Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izdota vācu autora Volfa Erlbruha bilžu grāmata Pīle, Nāve un tulpe

Bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs laiž klajā visā pasaulē zināmā vācu mākslinieka un rakstnieka Volfa Erlbruha (Wolf Erlbruch) par moderno klasiku dēvēto bilžu grāmatu Pīle, Nāve un tulpe, ko no vācu valodas tulkojusi Signe Viška, informēja izdevniecībā.

Pīle, Nāve un tulpe ir meditatīva bilžu grāmata, kas apcer miršanu un samierināšanos ar nāves neizbēgamību, pieņemot nāvi kā dzīves daļu. Erlbruhs tam izmanto stāstu par Pīli, viņas iepazīšanos un kopā pavadīto laiku ar personu, kas pati sevi dēvē par Nāvi. Savā veidā šī bilžu grāmata sasaucas ar viduslaikos radušos danse macabre žanru – "nāves deju", kuras mērķis ir cilvēku, lai kādā vecumā viņš tobrīd būtu, konfrontēt ar domu par nāves klātbūtni. Taču Erlbruhs to izdara ārkārtīgi rāmi un saudzīgi, ar sirsnību un humoru. Šī vienkāršā, bet izsmalcinātā grāmata kopš iznākšanas gadā jau kļuvusi par mūsdienu klasiku, un ir pēdējais laiks ar to iepazīstināt arī lasītājus Latvijā, pārvarot aizspriedumu, ka ir tēmas, par kurām bērnu literatūra nerunā.

Mūsdienu bērnu grāmatu mākslas klasiķis Volfs Erlbruhs (1948–2022) radījis 10 oriģinālgrāmatas un ilustrējis vairāk nekā 50 citu autoru darbu. Viņš ir gan izcils grafiķis, gan izcils novators, kurš grāmatu mākslā apvienojis dažādas tehnikas. Bērnu grāmatās viņš risina nopietnas tēmas, neizvairoties arī no dzīvības un nāves jautājumiem un atrodot tiem godīgu, tīru un vienkāršu izteiksmi, kas ļauj par tiem domāt arī bērniem. Mūža gaitā saņēmis neskaitāmas balvas, tostarp visnozīmīgākās atzinības bērnu literatūrā – Hansa Kristiana Andersena balvu 2008. gadā un Astridas Lindgrēnes memoriālo balvu 2017. gadā.

Tulkotāja Signe Viška (1997) studējusi vācu literatūru un valodniecību, veidojusi Radio NABA literatūras raidījumu Bron-Hīts un mēnešrakstu KonTEKSTS, tulkojusi Marka Uves Klinga, Elizabetes Šteinkellneres, Noa Lovisa Peifera un Līnu Letīcijas Blata grāmatas bērniem un jauniešiem. 2021. gadā debitējusi bērnu literatūrā ar Elīnas Brasliņas ilustrēto bilžu grāmatu Kate, kas gribēja kļūt par vectēvu, kura līdz šim tulkota deviņās valodās.

Grāmatas Pīle, Nāve un tulpe izdošana ir daļa no izdevniecības īstenotā projekta Bērnu Eiropa, kas saņēmis atbalstu ES programmā Radošā Eiropa. Šī projekta laikā latviešu valodā tiks tulkotas un izdotas 15 grāmatas.

Grāmatas izdošanu līdzfinansē Eiropas Savienības programma Radošā Eiropa un Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja