Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Klajā nākusi Lalitas Muižnieces grāmata Pēdas. Melita Rīgā

Izdevniecība Mansards izdevusi dzejnieces un valodniece Lalitas Muižnieces grāmatu Pēdas. Melita Rīgā.

Dzejniece un valodniece Lalita Muižniece (1935) dzimusi dzejnieces Rūtas Skujiņas un rakstnieka Jūlija Lāča ģimenē. Publicējusi dzejoļu krājumu Žuburu rota (1970) un dzejlapu Rikšiem ziloni es palaidu (1975), populārzinātniskus darbus un pasaku bērniem. Lielāko mūža daļu pavadījusi Amerikā, šobrīd dzīvo Rīgā un augustā nosvinēja 85 gadu jubileju. Jaunā grāmata iekļauj divus prozas darbus: emocionālās Pēdas par liktenīgo 1941.–1945. gadu un sirreālo iespaidu stāstu par viesošanos Latvijā 1974. gadā Melita Rīgā. Pirmo reizi abi darbi apkopoti vienā grāmatā.

Lalita Muižniece grāmatas ievadā raksta: "Abus darbus uzrakstīju apmēram vienā laikā – Pēdas 1974. un Melitu Rīgā 1975. gadā. Pēdas, kuŗu darbība risinās no 1941. gada janvāŗa līdz 1945. gada maijam, prātā rosījās ilgi, gadiem. Man dažreiz vaicā, kādēļ nerakstīju cilvēku īstos vārdus, kaut grāmatā minētie tēli visi ir dzīvojuši un aprakstītos notikumus piedzīvojuši. Gribēju, lai stāstu neuztvertu kā tikai vienas konkrētas ģimenes likteni, bet tajā justu laikmeta cietsirdību un jucekli jebkuŗa bērna skatījumā. Vai tas ir izdevies, lai spriež lasītāji. Melitu Rīgā toties uzrakstīju gandrīz vai vienā elpas vilcienā. Dzīvojām ASV. 1974. gadā jutu, ka ir laiks aizvest abus mūsu jau pusaudža vecuma bērnus uz Latviju, lai viņi pieredzētu, ka Latvija nav tikai vecāku un vecvecāku, latviešu skolas skolotāju izdomāta vieta, bet ir reāla zeme, kur dzīvo mūsu tuvi radi un citi labi cilvēki."

Lalitas Muižnieces interešu lokā ir latviešu dzeja, kas tapusi gan trimdā, gan Latvijā, un folklora, tautasdziesmu metrikas jautājumi un fonoloģija. 1981. gadā Mičiganas universitātē viņa ieguvusi doktores grādu lingvistikā par disertāciju Linguistic Analysis of Latvian Death and Burial Folk Songs (Latviešu miršanas un bēru dziesmu lingvistiskā analīze).

Kopš 1970. gada Lalita Muižniece bijusi mācībspēks Rietummičiganas universitātē Kalamazū Mičiganā, kur kopā ar profesoru Jāzepu Leli izstrādājusi jaunas un modernas latviešu valodas mācīšanas metodes ārpus Latvijas dzīvojošiem studentiem; 1980. gadā izveidojusi akreditētu Latviešu studiju programmu. Strādājusi trimdas žurnālu Jaunā Gaita, Mazputniņš un Mēs, kā arī apgāda Ceļinieks latviešu klasiķu mazgrāmatiņu sērijas redakcijās.

No 1993. līdz 2004. gadam lasījusi lekcijas  par latviešu tautasdziesmu valodu un trimdas dzeju Latvijas Universitātē un Latvijas Kultūras akadēmijā.

Izdevumu papildina plašs pētnieces Baibas Krogzemes-Mosgordas pēcvārds un fotogrāfijas no Lalitas Muižnieces arhīva. Uz grāmatas vāka – Jura Poiša foto no Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājuma. Grāmatas izdošanu atbalstījis Amerikas Latviešu apvienības Kultūras fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja