Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

RTU pētnieki rada ierīci putnu atbaidīšanai no zivjaudzētavām

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes Radioelektronikas institūta (RI) pētnieki izstrādājuši sistēmu zivjēdājputnu atbaidīšanai no zivju dīķiem, informē RTU pārstāve Gundega Preisa.

Sistēma ir unikāla, jo apvieno divas principiāli atšķirīgas aizbaidīšanas pieejas, ievērojami paaugstinot tās efektivitāti salīdzinājumā ar citiem tirgū esošajiem risinājumiem, uzsver Preisa.

"Latvijas zivsaimniecībām, kas nodarbojas ar zivju audzēšanu komerciālās akvakultūrās, būtiskus zaudējumus rada zivjēdājputni, kurus dīķiem pievilina viegli gūstamās maltītes. Tirgū pastāv dažādi risinājumi šo putnu atbaidīšanai, piemēram, gāzes lielgabali, biedēkļi, ūdens strūklas, tīkli, pirotehnika, taču lielākajai daļai no tiem piemīt dažādi trūkumi gan darbības efektivitātes, gan apkalpošanas, gan arī nesamērīgi lielu izmaksu dēļ. Tāpēc Latvijas Zivju audzētāju asociācija uzrunāja RI pētniekus un, sadarbojoties industrijai un zinātniekiem, tika izstrādāta inovatīva hibrīdā sistēma, kas novērš esošo risinājumu nepilnības un piedāvā jaunu funkcionalitāti," skaidro Preisa.

RTU pētnieku izveidotā sistēmas darbojas divejādi – putni tik atbaidīti, ūdenstilpes periodiski apstarojot ar dažādas intensitātes un viļņu garuma izkliedētu lāzera starojumu, ko dzīvnieki uztver kā fizisku draudu, kā arī periodiskiem virsūdens un zemūdens akustiskiem signāliem. Lai neļautu putniem pierast pie optiskajiem un skaņas signāliem, to skaļuma un ritma, sistēmā izmantoti specifiski šo signālu izmaiņu algoritmi. Sistēmas priekšrocības ir tās relatīvi zemās iegādes un ekspluatācijas izmaksas salīdzinājumā ar tirgū pieejamajiem risinājumiem un fakts, ka tā spēj funkcionēt automātiski bez cilvēka tiešas iesaistīšanās.

RTU zinātnieki ir izstrādājušu sistēmas prototipu, kurš 2019. gadā tika testēts vairākās Latvijas zivsaimniecībās, ļaujot gūt pārliecību par tā efektivitāti – putnu skaits pie dīķiem ne vien samazinājās, bet tie gandrīz pilnībā izzuda, turklāt aizbaidīti tika arī ūdri, norāda Preisa. Patlaban zinātnieki strādā pie prototipa pilnveides, lai to šovasar atkārtoti testētu zivsaimniecībās.

Prototipa izstrādi finansē Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonds, un tas tiek radīts, īstenojot pētniecības projektu Hibrīdās intelektuālās akustiski-optiskās sistēmas izstrāde nemedījamu un migrējošu putnu sugu nodarīto postījumu samazināšanai Latvijas akvakultūras nozarē.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka derēs arī labības laukiem. Zosis pārdzīsim uz Zviedriju, Tuvāk Grētai Tūnbergai.
Čkalovs
Č
Tad jau tas der arī lidostām?
trusis nejaukais
t
beigaas izraadiisies ka ir aizbaidiijushi arii zivis!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko