Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Burtnieku novada iedzīvotāji sadarbībā ar atzītiem māksliniekiem rada laikmetīgās dejas izrādi Un pēkšņi gulbji!

15. novembrī plkst. 19 Matīšu Tautas namā un 16. novembrī plkst. 12 Valmieras pagasta kultūras namā ar izrādi Un pēkšņi gulbji! noslēgsies sociāls mākslas projekts Mana brīvība un piederība, kas notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros. Izrāde ir gan demonstrācija, gan koncerts, gan šķietami nebeidzama saruna, kurā Burtnieku novada iedzīvotāji un viņu draugi mākslas valodā pārvērtuši savas atklāsmes par brīvības un piederības nozīmi – individuālā, kolektīvā, vēsturiskā un sociālpolitiskā izpratnē, ziņoja pasākuma pārstāve Daina Tabūna.

Projekta Mana brīvība un piederība ietvaros Burtnieku novada iedzīvotāju kopa, kas ir daudzveidīga pārstāvēto sociālo grupu, tautības, vecuma un nodarbošanās ziņā, un vietējie sociālie darbinieki strādāja vienotā radošajā komandā ar profesionāliem laikmetīgās dejas horeogrāfiem, dramaturgiem, mūziķiem un vizuālajiem māksliniekiem. Daudzviet ārvalstīs profesionālas laikmetīgas dejas izrādes ar dažādu sabiedrības grupu cilvēku iesaisti ir regulāra prakse, bet pie mums šādas aktivitātes ir ļoti retas, līdz ar to šis projekts un izrāde ir Latvijas kontekstā unikāli.  

Izrādes pirmsākumi meklējami jau 2017. un 2018. gadā, kad Latvijas valsts simtgades projekta Burtnieku pils tīstokļus meklējot ietvaros tapa četras mazformāta izrādes. Tā izrādījās ārkārtīgi veiksmīga, Burtnieku novada iedzīvotājus transformējoša un māksliniekus iedvesmojoša pieredze. Projekta dalībnieki – Burtnieku novada iedzīvotāji – gada laikā no gana lieliem skeptiķiem kļuva par atvērtiem, pārliecinātiem eksperimentālu laikmetīgās dejas izrāžu dalībniekiem. Savukārt mākslinieki, kas iesaistījās projektā, lai veiktu sociālu misiju, tika pie  īstena iedvesmas avota un arī profesionālajā ziņā pilnvērtīga un ļoti īpaša mākslas projekta.

Projekts Mana brīvība un piederība tika sākts, lai vēl vairāk stiprinātu Burtnieku novada cilvēku drosmi, kā arī lai piesaistītu jaunus dalībniekus. Svarīgs projekta uzdevums ir arī veicināt mākslinieku izaugsmi, strādājot atšķirīgā kontekstā. Izrāde Un pēkšņi gulbji! ļaus ikvienam interesentam novērtēt šī projekta rezultātus.

Izrādes mākslinieku komanda: horeogrāfija – Agate Bankava, Agnese Bordjukova, dramaturģija – Linda Krūmiņa, Laura Lapiņa, scenogrāfija – Krista Briģe, Armands Briģis, mūzika – Laima Jansone, Alans Stouns, neformālās izglītības speciāliste – Ieva Grundšteine, projekta idejas autore un kuratore – Inta Balode.

Projektā piedalās Burtnieku novada iedzīvotāji: Tamāra Apsīte, Jautrīte Averčenko, Iveta Avdejeva, Edīte Cara, Ilze Eglīte, Alla Grigorjeva, Mairita Ieviņa,  Daiga Kīna, Inita Linde, Anna Šebeka, Ausma Vēvere, Aļa Vimba, Ilze Zāģere, Haļina Žīgure, Austris Žīgurs un sociālā dienesta darbinieki – Rudīte Ādamsone, Ainārs Judeiks, Anna Kalniņa, Vija Ozola, Agita Sniedze, Irēna Šmite. 

Izrādes publicitātes video: 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja