Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Attēlā austriešu advokāts Makss Šrems, kurš jau vērsies ES tiesās pret tehnoloģiju gigantiem

Pret Facebook un Google jau ierosinātas lietas par datu regulas pārkāpšanu

25. maijā visā Eiropas Savienībā (ES), tajā skaitā Latvijā, stājās spēkā Vispārīgā datu aizsardzības regula (GDPR). Tehnoloģiju milži, kuru darbību tad arī datu regula visvairāk centās ietekmēt, Google un Facebook jau ir iesūdzēti Eiropas valstu tiesās par datu aizsardzības pārkāpumiem, ziņo CNN.

Laikraksts Diena jau piektdienas rītā vēstīja, ka datu regula privātpersonām papildu pienākumus neuzliek, taču uzņēmumiem gan ir nepieciešams pārskatīt savu "datu saimniecību".

CNN vēsta, ka vairākās ES valstīs pret Facebook (Austrijā) un tehnoloģiju giganta meitas uzņēmumiem Whatsapp (Vācijā) un Instagram (Beļģijā)kā arī Google (Francijā) jau ir iesniegtas prasības tiesā. 

"Mēs skatāmies uz lielajām kompānijām, kas apzināti pārkāpj likumu, kas ignorē aizliegumus, cerot, ka izspruks sveikā," sacījis austriešu advokāts Makss Šrems, kura nevalstiskā organizācija None of Your Business (Nav tava daļa - no angļu v.) ir iesniegusi sūdzības. Advokāts ar Facebook cīkstās jau gandrīz desmit gadus, viņš stingri iestājās pret uzņēmuma tiesībām pārnest datus no Eiropas Savienības uz ASV. 

Jānorāda, ka uzņēmumiem, ja tiesas tos atzīs par vainīgiem, var nākties šķirties no prāvām naudas summām, proti, soda nauda var sasniegt 4% no visiem globālajiem gada ienākumiem.

Britu datu inspekcijas pārstāvis Džeims Dipls-Džonstons CNN norādījis, ka "nav nekāda pārejas perioda, mēs sekosim līdzi algoritmiem, ko viņi izmanto, lai pārliecinātos, ka tie ir godīgi".

Datu eksperti norāda, ka Facebook pārkāpj klientu tiesības, kas nosaka, ka netiek ievākta informācija, kuras ievākšanai klients nav devis atļauju, tomēr Facebook to turpina darīt, jo daudz lietas iespējams secināt, apkopojot informāciju par klienta darbībām sociālajos medijos un citās vietnēs.  

Savukārt sūdzība par Google saka, ka klienti, kuri lieto Android tālruņus, ir spiesti nodot informāciju uzņēmumam, lai varētu iekārtu vispār izmantot.  

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko