Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LMT ievieš 5G nepieciešamo IPv6 standartu

LMT ir noslēdzis testu periodu un kā viens no pirmajiem operatoriem Eiropā savā tīklā komercrežīmā ieviesis jaunāko interneta protokola standartu IPv6. Tas nepieciešams, lai klientiem nodrošinātu pieprasījumu pēc tīkla iekārtu adresēm, uzlabotu pakalpojumu pieejamību un sagatavotos 5G ieviešanai, portālam Diena.lv pavēstīja LMT pārstāve Elīna Bindere.

Interneta protokols tīklā savienotām ierīcēm piešķir katrai unikālu adresi, lai tās varētu savā starpā sazināties. IPv4 standartā vairs nav pieejamas jaunas adreses, tāpēc ir nepieciešams jauns, ietilpīgāks protokols.

Tiesa gan, kā norādījuši eksperti, starp 5G tīklu un IPv6 adresēm nav tiešas saistības. 

IPv6 ir jaunākā interneta adrešu protokola versija, kas kā standarta projekts pieejama jau gandrīz 20 gadu, bet tikai 2017. gada jūlijā tika apstiprināta kā oficiālais jaunais interneta protokola standarts. Pāris mēnešu laikā pēc tam LMT ieviesa IPv6 testa režīmā. IPv6 ieviešana Latvijā ir viens no šī gada 13. martā spēkā stājušies Satiksmes ministrijas Elektronisko sakaru nozares politikas plāna uzdevumiem un nepieciešamība 5G ieviešanai.

“Lai Latvija kļūtu par līderi 5G ieviešanā, IPv6 ātra ieviešana ir obligāts priekšnosacījums. Līdzšinējais – IPv4 standarts ar aptuveni 4,3 miljardiem pieejamo unikālo adrešu jau šobrīd ir izsmēlis savas iespējas, bet līdz ar 5G un lietu interneta strauju attīstību, pieprasījums pēc drošām, unikālām adresēm daudzkāršosies. IPv6 iespējamo adrešu skaits ir miljoniem reižu lielāks nekā IPv4,” skaidro Juris Binde, LMT prezidents.

“Jaunā IPv6 adrešu standarta ieviešana ir apsveicama no vairākiem iemesliem,” norāda Valters Bajārs, Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktors. Jau ilgāku laiku  pastāv minētais IPv4 adrešu deficīts, kas liek operatoriem meklēt tehniskus risinājumus un pielāgoties. Vienlaikus uzlabojas arī  tīklu drošība un stabilitāte, jo operatoriem  ir pieejami brīvi IP adrešu resursi. 5G mobilie tīkli veicinās liela skaita IoT (lietu interneta) ierīču izmantošanu, kas arī radīs milzīgu pieprasījumu nevis klasiski lietotajiem numerācijas resursiem, bet tieši  IP adresēm. Tādēļ arī Satiksmes ministrija saskatīja nepieciešamību veicināt IPv6 izmantošanu elektronisko sakaru nozares plānā.

Latvijā, pēc RIPE statistikas datiem, IPv6 adreses  tiek izmantotas mazāk par procentu. Beļģijā, kas ir vissekmīgāk no ES ieviesusi jauno standartu,  tīklos tiek lietots  ap 30% IPv6 adrešu. LMT ar šo soli varētu būtiski uzlabot situāciju. Jāpiebilst, ka jaunā adrešu standarta ieviešana nav iespējama regulatīvā veidā, bet ir panākama dialogā ar nozari un tehnoloģiju piegādātājiem. Šī iemesla dēļ ļoti pozitīvi novērtējam  LMT veikumu  un ceram, ka tas pamudinās arī citus operatorus plašāk  ieviest jauno standartu.

LMT tīklā IPv4 un IPv6 standarti darbosies paralēli, lai nodrošinātu klientiem iespējami labāko lietošanas pieredzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko