Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

18. novembrī LTV1 pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par Māru Zālīti

Latvijas Televīzijā tapusi dokumentāla filma Māras pusē. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte. Režisore Zita Kaminska un scenārija autore Ilze Strenga dokumentējušas Māras dzīvi viena gada laikā, esot viņai blakus un ieskatoties viņas ikdienā. Filmas TV pirmizrāde – 18. novembrī plkst. 21.20 LTV1 un replay.lv, informēja LTV komunikācijas speciāliste Krista Luīze Priedīte.

Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte daudziem ir simbols – Atmodas un atgūtas brīvības, inteliģences un ideālu. Viņa ir daudz runājusi par citiem, vērtējusi un spriedusi par procesiem, viņa rakstījusi par to, kas viņu veidojis, tomēr par to, kāda ir Māra Zālīte ikdienā un kā ir tur – Māras pusē, runāts ir maz.

“Viņa nav tikai viena forša latviešu sieviete, viņa ir ārkārtīgi liela mēroga sieviete. Un tas, ko es šajos gados esmu apbrīnojis, viņas spēju būt trauslai kā dzejniecei un rakstniecei, bet ārkārtīgi stiprai savā ģimenē. Tāds savienojums ir ļoti rets,” filmā teiks dzejnieces znots, aktieris Artūrs Skrastiņš.

Filmas veidotājus vilināja iespēja ieraudzīt dzejnieci tuvu – dokumentēt mirklī, kad rodas dzejolis. “Kad tā mazlietiņ noskrien taurenīši,” teiks dzejniece. Māra Zālīte nekad neteiks nepārdomātus vārdus un impulsa vadīta neies publikas priekšā – viņas uzrunas tautai vienmēr bijušas pārdomātas un izsvērtas, un tās aizķer klausītājus līdz kaulam. Viņa zina spēka vārdus, kas sapurina un liek domāt, tādēļ, ja sabiedrībā raisās diskusija par aktuālu tematu, ļoti iespējams, ka inteliģences viedokli vaicās Mārai. Filmā viņa atklās, kādas sajūtas tas raisa – būt sabiedrības modinātājai – un vai Māra vēlas tāda būt.

Rakstniece strādā pie jaundarba – lugas par Eduardu Smiļģi. Māra atzīst, ka teātra vide šobrīd viņai ir tuvāka nekā rakstnieku vide. Filmā Māra ļaus ieskatīties gan viņas teātra sajūtās un domās, gan atklās savu “bestselleru” – grāmatu “Pieci pirksti” un “Paradīzes putni” – tapšanas stāstus. Viņas pienākums bija uzrakstīt saviem mazbērniem par dzimtas piedzīvoto izsūtījumā Sibīrijā. Ģimene ir arī rakstnieces miers un spēks, un iespēja diskutēt ar lielajiem bērniem vai rotaļāties ar mazbērniem ir Māras oāze.

"Filma Māras pusē ir stāsts, kurā sajūtam gan Māras Zālītes viedumu, gan spēku, gan arī sievišķību un emocionālu trauslumu. Tajā pašā laikā filma ir arī atgādinājums mums turēties pie pamatvērtībām – ģimenes, tautas, savas valsts," norāda Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle. "Ir svarīgi, ka mēs dokumentējam Latvijas viedākos cilvēkus, kuri stiprina tautu visos laikos, lai cik sarežģīti tie nebūtu," uzsver Ieva.

Latvijas Televīzijas dokumentālo filmu veidojusi režisore Zita Kaminska, scenārija autore Ilze Strenga, operatori Aldis Šēnbergs, Jānis Dzilna un Normunds Pavlovskis, montāža – Ģirts Ģērmanis, skaņu režija – Diāna Pāvilsone. Producenti – Ieva Rozentāle, Artis Dobrovoļskis. 

Filmas pirmizrāde – Tukuma pilsētas Kultūras nama lielajā zālē 16. novembrī plkst. 16.00. Ieeja – brīva.

TV pirmizrāde – 18. novembrī plkst. 21.20 LTV1 un replay.lv.

Top komentāri

Tautu meita
T
Atmodu vadīja komunisti savās interesēs, izvērtējiet ,kā šodien dzīvo māra zālīte un kā tauta. Kāpēc filma nav par Knutu Skujenieku? Gudrs un talantīgs,bet nebija un nav komunists
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja