jaunās tehnoloģijas ienāk gan privātajā, gan publiskajā sektorā. Tāpēc esam ļoti ieinteresēti sadarbībā ar valstīm un uzņēmumiem, kam jau ir uzkrāta pieredze gan dažādu e-pakalpojumu ieviešanas jomā, gan arī pieredze IT drošības pakalpojumu apmācības jomā. Mums ir daudz jaunu cilvēku, kas ir ieinteresēti un atvērti jaunu zināšanu apgūšanai.”

Latvijas IT klastera izpilddirektore Aiga Irmeja: “Esam gandarīti, ka mūsu, aprīļa beigās, organizētā vizīte Uzbekistānā, kurā piedalījās astoņi Latvijas vadošie IT nozares uzņēmumi, ir rezultējusies ar ātru un konstruktīvu sadarbību starp Latvijas un Uzbekistānas organizācijām. Esam droši, ka Latvijas IT nozares pieredze un zināšanas stiprinās Uzbekistānas IT drošības spējas, un ceram, ka šis noslēgtais memorands ir tikai sākums mūsu valstu turpmākajai sadarbībai tehnoloģiju jomā.”Sadarbības memoranda parakstīšanā piedalījās arī Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Edvīns Balševics, Uzbekistānas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Kadambajs Sultanovs (Kadambay Sultanov), Latvijas Ārlietu ministrijas Ekonomisko attiecību, tirdzniecības un attīstības sadarbības direkcijas vadītājs Juris Štālmeistars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko